Gordijn ophangen

Gordijnen kunnen op een verscheidenheid aan manieren worden opgehangen. De meest gemakkelijke manier is om een gordijnrail te gebruiken, maar uiteraard kunt u hier ook een stok met ringen voor gebruiken. Hier vindt u een stappenplan voor het ophangen van gordijnen via een gordijnrail, want dit is een klus die u prima zelf kunt met klein beetje doe-het-zelf ervaring.

Wat heeft u nodig?

Allereerst de materialen en de gereedschappen die u nodig kunt hebben voor het ophangen van gordijnen. U vindt deze in het onderstaande overzicht, inclusief de bijbehorende prijzen.

Materialen Prijs Gereedschap Prijs
Gordijn €40 per paar (Accu)boormachine €100 per stuk
Schroeven 5 cm €5 per 200 IJzerzaag €10 per stuk
Pluggen €5 per 30 Hamer €10 per stuk
Gordijnhaken €7 per 25 Rolmaat €10 per stuk
Gordijnrails €6 per meter Waterpas €20 per stuk
Eindstop €2 per stuk Steenboor 6mm €6 per stuk
Runners €8 per 50 Potlood €1 per stuk
Overschuifrunners €4,50 per 2
Haakse bochten €16 per stuk
Muur/plafondsteunen €4 per 2

Stap 1: de voorbereiding

Het eerste wat u doet is voor het raam gaan staan en uzelf afvragen waar u de rails wilt bevestigen. Wilt u de gordijnen ophangen vanaf het plafond of vanaf de muur? Misschien wilt u de rails wel tegen het kozijn bevestigen en dan is het vaak mooier om deze er een stukje vanaf te laten hangen. In dat geval heeft u een paar haakse bochten nodig. Wilt u dat de gordijnen elkaar overlappen, dan kunt u overschuifrunners nemen. Bepaal ook hoe lang de rails moet zijn die u nodig heeft, hoeveel runners en gordijnhaken u nodig gaat hebben enzovoorts. Met uw uiteindelijke boodschappenlijstje gaat u naar de bouwmarkt.

Tip: koop altijd te veel in dan te weinig. Een pakje met gordijnhaken kunt u met het bonnetje gewoon terugbrengen als u deze niet heeft aangebroken. Het is veel beter om later terug te moeten dan dat u er tijdens het klussen achter komt dat u iets mist.

Stap 2: teken de plaats voor de rail af tegen de muur

Gebruik uw waterpas om de plaats van de rail te bepalen. Breng een lijn aan met uw potlood op de muur en geef aan waar u de boorgaten wilt hebben. Dit is waar de beugels worden opgehangen.

Stap 3: gaten boren

Nu boort u de gaten voor de steunen waar de rails aan komt te hangen. De beste afstand tussen deze steunen is 50 centimeter, maar dit is voor u natuurlijk afhankelijk van de breedte van uw raam. Zorg dat u de gaten evenredig over de lijn verdeelt. Boor gaten met de steenboor en voorzie deze van pluggen.

Tip: heeft u problemen met boren omdat uw pleister oud is en begint te brokkelen? Dan kan het ook lastig zijn om een goed stevig gat te maken, want deze worden dan vaak te ruim. Duw in dat geval sneldrogende muurvuller diep in het gat en laat dit uitharden. Hier kunt u vervolgens opnieuw een boorgat in maken en de plug daarin plaatsen. Dit is een veel stevigere en betere basis voor uw schroeven.

Stap 4: de rails bevestigen

Nu kunt u de gordijnrails aan de steunen bevestigen. Daarna plaatst u één eindstop en hangt u de runners in de daarvoor bestemde gleuf. Als het goed is weet u exact hoeveel runners u nodig heeft. Daarna plaatst u de andere eindstop aan de andere kant van de rails.

Tip: gaat u de rails aan het plafond hangen, gebruik dan een basislat om dit tegen te doen. Hierin schroeft u dan de steunen waaraan de rail uiteindelijk wordt bevestigd. Zo krijgt u niet te maken met korrelige pleister, zijn uw gordijnen erg stevig bevestigd en als u de lat in de kleur van het plafond schildert, dan valt deze nauwelijks op.

Stap 5: de gordijnen gereedmaken

Voordat u de gordijnen ophangt is het nodig dat u deze gereedmaakt. Misschien moeten ze nog worden ingenomen en moet u een zoom aanbrengen aan de onderkant? Ook is het belangrijk dat u bepaalt waar en hoe u de halen wilt bevestigen. U kunt ze namelijk een mooie plooiwijze gebruiken voor een nog beter resultaat. Zorg dat de haken evenredig en goed worden aangebracht. U kunt hier het onderstaande schema voor gebruiken.

Breedte gordijn Aantal plooien Breedte plooi Afstand tussen plooien
60 cm 11 8 lusjes 8 lusjes
70 cm 10 8 lusjes 8 lusjes
80 cm 10 7 lusjes 7 lusjes
90 cm 10 6 lusjes 6 lusjes
100 cm 8 6 lusjes 6 lusjes

Stap 6: de gordijnen ophangen en in gebruik nemen

Nu kunt u de gordijnen met de haken aan de runners bevestigen. Ze zijn klaar voor gebruik.

Vergelijk offertes

Het ophangen van gordijnen is dus niet erg lastig, maar het is goed mogelijk dat u deze klus wilt uitbesteden. Een laatste tip die u kunt gebruiken om dan geld te besparen is om onze vergelijkingstool toe te passen bij het opvragen van offertes. Zo vindt u de laagste prijs en de beste vakman voor de klus.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen