KlussenKlussen

Hoe kies ik BBQ

De BBQ is in de zomer het meest gebruikte middel voor het bereiden van voedsel buitenshuis. In de loop der jaren zijn er een hoop types en soorten bijgekomen. Wanneer u een nieuwe bbq wilt gaan aanschaffen is het dan ook goed om een weloverwogen keuze te maken. We hebben voor u een aantal keuzes op een rij gezet. Daarnaast keken we per soort naar de voor- en nadelen van dit model.

In deze kluswijzer:

Stap 1: Wat voor eisen stelt u aan het resultaat

Dit is een punt waarop de bbq’s nogal een verschillend resultaat opleveren. Wanneer u gaat bakken met een traditionele bbq met houtskool of briketten krijgt u een resultaat wat een rokerige smaak aan het bereide vlees geeft. Deze rokerige smaak hoort voor veel mensen bij bbq-en. Wanneer dit voor u een keiharde eis is bij de aanschaf van een bbq komen eigenlijk alleen de traditionele bbq’s in aanmerking. Is dit voor u geen harde eis en stelt u vooral andere eisen aan een bbq, dan kunt u anderer modellen overwegen.

Stap 2: waar komt de bbq te staan

Dit is een punt waar de meeste mensen niet gelijk bij stilstaan. Een bbq staat in de meeste gevallen in een tuin maar het kan ook zijn dat deze op een balkon komt te staan. In dat geval is een bbq op houtskool of briketten niet gelijk een heel gewild artikel. Niet iedere boven- of benedenbuurman is immers evenzeer gecharmeerd van de rookgeur die van een dergelijk toestel af komt. Wanneer u dus de bbq gaat plaatsen op een balkon of een dakterras is het waarschijnlijker dat u voor een ander type kiest dan de traditionele bbq.

Stap 3: Hoe snel wilt u de bbq bedrijfsklaar hebben

Heeft u de hele avond de tijd voor de bbq dan staat niets u in de weg om een model te nemen wat traditioneel met houtskool of briketten wordt gestookt. Wilt u echter een bbq die u binnen een paar minuten al kunt gaan gebruiken dan zult u een ander model moeten aanschaffen. In dat geval kunt u beter kijken voor een bbq die u met gas kunt stoken of een elektrisch model. Een model met gas zal vrij snel gebruiksklaar zijn en een elektrisch model is vrijwel direct klaar voor gebruik. Wilt u dus even snel wat grillen in de tuin dan is een elektrische of een gas bbq een betere keuze.

Stap 4: wilt u de temperatuur kunnen regelen

Een traditionele bbq biedt u doorgaans één vaste temperatuur waarop u het vlees op de bbq kunt bereiden. Kiest u echter voor vleessoorten die met een verschillende temperatuur moeten worden bereid dan kunt u beter een gas bbq of een elektrische bbq kiezen om te gebruiken. Bij een elektrische bbq is er sprake van een ingebouwde thermostaat. Bij een gas bbq zit er bij veel modellen een ingebouwde thermometer waarmee u de warmte van het apparaat kunt bepalen.

Stap 5: Wat voor aansluitmogelijkheden heeft u

Voor u een bbq gaat kopen is het goed om naar de aansluitmogelijkheden te kijken. Bij een traditionele bbq geldt dat u deze overal kunt gebruiken. U kunt het apparaat gebruiken in uw tuin maar bijvoorbeeld ook op de camping. Het spreekt voor zich dat u voor een elektrische bbq altijd een stroomaansluiting nodig heeft. Die heeft u wellicht niet overal in uw tuin waardoor u beperkt bent in de plek waar de bbq komt te staan. Een gasbbq werkt altijd met goedgekeurde gasflessen. U bent daarbij wel optimaal vrij om de bbq ergens neer te zetten tijdens het gebruik.

Stap 6: Uw budget

Wanneer u een bbq gaat kopen komt u er al snel achter dat een traditionele bbq in principe een stuk goedkoper is dan een elektrische of een gas-variant. Heeft u dus een laag budget dan komt u vrijwel altijd in de hoek van de traditionele bbq’s uit. Heeft u wat meer te besteden dan kunt u ook voor een elektrische bbq of een gas bbq kiezen.

De traditionele BBQ

Dit apparaat heeft wel wat tijd nodig voor u ermee kunt gaan grillen. U zult de houtskool of briketten eerst moeten aansteken waarna u moet wachten tot het geheel gaat smeulen. Pas daarna kunt u het vlees op het apparaat gaan grillen. Het apparaat geeft het vlees en de groenten die u erop bereidt wel de zo geliefde rookgeur en rooksmaak waardoor het apparaat vooral in de smaak valt bij mensen die van een traditioneel gerecht houden. De aanschafprijs is aantrekkelijk maar doordat u steeds tijdens het gebruik houtskool of briketten moet kopen komt u wel tussendoor voor extra kosten te staan. Denkt u er wel aan dat u met behulp van een starter snel aan het werk kunt gaan bij een traditioneel apparaat.

De gas gestookte BBQ

Dit apparaat kunt u op heel veel plekken gebruiken. Denkt u in dat geval bijvoorbeeld aan een balkon of midden in een drukke woonwijk. U kunt de temperatuur van de BBQ goed regelen en daarnaast is het apparaat zeer snel op de goede temperatuur. Uiteraard kleven er ook nadelen aan dit apparaat. Zo zult u altijd een gasfles bij de hand moeten hebben die goedgekeurd is. Bovendien moet u erop toezien dat er daadwerkelijk nog genoeg gas in deze fles zit voor u hem gaat gebruiken. U wilt er immers niet tijdens het gebruik achter komen dat het apparaat leeg is.

De elektrische BBQ

Dit apparaat is vrijwel direct op de juiste temperatuur. Groot voordeel is dat u deze grill ook binnenshuis kunt gebruiken. Er komen immers geen gassen vrij die niet verbranden zoals bij een gas BBQ wel het geval kan zijn. Er komt geen traditionele rooksmaak aan het eten en daarnaast is de aanschafprijs vaak wat hoger dan die van een traditionele BBQ. Bijkomend nadeel is dat u uiteraard een stroomaansluiting nodig heeft wanneer u met dit model wil gaan grillen.

Een BBQ waarvoor u niet teveel betaalt

Zoekt u een BBQ binnen uw budget dan is het aan te raden om eerst offertes op te vragen. Dat kunt u doen met onderstaande button. U krijgt gelijk meerdere prijsopgaven die u kunt vergelijken. Dit levert u een prijsvoordeel op wat kan oplopen tot 20 procent.

KlussenKlussen

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen