KlussenKlussen

Hoe bemest ik mijn gazon?

Een mooi gazon is een aanwinst voor uw huis. Wanneer u een gazon bij uw huis heeft doet u er dan ook goed aan om dit te onderhouden. Het voorkomt dat u eens per paar jaar een compleet nieuw gazon moet gaan aanleggen. Bovendien voorkomt het dat er lelijke mosplekken in uw gazon kunnen gaan groeien. Het bemesten va uw gazon is niet lastig wanneer u onderstaande stappen volgt.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Benodigde materialen

  • Kunstmest of organische mest
  • Een strooiwagen
  • Kalk
  • Een tuinslang
  • Een landmeter voor het bepalen van de omvang van uw gazon

Tip: geen luxe
Het bemesten van het gazon wordt door velen als een luxe beschouwd. Feit is dat uw gazon bij iedere maaibeurt een flink aantal voedingsstoffen verliest. Dat dient weer te worden aangevuld opdat u een mooi donkergroen gazon behoudt door de jaren heen.

Stap 1: kies de geschikte soort mest

Voor het bemesten van uw tuin kunt u kiezen uit twee soorten mest. U kunt kiezen voor organische mest en voor kunstmest. Kunstmest mag dan goedkoper zijn; u zult het vaker moeten aanbrengen dan organische mest. Dit dient u goed te overwegen wanneer u voor de aanschaf van bemesting van uw gazon staat.

Stap 2: Strooien met organische mest

Organische mest zult u twee tot drie keer per jaar moeten strooien om een mooi gazon te behouden. U strooit voor de eerste keer in maart of april. In oktober strooit u voor de laatste keer van het jaar voordat de winterperiode ingaat. Tussendoor zult u nog een tot twee keer moeten bijmesten. U kunt zelf zien wanneer dit nodig is. Het heeft ook te maken met het aantal maaibeurten wat u tussentijds moet uitvoeren.

Tip: verdere voordelen van organische mest

Organische mest is vele malen beter voor uw gazon dan kunstmest. Dat merkt u doordat de vezelstructuur van het gras steviger wordt. Dat heeft als voordeel dat uw gazon beter tegen een stootje kan. De structuur van de bodem onder het gras verbetert eveneens. Wanneer u een zandbodem heeft in uw tuin is organische mest de enige oplossing om uw tuin te bemesten. Het effect zal niet direct zichtbaar zijn maar het is de moeite waard.

Stap 3: Strooien met kunstmest

Kunstmest zult u vaker moeten strooien omdat de werkzame stoffen sneller aan het gazon worden onttrokken. U zult met kunstmest minimaal 7 tot 8 keer moeten bemesten in een jaar. U moet in de periode dat u bemest eens per maand kunstmest toevoegen aan het water wat u aan uw gazon geeft. Door kunstmest krijgt het gazon vrijwel direct een groeispurt. Dat is een van de redenen waarom het vaak aan net gezaaid gras wordt gegeven. Houd er rekening mee dat u ook wat vaker zult moeten maaien wanneer u kunstmest aan uw gazon geeft.

Tip: de verdere voordelen van kunstmest

Kunstmest heeft nog een paar voordelen die specifiek zijn. Doordat uw gazon sneller groeit is het gras gelijk een stuk voller. Daar waar goed gras groeit kan geen onkruid of mos gaan woekeren. U herkent een gazon met kunstmest dus gelijk aan het ontbreken van onkruid en mos.

Stap 4: de beste manier om mest te strooien

Uw gazon dient gelijkmatig bemest te worden. Dit kan best een klus zijn en dat is de reden waarom veel mensen gebruik maken van een strooiwagen. Die kunt u uiteraard iedere keer huren bij het tuincentrum of bij de bouwmarkt. Wanneer u echter eens per maand of eens per paar maanden gaat strooien is het aan te raden om er zelf een aan te schaffen. U kunt er bij kunstmest ook voor kiezen om het materiaal direct in het water op te lossen. Zo wordt het ook gelijkmatig aan het gazon gegeven.

Stap 5: strooi kalk voor uw bodem

De meeste bodems in ons land zijn van een kalkarme kwaliteit. Dat uit zich gelijk in de grote hoeveelheid mos die er in een gazon ontstaat. U kunt bij een tuincentrum jaarlijks een tuinaarde test laten doen. Men onderzoekt dan een deel van uw tuinaarde op de aanwezigheid van voldoende kalk. Wanneer hier een gebrek aan is kunt u dan gelijk kalk aanschaffen en op uw gazon strooien ter bevordering van de grondkwaliteit. U verbetert direct de grondkwaliteit waardoor uw gazon en verdere tuin een betere basis krijgen. De zuurgraad van uw bodem verbetert daardoor.

Tip: wanneer strooit u kalk

Tussen het strooien van kalk en mest dient een periode van minimaal 6 weken te zitten. U strooit dit dan ook het beste aan het eind van de winter. Januari of februari zijn de geschikte maanden om kalk te strooien.

Garanties bij het bemesten van uw tuin

U zult bij het bemesten van uw tuin van de leverancier van de mest geen garantie krijgen dat het product ook voor de volle honderd procent zal gaan aanslaan. Dat heeft te maken met de frequentie waarmee u uw gazon bemest en de verdere voorwaarden in uw tuin waaraan wordt voldaan. Met de bovengenoemde tips en stappen behaalt u wel het optimale resultaat bij deze klus.

Zelf doen of uitbesteden

Wanneer u echt een groot gazon heeft kunnen we ons voorstellen dat u opziet tegen deze vaak terugkerende klus. U kunt in het geval van een grote tuin ervoor kiezen om een hovenier in te schakelen. Het bemesten van uw gazon kunt u in dat geval dan ook uitbesteden aan de hovenier. Uiteraard geeft u niet graag teveel geld uit aan een vakman en daarom is het verstandig om eerst offertes op te vragen. Dat doet u met de onderstaande button. U bespaart aanzienlijk op de kosten van een hovenier en op de kosten van mest door eerst prijzen te vergelijken.

Vergelijk offertes

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen