KlussenKlussen

Subsidies tuinaanleg

Een tuin is een kostbaar bezit. Wanneer u een woning heeft met een verwaarloosde tuin is dit dan ook een onprettige zaak. De aanleg van een tuin bij een nieuwbouwwoning of de renovatie van een verwaarloosde tuin kan financieel behoorlijk in de papieren lopen. We keken voor u naar de kosten van een tuinaanleg en de subsidies die u ervoor kunt krijgen.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Hoeveel kost een tuinaanleg

We informeerden bij diverse hoveniers naar de kosten van het aanleggen van een tuin. Men kwam met de volgende offertes:

De diensten die u afneemt Wat zit bij de prijs inbegrepen Prijs
Ontwerp van een tuin Tuin ontwerp door een tuinarchitect of de ontwerpafdeling van een tuincentrum 150 euro
Verwijderen oude tuin Het verwijderen van de oude tuin, verwijderen oud gras, bestrating en planten. 50 euro per uur
Ophogen tuin Ophogen en egaliseren tuin als voorbereiding op het plaatsen van de nieuwe tuin. 40 euro per vierkante meter
Aanleg tuin Aanleggen van een nieuwe tuin met basis elementen 55 euro per vierkante meter
Aanleg tuin Aanleggen van een nieuwe tuin met basis elementen en luxe elementen 75 euro per vierkante meter

Het ontwerpen van een tuin

Een belangrijk onderdeel bij een tuinaanleg is het onwerp. Dit wordt gemaakt door een medewerker van het tuincentrum of door een tuinarchitect. In het schema is de ondergrens het tuincentrum terwijl de bovengrens staat voor werkzaamheden door de tuinarchitect. De prijs wordt tevens bepaald door de zaken die u in uw tuin wilt hebben. U kunt kiezen voor een basic tuin met terras, pad en gras of een luxe tuin met terras, pad, gras, borders en eventuele waterpartijen.

De oude tuin verwijderen

Is er sprake van een verwilderde tuin dan zal deze eerst verwijderd moeten worden. U kunt dit uiteraard zelf doen maar daarbij wordt vaak onderschat dat het behoorlijk wat werk is. U kunt er ook voor kiezen om deze klus uit te besteden aan een professioneel hoveniersbedrijf. Dit bedrijf zal doorgaans een prijs in rekening brengen per uur. Men kan er ook voor kiezen om een tarief per vierkante meter vast te stellen.

De tuin ophogen

Wanneer er sprake is van veel hoogteverschillen in de tuin terwijl er een tuin op één hoogte gewenst is kunt u de tuin laten ophogen. Het hoveniersbedrijf zal dit doen aan de hand van bouwzand met daarop een toplaag van tuinaarde. Bij het ophogen van de tuin kan ook worden gewerkt met een deel bouwpuin. Dit geeft stevigheid op plekken waar de tuin diep was afgegraven. Ook op plekken waar een pad of terras komt zal worden gewerkt met bouwpuin.

De tuin aanleggen

De aanleg van de tuin zelf kan uit meerdere onderdelen bestaan. Veel mensen kiezen voor een standaard tuin met een zitplek, gras en bestrating. Voor delen zoals een border en waterpartijen in uw tuin zult u meer moeten betalen. De prijs per vierkante meter is dan ook apart aangegeven in beide gevallen. De bewerkelijkheid van het uitvoeren van het ontwerp bepaalt de hoogte van de prijs.

Subsidie op de aanleg

De kosten van de aanleg van een tuin kunnen behoorlijk in de papieren lopen. We hebben geïnformeerd naar de mogelijkheden om een subsidie te kunnen krijgen op de aanleg van een tuin.

  • Onderhoud achterstandswijken. Woont u in een woonwijk waar nogal wat achterstandsproblematiek is, dan zal de gemeente er waarschijnlijk alles aan doen om deze problematiek terug te dringen. In dat geval is er veelal een subsidie pot beschikbaar bij de gemeente om deze zogeheten Vogelaar wijken te verbeteren. U kunt in dat geval aanspraak maken op een subsidie om uw tuin opnieuw te laten aanleggen. Houdt u er in dat geval wel rekening mee dat u een eenvoudig ontwerp en aanleg van een tuin vergoed krijgt. Luxe zaken zoals een waterpartij zult u zelf moeten bekostigen.
  • Bijzondere bijstand. Krijgt u klachten over uw tuin maar heeft u zelf geen geld om deze te laten aanleggen dan kunt u aanspraak maken op de wet bijzondere bijstand. U ontvangt ook in dit geval geen heel mooie geavanceerde tuin met luxe elementen. Een standaard tuin, waarvoor een eenvoudig ontwerp vanuit het tuincentrum voor nodig is, zit bij deze tegemoetkoming inbegrepen.
  • Verleggen van de BTW voor ondernemers. Bent u ondernemer en laat u een tuin aanleggen dan zult u over de diensten van het hoveniersbedrijf BTW moeten betalen. Deze betaalde BTW mag u verrekenen met de ontvangen BTW bij de belastingaangifte. Eens per kwartaal mag u deze verrekening uitvoeren.

Besparen op de aanleg van een tuin

Het snelste bespaart u op de kosten van de aanleg van een tuin door offertes op te vragen. Dat doet u heel eenvoudig met onderstaande button. U ontvangt dan meerdere offertes op maat in uw mailbox. U vergelijkt ze op onder andere de volgende punten:

  • Een transparante opbouw. Alle tarieven op de offerte moeten transparant zijn. U moet weten wat u voor welke post betaalt. Een totaalbedrag als enige omschrijving hoeft u niet te accepteren.
  • De prijzen met de BTW inbegrepen. Ziet u bij een aantal prijzen ‘exclusief BTW’ staan dan mag u om een herberekening vragen.
  • Kilometerkosten. Op de offerte zal een post ‘kilometerkosten’ vermeld staan. Het gaat hier om het aantal kilometers wat een hovenier moet afleggen om bij uw woning of bedrijf te komen. Hierop kunt u uiteraard besparen door een bedrijf in te schakelen wat dicht bij u in de buurt gevestigd is.

Vergelijk offertes

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

1 reactie

Reactie plaatsen