Hoe maak ik een opbergbank?

Een opbergbank is niet alleen een mooie toevoeging aan uw interieur, het is ook een handig meubelstuk waarin u spullen kwijt kunt en uit het zicht kunt plaatsen. U kunt ook zelf een opbergbank maken, als u daar het onderstaande stappenplan voor volgt.

Wat heeft u nodig?

Het onderstaande lijstje geeft aan wat u aan planken en stroken nodig heeft. We hebben deze items genummerd, zodat we hier in het stappenplan naar kunnen refereren. Hier gebruiken we planken van vloerdelen, zodat ze gemakkelijk in elkaar te schuiven zijn en netjes aansluiten.

Item

Aantal

Afmetingen lengte x breedte x dikte

Toepassing

1

1

MDF paneel 160x13x1,8 cm

Bodem van de zitting

2

3

MDF stroken 156,4×13,8×1,8 cm

Ophoging zitting voor, midden, achter

3

2

MDF stroken 30×13,8×1,8 cm

Ophoging zitting links en rechts

4

2

MDF stroken 12,3×13,8×1,8 cm

Dwarsschoten zitting

5

4

MDF stroken 12x30x1,8 cm

Bovenkant onderkant poten

6

4

MDF stroken 23,8x30x1,8 cm

Hulpstukken poten

7

6

Planken 163,3×8,8×1,8 cm

Deksel en front

8

12

Planken 43×8,8×1,8 cm

Zijkanten en front

9

8

Planken 27,4×8.8×1,8 cm

Binnenkant poten

10

2

Latten 32×8,8×1,8 cm

Dwarslatten deksel

Verdere benodigdheden

Behalve het hout heeft u ook nog wat gereedschappen en materialen nodig. U kunt daar het volgende overzicht voor raadplegen.

Materialen

Gereedschappen

Houtlijm

Boormachine

Lenskop schroeven 30mm

Schaaf

Kneedbaar hout

Potlood

Verf, lak of beits ter afwerking

Decoupeerzaag

Verstekzaag

Houtboor en verzinkboor

Lijmklemmen

Verfbenodigdheden

Schuurpapier

Plamuurmes

Tip: als u het hout bij uw bouwmarkt bestelt, laat het dan direct op maat zagen. Dat is voor u een stuk gemakkelijker, het scheelt u veel geld en u weet zeker dat het haaks en goed gebeurt. Bij sommige bouwmarkten kunt u dit gratis laten doen als u een klantenpas heeft.

Stap 1: de ophoogstroken monteren

Pak de MDF stroken (items nummer 2 en 3) en maak schroef deze in elkaar. Zorg er dan voor dat u de linker en de rechter stroken tegen de voor – en achter stroken aan schroeft. Als u de gaten met een verzinkboor voor boort, zullen de schroefkoppen in het hout vallen en kunt u ze onzichtbaar wegwerken. U zal hierna nog één MDF strook van item nummer 2 over houden.

Stap 2: de bodem bevestigen en de rest van de stroken monteren

Pak nu de bodem van de zitting, item nummer 1, en schroef deze vast op de ophoogstroken. Met de drie MDF stroken, item nummer 2 en 4, kunt u kamers in de zitting monteren. U gebruikt de lange strook en monteert deze overdwars en de beide kleine stroken fungeren als dwarsschotten.

Stap 3: vloerdelen aftekenen

Pak vier planken van item nummer 8 en schuif deze in elkaar. Aan de kant van de groef tekent u een potloodlijn die 1 centimeter van de kant verwijderd is. Aan de andere kant, dus de messing, maakt u ook een potloodlijn, maar dit keer is deze 4,2 centimeter van de rand verwijderd. Als het goed is, is de afstand tussen de beide lijnen nu 30 centimeter.

Stap 4: de vloerdelen monteren

Haal de vloerdelen weer uit elkaar en gebruik een zaag om de buitenste planken langs de lijnen die u getekend heeft af te zagen. Nu kunt u de vloerdelen met houtlijm in elkaar lijmen. Aan de binnenkant bevestigt u een MDF hulpstuk, item nummer 4 en zorg ervoor dat deze 1,8 centimeter van de onder- en de bovenkant verwijderd is. Hij komt dus exact in het midden te liggen. Herhaal dit nog een keer zodat u de binnenkanten van beide poten in elkaar heeft gezet.

Stap 5: poten en zitting in elkaar zetten

Met houtlijm en schroeven kunt u nu de MDF hulpstukken pakken. De boven- en de onderkant van de poten (items nummer 5) schroeft u tegen de MDF-hulpstukken van de binnen- en de buitenkant van de poten aan. Nu kunt u ook de zitting op de beide poten aanbrengen.

Stap 6: planken aftekenen en in elkaar lijmen

Pak twee lange planken (item nummer 7) en twee sets korte planken (item nummer 8) en schuif deze voorlopig in elkaar. Trek een lijn op 1 centimeter van de groefzijde en op 1 centimeter van de messingzijde. Haal de planken weer uit elkaar en zaag ze langs deze lijnen af. Lijm de planken weer aan elkaar en gebruik een stukje resthout om ze goed vast te zetten.

Stap 7: de voorkant maken

De planken die u heeft samengevoegd bij de vorige stap zaagt u af met een verstekzaag op 45 graden. De beide kanten vormen dan elkaars spiegelbeeld. De kleine plankjes zaagt u aan één kant af. Nu bevestigt u ze tegen de voorkant van uw opbergbank.

Stap 8: achterste dekselplank plaatsen

Pak één dekselplank (item nummer 6) en schaaf hier de messing- en de groefzijde van af. Deze plank bevestigt u aan de muurzijde op de zitting.

Stap 9: het deksel maken

Pak nog 3 dekselplanken (item nummer 6) en schaaf van één daarvan de messingzijde af. Dit is de voorste plank van het deksel. De andere twee planken schuift u hierin en legt u met de ruwe kant naar boven op een vlak ondergrond. Pak twee dwarslatten (item nummer 10) en schaaf hier ook de messing en de groef van af. Lijm ze op het deksel op 25 centimeter van de zijkant en 1 centimeter van de voorkant en schroef ze vast.

Stap 10: het deksel bevestigen

De uitstekende dwarslatten legt u onder de achterste dekselplank en u legt het deksel op zijn plaats. Als het goed is liggen de dwarslatten nu op de voorkant van het bankje en kan deze nog niet helemaal dicht. Deze tekent u af en u zaagt de uitsparingen uit het hout zodat de deksel volledig gesloten kan worden.

Stap 11: de afwerking

Nu kunt u het bankje afwerken. U kunt de schroefgaten vullen met kneedbaar hout en het bankje vervolgens verven, beitsen of lakken. Ook kunt u er een aantal mooie kussens op plaatsen. Uw opbergbank is klaar en verdient een mooie plaats in uw woning.

Vergelijk offertes

Werken met hout en het maken van meubelen is niet gemakkelijk. Als u de werkzaamheden liever aan een vakman uitbesteedt, dan kunt u hier offertes opvragen met onze vergelijkingstool en zo een flink bedrag besparen.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen