KlussenKlussen

Hoe steek ik gasbarbecue aan?

De gasbarbecue is een uiterst gebruiksvriendelijk apparaat. Wie er voor de eerste keer mee gaat werken zal zich doorgaans afvragen hoe het apparaat werkt. We hebben het voor u aan de hand van een aantal simpele stappen uiteen gezet.

Tip: Houd altijd een extra gasfles bij de hand wanneer u de gasbarbecue gaat gebruiken. U wilt immers niet tijdens het grillen tot de ontdekking komen dat het gas op is en dat u niet meer genoeg heeft om het eten verder mee te grillen.

Stap 1: Kies de juiste plek voor de barbecue

Van een gasbarbecue wordt door de leverancier gezegd dat u het apparaat overal kunt gebruiken. In principe is het inderdaad zo dat u het toestel ook in een overdekte ruimte kunt plaatsen. Aangezien u echter wel met gas werkt is het goed dat u er rekening mee houdt dat er het gevaar bestaat van een koolmonoxide vergiftiging bij verkeerd gebruik. Wanneer u dus in een overdekte ruimte gaat werken moet u er altijd aan denken dat er voldoende ventilatie aanwezig is voor u aan de slag gaat. Een openstaande deur, openstaande ramen of een partytent waarbij een paar zijwanden weg zijn gehaald zijn een goede basis om de gasbarbecue te plaatsen.

Stap 2: Kies de juiste ondergrond voor de barbecue

Een gasbarbecue is doorgaans een behoorlijk zwaar apparaat. Dit is iets waar u rekening mee moet houden wanneer u het apparaat gaat gebruiken. Een ondergrond van tegels is in principe de sterkste ondergrond wanneer u het toestel gaat gebruiken. Een plek waar een goede betonnen fundering onder zit is zo mogelijk nog beter. Een ondergrond van gras is niet geschikt vanwege de temperatuur die vrijkomt bij de gas barbecue. Zand en aarde zijn geen goede ondergrond voor een gasbarbecue vanwege het gewicht van het toestel.

Tip: pas op met spelende kinderen

Een barbecue is in principe altijd een bron van open vuur. Wanneer er kinderen in de buurt zijn moet u er dus voor zorgen dat zij niet in hun spel bij de barbecue kunnen geraken. Scherm het apparaat goed af en ga er niet mee middenin de doorloop van uw tuin staan.

stap 3: Sluit de gasfles aan

Heeft u een apparaat met een kast waarin de gasfles staat, zorg er dan voor dat u de gasfles naast het apparaat zet wanneer u de barbecue aan zet. Dit heeft te maken met knikken in de slang en de werking van de barbecue. Zorg ervoor dat de aansluitingen allemaal goed strak zijn geplaatst. Denk er bovendien aan dat de drukmeter goed staat. Een slang van een gasbarbecue heeft een beperkte houdbaarheidsduur. Kijk dan ook goed naar de datum die op de slang vermeld staat. Langer dan dit is de slang niet veilig bruikbaar doordat het materiaal poreus wordt tijdens het gebruik en in de opslag.

Stap 4: Haal eerst het deksel van de gasbarbecue af

De reden waarom veel gasbarbecues dienst weigeren is dat men vergeet om het deksel er vanaf te halen. De barbecue moet eerst de kans krijgen om goed op te warmen voor u aan de slag kunt gaan. Daarnaast heeft de barbecue uiteraard zuurstof nodig om goed te kunnen branden en dit gaat niet met een gesloten kap.

Stap 5: Steek de barbecue aan

De meeste gasbarbecues die u in de handel kunt kopen hebben een elektrische ontsteking. Controleer eerst goed of uw barbecue ook een dergelijke ontsteking heeft voor u met een aansteker in de weer gaat om het apparaat aan te zetten. Heeft de barbecue geen elektrische ontsteking, gebruikt u dan lange lucifers om het toestel aan te steken of een aansteker met een heel lange hals. Dit voorkomt dat u brandwonden oploopt bij het aansteken van de barbecue.

Stap 6: regel de temperatuur

Heeft u een gasbarbecue met een kap, dan zit daar doorgaans een thermometer in verwerkt waarmee u gemakkelijk de temperatuur kunt aflezen. In de andere gevallen zit er doorgaans een thermostaat knop aan de zijkant van het toestel verwerkt waarmee u de temperatuur kunt instellen. Kijkt u vooraf op de verpakking van vlees, vis en groenten wat de temperatuur is waarmee u het dient te grillen. Overschrijd deze temperatuur niet aangezien het eten anders onaangenaam droog zal worden.

Stap 7: Gebruik alle zones goed

Heeft u een gasbarbecue met meerdere zones zoals een warmhoud rek, zorg er dan voor dat u deze delen allemaal goed gebruikt. Veel moderne grote gasbarbecues hebben daarnaast meerdere branders die u op verschillende temperaturen kunt instellen. Op deze manier haalt u het optimale uit uw barbecue en heeft u geen afgekoeld vlees wanneer u gaat eten.

Stap 8: maak de roosters goed schoon

Bespaar uzelf de moeite van het schoon krabben van een barbecuerooster bij een volgende keer door het apparaat met goed schoongemaakte roosters terug te zetten in de berging. Alleen op die manier weet u heel zeker dat de barbecue snel gebruiksklaar is bij een volgend gebruik.

Een gasbarbecue naar wens

Wilt u een gasbarbecue gaan kopen maar heeft u zich verder nog niet georiƫnteerd, dan is het aan te raden om eerst offertes op te vragen. Dat doet u met onderstaande button. U krijgt gelijk meerdere offertes toegestuurd die u kunt gaan vergelijken. Uw voordeel hierbij kan behoorlijk oplopen tot wel 20 procent.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen