Hoe vervang ik een beschadigde klinker?

De bestrating van uw huis legt u aan met het doel er een lange periode gebruik van te kunnen maken. Na verloop van tijd zal de bestrating echter wat kwetsbaarder kunnen worden onder weersinvloeden waardoor deze kan gaan beschadigen. Een beschadigde klinker kunt u redelijk eenvoudig vervangen met onderstaand stappenplan.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Wat u nodig heeft voor de klus

  • Een steenboor
  • Ophoogzand
  • Een beitel
  • Een hamer
  • Voegzand
  • Een troffel
  • Een rubberhamer
  • Nieuwe klinker

Tip: Bewaar wat klinkers

Op het moment dat u een bestrating aanschaft houden de meeste mensen na het aanleggen wat klinkers over. De verleiding is groot om ze weg te doen, maar het is verstandiger om er één of een paar achter de hand te houden. Wanneer er een beschadiging optreedt aan een klinker kunt u deze namelijk heel gemakkelijk vervangen door een exemplaar uit dezelfde batch. Op die manier voorkomt u na de reparatie kleurverschil in het terras.

stap 1: boor gaten in de oude klinker

U zult de klinker moeten verwijderen zonder daarbij schade aan te brengen aan de andere klinkers. Daarom is het aan te raden dat u eerst met de steenboor een paar gaten boort in de klinker die beschadigd is. Aan de hand daarvan zal de klinker extra gaan barsten waardoor u deze straks beter kunt verwijderen.

Stap 2: verbrijzel de oude klinker

Met een rubberhamer kunt u de oude klinker na het boren van de gaten gemakkelijk verbrijzelen. De losse stukken laten zich straks eenvoudiger weghalen.

Stap 3: verwijder met een beitel de oude klinker

Door de beitel tussen de breuklijnen van de klinker in te plaatsen kunt u de delen uiteindelijk verwijderen. Dat doet u zonder kracht op de goede klinkers te zetten. U wilt uiteraard niet dat die ook nog eens schade oplopen.

Stap 4: Hoog de ondergrond wat op

De ondergrond onder de oude klinker voorziet u van een hoeveelheid ophoogzand waarna u de ondergrond met een troffel glad strijkt. Op die manier krijgt u een goede strakke ondergrond voor de nieuwe klinker.

Stap 5: plaats de klinker op zijn plek

U legt de nieuwe klinker voorzichtig op zijn plek, waarna u deze met de rubberhamer aanslaat. Let u erop dat de nieuwe klinker niet in hoogte uitsteekt in vergelijking met de andere klinkers van het terras. U wil immers van de nieuwe klinker geen struikelsteen maken.

Stap 6: voegen vullen

Met wat nieuw wit zand brengt u een nieuwe voeg aan rondom de vervangen klinker. Blijf dit de komende tijd herhalen waarbij u er op let dat het voegzand goed kan intrekken tussen de vervangen klinker en de bestaande bestrating. Op die manier komt de nieuwe steen weer goed vast te zitten.

Tip: belast de vervangen steen even niet

De vervangen steen belast u de eerste dagen beter niet. De reden hiervan is dat het voegmiddel moet kunnen inwerken. U kunt de steen eventueel markeren met een stuk (stoep)krijt om aan te geven waar men voorzichtig moet lopen.

Besparen op het vervangen van bestrating

Een defecte tegel vervangen kunt u uiteraard doen wanneer er één tegel is gebarsten. Het is echter zaak dat u een afweging maakt voor uzelf wanneer u ziet dat er meerdere tegels beginnen te barsten. Het kan dan namelijk zijn dat de tegels last hebben van vocht of vorst. Zeker bij betonklinkers zal dit het geval zijn. Na een jaar of 7 a 8 is het mooie er wel vanaf, en dan zal het verval ook zichtbaar worden. Wanneer uw bestrating deze leeftijd heeft bereikt is het zaak dat u zich afvraagt of het wel zinvol is om aan heel veel vervangingen van beschadigde klinkers te gaan beginnen. Wellicht is het na deze periode goedkoper en praktischer om de klinkers van het terras allemaal te vervangen door nieuwe exemplaren.

Een beschadiging van een relatief nieuwe bestrating

Lag de bestrating pas net en zit er een beschadiging in, dan doet u er verstandig aan om te kijken of u recht heeft op een vorm van garantie. Wanneer de bestrating door een stratenmaker is aangelegd zal deze langs moeten komen om te kijken of er wel goed werk is verricht en of de beschadigingen niet te wijten zijn aan het legwerk. Wanneer u zelf de bestrating had gelegd kunt u het beste kijken of u recht heeft op een garantie op het bestratingswerk.

De klus uitbesteden

Wanneer u te maken heeft met meerdere beschadigde klinkers of als er een nieuwe bestrating moet worden aangelegd kunt u de klus ook uitbesteden aan een stratenmaker. Dat doet u met onderstaande button. U schakelt daarmee een stratenmaker in waarbij u vooraf de prijs vergelijkt. Op die manier haalt u het optimale gemak uit uw bestrating.

Vergelijk offertes

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen