Hoe richt ik balkon in?

Wanneer u geen tijd heeft maar wel een balkon kunt u daar uiteraard uw eigen stukje groen van maken. De meeste balkons in ons land zien er troosteloos uit maar dit hoeft niet zo te zijn. We maakten voor u een stappenplan van een kaal balkon naar uw eigen stuk groen in de stad.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Tip: informeer eerst naar de regels

Voordat u een balkon gaat inrichten zult u eerst goed moeten kijken naar de regels die men stelt aan het gebruik van het balkon. Er zijn woningstichtingen die u verbieden om wat op de bodem van het balkon te hangen. Daarnaast zijn er ook woningstichtingen die verbieden dat er zaken over de rand van het balkon worden bevestigd. Kijk goed naar deze regels voor u uw balkon gaat inrichten. Het voorkomt dat u later uw mooie balkon weer moet ontmantelen.

Stap 1: een goede basis

Een balkon begint altijd bij een goede basis. Daarbij kijkt u eerst naar de vloer. U kunt deze afwerken met meerdere materialen. Daarbij kunt u gebruik maken van kunstgras voor een zachte ondergrond. Verder kunt u gebruik maken van tegels die u op het balkon legt. Deze kunnen gemaakt zijn van beton maar bijvoorbeeld ook van hout of kunsthout. U kunt de meeste vloerdelen die van kunsttgras of kunsthout zijn gemaakt koppelen waardoor u een mooi strak geheel krijgt. Zo krijgt u een levendige ondergrond voor uw balkon.

Stap 2: let op de afwatering

Bij het bestraten van het balkon moet u letten op de afwatering. Het water wat op de vloerdelen valt moet immers gemakkelijk weg kunnen. Goedkoop grastapijt is vaak zo gemaakt dat het vocht er onder blijft staan waardoor het al snel zal gaan rotten. Door een laagje drainage mat aan te brengen krijgt u een resultaat wat lang mooi blijft.

Stap 3: Waar let u op bij betontegels

Gaat u betontegels plaatsen op het balkon, dan is het zaak dat u het balkon niet beschadigt. Dat doet u door rubber tegeldragers onder de betontegels te plaatsen. U zorgt er daarmee voor dat er een drainage onder de tegels komt en dat de tegels de ondergrond niet raken. Ook zullen de tegeldragers ervoor zorgen dat de tegels niet zullen gaan schuiven tijdens het belopen van het balkon.

Stap 4: Privacy graag op het balkon

Uw balkon is een plek waar u graag privacy heeft. Het is goed om deze aan te brengen voor u het verder gaat inrichten. Daarbij kijkt u eerst goed naar het uiterlijk van de rand van het balkon. Bij een balkon met spijlen kunt u kiezen voor een flexibele rand van doek of bijvoorbeeld wilgen. U weeft het doek tussen de spijlen door om de inkijk te beperken. Heeft u een buitenkant die dicht is, dan kunt u deze afwerken met speciale balkonschermen die u tegen de buitenrand aan plaatst. Het gaat dan vaak niet om de privacy maar meer om het persoonlijke karakter van het balkon.

Stap 6: groen op het balkon

Een balkon werkt u het liefste af met wat groen. Daarbij let u goed op de manier waarop u de bloemen en/of planten plaatst. U kunt hiervoor gebruik maken van de rand van het balkon door plantenbakken op te hangen. De meeste woningstichtingen en verenigingen van eigenaren eisen van de bewoners dat de plantenbakken naar binnen hangen. Dit voorkomt dat een vallende plantenbak voor ongelukken kan gaan zorgen. In andere gevallen kiest u voor een plantenbak die u op de rand plaatst of die naar binnen wijst.

Stap 7: werk de tussenwand af

Heeft uw balkon een hoge tussenwand naar de buren toe dan kunt u deze mooi afwerken. Dat doet u door bijvoorbeeld een afwerking in de vorm van verticale groen matten te plaatsen. Deze kunt u bij het tuincentrum of bij de meeste bouwmarkten aanschaffen. Zo krijgt uw balkon het uiterlijk van een groene oase en vergeet u al snel het stadse gevoel wat er bij een balkon komt kijken.

Stap 8: comfortabel zitten op uw balkon

Een balkon is pas compleet als u erop kunt gaan zitten. Zorgt u dan ook voor één of meerder stoelen die u op het balkon kunt plaatsen. Denkt u er daarbij aan dat de stoelen doorgaans niet het hele jaar buiten zullen staan. U wilt ze in dat geval gemakkelijk kunnen opslaan in de berging. Kies voor tuinmeubels die u gemakkelijk kunt inklappen. Denkt u daarbij ook aan het materiaal van de tuinmeubels. U kunt ze kopen van kunststof maar u kunt ook kiezen voor lichte houten meubels die zich gemakkelijk laten inklappen.

Tip: voor u tuinmeubels koopt

Voor u tuinmeubels koopt kijkt u uiteraard eerst naar de afmetingen van uw balkon. Het laatste wat u wil is dat de tuinmeubels te groot zijn waardoor u ze weer moet retourneren. Denkt u er ook aan dat de tuinmeubels gemakkelijk in een berging moeten passen.

Stap 9: kijk naar de maat van de effectieve ruimte

Houdt u er in dat geval rekening mee dat er in de meeste gevallen sprake is van één of meerdere deuren die op het balkon uitkomen. Deze ruimte heeft u niet over voor de tuinstoelen waardoor u mogelijk minder ruimte heeft dan u denkt op het eerste oog.

Stap 10: een verlicht balkon voor de sfeer

Heeft u het balkon mooi sfeervol ingericht dan kunt u overgaan tot de laatste stap van het decoreren; een mooie verlichting. Deze kunt u aansluiten op meerdere manieren. U kunt kiezen voor waxine lichtjes maar u kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld een lichtsnoer wat u op het stroomnet aansluit. Heeft u geen stopcontact in de buurt dan kiest u voor solar verlichting. Op deze manier heeft u een mooie plek die ook in de avond nog gezelligheid biedt. Houdt u er bij solar verlichting rekening mee dat u het zonnepaneel zoveel mogelijk zonlicht of daglicht laat vangen. Op die manier profiteert u er optimaal van.

Een balkon laten inrichten

Lukt het u niet om zelf sfeer te creëren op het balkon, dan kunt u daar uiteraard hulp bij inroepen. Met deze button schakelt u een klussenbedrijf in wat deze opdracht voor u zal uitvoeren. U vergelijkt eerst prijzen voordat u de opdracht uitbesteedt.

Het voordeel van een professional

Een professional inschakelen lijkt een grote stap. Feit is dat uw balkon een stuk vrolijker wordt en in één keer goed is ingericht op deze manier. Het voorkomt dat u meerdere kostbare miskopen doet.

Vergelijk offertes

Related Posts

Over ons

Reactie plaatsen