Welk tegelgereedschap nodig?

Als u van plan bent om zelf tegels te gaan leggen, dan zal u merken dat u een aantal gereedschappen toch wel in huis moet hebben. Hier hebben we al het mogelijke tegelgereedschap op een rijtje gezet, maar laat u zich daar niet door afschrikken. Als u begint met tegelen en u doet het vaker, dan zal uw gereedschapsvoorraad meegroeien, maar in het begin hoeft u niet alles in onderstaande lijst al aan te gaan schaffen. Leest u onderstaande informatie goed door en u kunt zelf bepalen waar u het eerste in wilt gaan investeren.

Soorten tegelgereedschap

Als u voor de eerste keer tegels gaat zetten, dan heeft u zeker een tegelsnijder nodig. Dit is een apparaat waarmee u tegels op maat kunt maken, want het zal niet voorkomen dat uw tegels precies op de muur passen. U komt hoeken tegen, obstakels en randen waarlangs u netjes moet blijven werken en dus de tegels op maat moet snijden om ze pasbaar te maken. U kunt de volgende tegelsnijders aanschaffen.

Soort tegelsnijder Toelichting
Handmodel tegelsnijder Dit type tegelsnijder gebruikt u als u geen grote tegelzetklus heeft. Moet u slechts een paar tegels op maat snijden, dan is dit echter een ideaal stuk gereedschap. Het heeft een verstelbare aanslag zodat u meerdere tegels tegelijkertijd kunt bewerken. Daarnaast kunt u de tegeldikte instellen. U kunt de handmodel tegelsnijder niet gebruiken voor vloertegels.
Tegelsnijder met geleidesysteem Moet u veel tegels op maat maken en heeft u een flinke betegelingsklus voor zich liggen, dan kan een tegelsnijder met geleidesysteem niet ontbreken. Deze snijders hebben een breekbek om de tegels af te snijden, een geleidesysteem waarmee u altijd een rechte lijn aanbrengt en u kunt ze krijgen in verschillende maten.
Tegel snij- en breektang Deze tang heeft een snijwiel en een breekbek. Met het wiel snijdt u de tegel op de gewenste hoogte af en met de breekbek breekt u de tegel langs deze lijn gemakkelijk door.
Tegelkniptang Dit wordt ook wel een knabbeltang genoemd en dat is zo omdat u met deze tang stukjes van uw tegels af kunt ‘knabbelen’. Dat is handig als u gaten of snijranden moet bijwerken.
Tegelsnijder met een punt Dit is een tegelsnijder waarmee u incidenteel kunt snijden en dat voor geglazuurde wandtegels. Het leuke is dat u er rechte- en niet rechte vormen mee kunt maken, uit de losse pols. Bent u op zoek naar een loodrechte lijn, dan is dit geen geschikt gereedschap.
Beugelzaag Wilt u een gat maken in uw tegel, bijvoorbeeld voor een leidingdoorvoer, dan kunt u die uitzagen met een beugelzaag.
Tegelvijl Een tegelvijl gebruikt u om de randjes af te werken, bijvoorbeeld langs snijvlakken of in gaten. Zo kunt u ze nog preciezer op maat maken en de snijvlakken netjes afwerken.

Overig gereedschap

Naast de tegelsnijders zal u ook ander gereedschap nodig hebben en een aantal hiervan heeft u ongetwijfeld al in huis. Kijkt u daarom de onderstaande lijst goed door en bepaal op die manier wat u nog aan moet schaffen voor uw tegelklus.

  • Meetgereedschap: als u een zo net en recht mogelijk resultaat wilt zien, dan heeft u een aantal meetinstrumenten nodig. De meeste tegelzetters gebruiken daarom een schietlood om een verticale loodlijn uit te zetten op het midden van de muur als startpunt en een waterpas om te tegellat bij te stellen. Er is ook een spanhoek waarmee u een elastieken koord kunt spannen tussen twee hoektegels. Als u hierlangs legt weet u zeker dat u loodrecht bezig bent. Alles wordt genoteerd met een timmermanspotlood.
  • Gereedschap voor het aanbrengen van te regels: voor het aanbrengen van de tegels heeft u ook verschillende gereedschappen nodig. Er is de lijmkam waarmee u tegellijm op kleine oppervlakten aan kunt brengen en de pleistertroffel en de getande plakspaan waarmee u dat op grote oppervlakten kunt doen. Met een schuurboord en een voegrubber kunt u het voegmiddel aanbrengen nadat de tegels zijn geplaatst. Met een inwasbord maakt u de tegels vervolgens schoon.
  • Andere benodigdheden: naast deze gereedschappen zijn er nog andere benodigdheden waaraan u moet denken. Zo heeft u ongetwijfeld een emmer nodig waarin u de tegellijm aanmaakt en tegelkruisjes zodat u de juiste afstand aanhoudt tussen de tegels. Een slaglijnmolen kan u helpen met het aanbrengen van loodrechte lijnen en met een kitspuit en een kitspatel maakt u alle randen waterdicht.

Wat heeft u echt nodig als u gaat tegelszetten?

Er zijn een aantal van deze benodigdheden die essentieel zijn. Denkt u dan aan een paar meetapparaten zodat u een loodrechte verticale lijn kunt plaatsen en een waterpas om uw werk te controleren. Daarnaast heeft u een tegelsnijder nodig en het soort maakt dan weinig uit. U moet tegels op maat kunnen snijden en er mogelijk ook een net gat in kunnen aanbrengen. Daarnaast behoren een getande plakspaan handig, een voegrubber, tegelkruisjes en een emmer bij de gereedschappen die u niet kunt missen.

Vergelijk offertes

Er is inderdaad aardig wat gereedschap nodig als u tegels gaat zetten en veel mensen kiezen er dan ook voor om de klus uit te besteden. Er zijn waarschijnlijk niet al te veel gelegenheden waarin u deze gereedschappen weer zal gebruiken. Via onze vergelijkingstool vraagt u direct offertes aan bij een aantal professionele tegelzetters zodat u snel kunt zien hoeveel u daarvoor zal moeten betalen en wie de beste deal aanbiedt.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen