KlussenKlussen

Stappenplan boom verwijderen

Bomen kunnen prachtig zijn en zorgen voor een hoop schaduw, maar er zijn ook gevallen waarbij het handiger is om de boom te kappen. Je kunt dan bepalen of je de boom zelf gaat verwijderen of kiest voor het inhuren van een deskundige. In de tekst hieronder kom je te weten wat de verschillende stappen zijn om een boom te verwijderen.

 

In deze kluswijzer:

Een boom verwijderen

Er zijn verschillende situaties waarbij bomen in de weg staan. In dergelijke gevallen is het verwijderen van de boom de beste optie. De meest voorkomende redenen om een boom te verwijderen zijn:

 • De boom vormt een gevaar voor mensen of dieren in de buurt.
 • Het gaat om een boom die ziek is.
 • De boomwortels beschadigen de kabels, het dak, de riolering of de leidingen.
 • Er moet gebouwd worden op de locatie waar de boom staat.
 • De wortels van de boom tast de tuinbestrating aan.
 • Jonge beplanting kan niet goed groeien door de boom.
 • Er wordt plaats gemaakt voor schaduw of de zon wordt geblokkeerd.
 • Het onderhouden van een boom kan veel werk zijn.

 

Zelf doen of expert inhuren?

Zelf de boom verwijderen lijkt een makkelijke taak en het is vele malen goedkoper, maar het rooien van een boom kan gevaarlijk en vrij ingewikkeld zijn. Een boom verwijderen is specialistisch werk die je beter kunt overlaten aan een deskundige die over de juiste kennis en ervaring beschikt. Kap of zaag je de boom zelf en gaat het verkeerd, dan kun je ernstige schade richten aan je huis of aan de mensen of dieren om de boom heen. Voorkom nare gevolgen en schakel een vakspecialist in. Een specialist kan je van correct werk verzekeren, je krijgt garantie op het werk en daarnaast word je van professioneel advies voorzien.

 

Prijsopbouw

De wijze waarop de prijs voor het kappen van een boom is opgebouwd zegt veel over hoe en hoeveel je kunt besparen. We kunnen bij het verwijderen van een boom uitgaan van de volgende verdeling:

 • Arbeidskosten 75%
 • Materiaalkosten 20%
 • Afvoerkosten 3%
 • Voorrijkosten 2%

 

Kosten 

De kosten voor het verwijderen van een boom kunnen enorm variëren afhankelijk van je keuzes. Er wordt voornamelijk gekeken naar de grootte van de boom en naar de stamomvang. Ook de locatie van de boom speelt een rol. Wil je een boom laten verwijderen, dan kun je het onderstaand kostenplaatje aanhouden als gemiddeld:

Grootte boom Kosten
Kleine boom € 350 – € 400
Gemiddelde boom € 500 – € 600
Grote boom € 700 – € 800

Wil je ook de boomstronk laten verwijderen, dan kost dit gemiddeld € 60 tot € 100.

 

Extra opties

Er zijn verschillende extra opties die de kosten voor het verwijderen van een boom doen stijgen. Denk onder andere aan het inschakelen van een vakspecialist om jaarlijks of tweejaarlijks de bomen op je terrein te controleren. Er wordt hierbij nagegaan of je wel voldoet aan de zorgplicht. De kosten voor een boomveiligheidscontrole starten bij ongeveer € 100 per geval.

 

Zaken die de kosten bepalen

Er zijn een aantal factoren die een rol spelen bij het bepalen van de daadwerkelijke kosten om een boom te verwijderen. Het gaat voornamelijk om zaken als de grootte van de boom, de hovenier die je inhuurt en in hoeverre de stronk wel of niet verwijderd moet worden. Ook de manier van verwijderen speelt een rol op het bepalen van de kosten. De kosten variëren afhankelijk van de keuze: vellen, klimmen of het gebruik van een hoogtewerker. Daarnaast ga je ook moeten bepalen wat je met het hout gaat doen, wat ook deel vormt van de kosten.

 

Benodigdheden

Als je zelf een boom wilt gaan verwijderen, dan ga je bepaalde gereedschappen nodig hebben. Daarnaast is het belangrijk om goed te letten op je eigen veiligheid. Je hebt onder andere deze spullen nodig om een boom te verwijderen:

 • Werkhandschoenen
 • Beschermende schoenen
 • Kunststof spie
 • Kettingzaag
 • Zaagbok
 • Hamer

 

Voorbereiding

Je kunt jezelf voorbereiden op het verwijderen van de boom door eerst na te gaan hoe groot de boom is en door te bepalen in hoeverre je het werk zelf wilt doen. Ga daarnaast na of je rekening moet houden met de omgeving, of de stronk ook verwijderd moet worden en check of je eerst een vergunning moet aanvragen om de boom te verwijderen. 

 

Stappenplan

Hieronder vind je een stappenplan die je kunt gebruiken als je een boom wilt verwijderen. Het gaat in dit geval om een boom die vrij mag vallen:

Stap 1: Inspecteer de boom goed.

Stap 2: Verwijder humus van de boom.

Stap 3: Bepaal de valrichting.

Stap 4: Zorg ervoor dat de omgeving vrij is.

Stap 5: Zaag de eerste takken weg.

Stap 6: Zaag een valkerf uit.

Stap 7: Zaag in de richting van de valkerf.

Stap 8: Klop de spie nog dieper in de velsnede.

Stap 9: De boom valt om. Zaag/snoei overige takken weg.

Stap 10: Werk de boomstronk netjes af.

Je kunt de boomstronk verwijderen met een bijl, kraan of wegfrezen. Mag de boom niet vrij vallen, dan wordt een andere methode toegepast. In dat geval wordt de boom niet van de onderkant gezaagd, maar wordt de boom beetje bij beetje afgebroken.

 

Bespaartips

Besparen op de kosten voor het verwijderen van een boom kan vrij makkelijk. Hieronder kom je een aantal handige tips tegen die je kunt gebruiken als je de kosten zo laag mogelijk wilt houden:

 • Vergelijk eerst offertes van meerdere hoveniers en kies voor de voordeligste.
 • Schakel een lokale hovenier in om te besparen op de kilometerkosten.
 • Verwijder de boom zelf. Je hoeft dan slechts de materialen/gereedschappen te kopen.
 • Voer het gekapt hout zelf af om te besparen op de afvoerkosten. 
 • Gebruik het afgekapt hout voor een ander doel, bijvoorbeeld brandhout.

 

Offertes vergelijken

Ga je een boom op je erf verwijderen en wil je dit door een professioneel laten doen? Vraag dan eerst offertes aan bij hoveniers uit je regio en maak een vergelijking. Ga uiteindelijk akkoord met de deal waarbij de prijs het laagst is en de kwaliteit en voorwaarden het best. Zo bespaar je enorm op de kosten.

KlussenKlussen

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons