Hoe bewerk ik hout met beitel?

Als u zichzelf heeft voorgenomen meer zelf in huis te gaan doen en handiger te worden, dan kan houtbewerking niet uitblijven. U kunt hout op verschillende manieren bewerken en één hiervan is met een beitel. U kunt zo de meest mooie werkstukken maken, u kunt scharnieren laten verzinken en u kunt hout op maat brengen. Om hout te kunnen bewerken met een beitel heeft u een aantal regels die u moet handhaven. Als u onderstaand stappenplan volgt kunt u alvast een aantal vaardigheden leren die u in de toekomst vast goed van pas zullen komen.

Stap 1: zorg dat uw beitels scherp zijn

Voor het uiteindelijke resultaat is het erg belangrijk dat uw beitels scherp zijn. U kunt ze slijpen op een slijpmolen of op een wetsteen. Het is het beste om ze nat te slijpen, omdat anders het metaal te heet kan worden en deze zijn hardheid kan verliezen. Slijp dan de schuine kant en als u een machine gebruikt haalt u alle oneffenheden daarna nog even weg met een wetsteen.

Stap 2: zet uw werkstuk goed vast

Het is erg belangrijk dat uw werkstuk goed vast staat. Dit heeft te maken met een zo net mogelijk eindresultaat, maar ook met veiligheid. De beitel moet weerstand tegenkomen, zodat u deze zo goed mogelijk over het hout kunt manoeuvreren.

Stap 3: de manieren waarop u de beitel vast kunt houden

Er zijn verschillende manieren waarop u de beitel vast kunt houden en deze zijn afhankelijk van het soort klus dat u gaat uitvoeren en het resultaat dat u wilt bereiken. Zo kunt u de beitel bijvoorbeeld als u hard gaat hakken of recht naar beneden gaat beitelen met de gehele hand om het handvat vasthouden. Gaat u echter schuin weghakken en meer precisiewerk uitvoeren, dan kan het zijn dat u een wat subtielere manier gebruikt om de beitel vast te houden.

Tip: rechtshandige mensen gebruiken vaak hun schouder om meer kracht te kunnen zetten op de beitel. U kunt uw kracht efficiënter overbrengen als u ook met uw schouder op het heft drukt. Stel uw werkbank dan wel in op een geschikte hoogte.

Stap 4: de beitel op de juiste manier gebruiken

Beitels hebben een rechte kant en een schuine kant. Als u de beitel in het hout drijft, dan zal het hout aan de schuine kant van de beitel het meeste worden ingedrukt. Ook aan de andere kant van de beitel zal deze het hout enigszins indrukken. Houd hier rekening mee als u een vorm moet volgen. Zet de beitel altijd met de rechte kant aan de afvalzijde van de lijn en het liefst enigszins er onder. U zal hier veel handigheid in krijgen als u wat vaker met een beitel werkt.

Stap 5: afvalhout wegsteken

Het is dus belangrijk dat u uw beitel altijd iets van de lijn afzet en op het afvalhout. Begin altijd met het materiaal weg te halen dat zich aan de afvalkant bevindt. Zo loopt u minder kans om fouten te maken.

Stap 6: de lijn steken

Nadat u het afvalhout zo goed mogelijk heeft verwijderd kunt u gaan steken. En dit doet u exact langs de afgetekende lijn. Steek als het even kan met de vezelrichting van het hout mee en geef de beitel kleine tikken als u een hamer gebruikt. Houdt de beitel ook een klein beetje schuin.

Stap 7: het afwerken

Als u zover bent dat u nog maar een kleine hoeveelheid hout hoeft weg te halen, dan kunt u dit doen zonder hamer. U gebruikt uw handen om de beitel te leiden en dit doet u het beste met één hand op het heft en de andere hand op het blad. Zo kunt u de beitel beter leiden.

Stap 8: rondingen beitelen

U kunt ook ronde vormen beitelen. Dit doet u door vanaf de buitenkant te werken en steeds kleinere stukjes weg te halen. Als u een draaiende beweging maakt met de beitel krijgt u een mooier vlak. Zo kunt u maatwerk uitvoeren en uw werkstuk echt uniek maken.

Stap 9: inkepingen maken met een beitel

Als u uw beitel wilt gebruiken om inkepingen mee te maken, dan is het misschien handiger als u het hout eerst met een zaag bewerkt. U maakt dan een zaagsnede tot de gewenste diepte die u wilt bereiken en vervolgens haalt u het hout weg met een beitel.

Stap 10: uw beitel goed onderhouden

Het is belangrijk dat u goed voor uw beitels zorgt. Dat betekent dat u ze regelmatig even slijpt en dat u ze ook netjes opbergt. De meeste beitels worden geleverd met een plastic kapje. Dit kapje is voor uw eigen veiligheid bedoeld, maar ook zodat de beitel niet kan beschadigen in uw gereedschapskist. Als er geen plastic kapje bij uw beitel geleverd is, dan kunt u er een improviseren, bijvoorbeeld door de beitel in een plastic zakje te wikkelen en vast te zetten met tape.

Vergelijk offertes

Laat u de werkzaamheden toch liever aan een specialist over, dan hebben wij de tool die u kan helpen de juiste vakman te vinden. Daarnaast kunt u zo ook de goedkoopste prijs uitkiezen. Onze vergelijkingstool legt uw opdracht voor aan meerdere vakmensen en deze sturen u vervolgens een offerte. Deze offertes vergelijkt u met elkaar en u kiest de beste kandidaat uit. Zo kunt u snel overgaan op het inplannen van de werkzaamheden.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen