KlussenKlussen

Hoe schilder ik een metalen hek?

Als u een metalen hek heeft, rondom een balkon of rondom uw erf bijvoorbeeld, dan is het belangrijk dat u deze goed onderhoudt. Als een hek te lang alleen gelaten wordt en gaat roesten, dan kan deze zijn kracht verliezen en beschadigen. Aangezien hekken vaak ook een veiligheidsfunctie hebben, kan dit gevaarlijke situaties opleveren. Daarnaast ziet een onderhouden hek er natuurlijk veel mooier en verzorgder uit dan een hek dat lang is verwaarloosd. Als u uw metalen hek wilt gaan verven, dan zijn er enkele aandachtspunten waarmee u rekening moet houden. Als u het onderstaande stappenplan gebruikt, dan bent u overal op voorbereid.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Wat heeft u nodig?

Allereerst moet u bepalen wat u nodig heeft. Er zijn twee soorten verf voor metalen hekken en het type verf dat u nodig heeft is afhankelijk van het materiaal waarvan uw hek is gemaakt.

  • Ferro metalen: als uw hek van een ferro metaal gemaakt is, dus staal, smeedijzer of gietijzer, dan kunt u metaallak gebruiken. U herkent ferro metalen doordat ze magnetisch zijn en ze sneller roesten.
  • Non-ferro metalen: is uw hek van gegalvaniseerd metaal, RVS of aluminium gemaakt, dan heeft u te maken met een non-ferro metaal. Deze herkent u doordat ze niet roesten en doordat ze meestal ook niet magnetisch zijn. Dit materiaal kunt u overschilderen met aluzinc-lak.

Andere benodigdheden

Behalve de lak heeft u natuurlijk ook een aantal andere materialen en gereedschappen nodig. Het onderstaande lijstje vat deze samen, inclusief de huidige prijzen.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
Aluzinc-lak €32 per 750 ml Verfkrabber €8
Metaallak €32 per 750 ml Schuurmachine €75
Anti-roest grondverf €20 voor 500 ml Zachte borstel €3
Hechtprimer €32 per liter Staalborstel €6
Metaalvernis €17,50 per bus Schuurpapier k320 €3
Afbijtmiddel €15 oer 750 ml Schuurblokje €5
Metaalontvetter €10,50 per 500 ml Ronde kwasten €10
Plamuur voor metaal €8 per tube Lakroller €8
Verfbakje €3
Plamuurmes €7
Veiligheidsbril €10
Werkhandschoenen €10
Stofkapje €2

Stap 1: een test doen

Als u gaat schilderen over een bestaande goede verflaag, dan is het verstandig om even een testje te doen om te kijken hoe uw verf hierop reageert. Breng dus wat verf aan op een klein stukje van uw hek en wacht een uur. Als u dan geen oneffenheden aantreft, dan kunt u de lak direct aanbrengen op uw hek en kunt u deze gewoon eerst ontvetten en dan schilderen. Treft u deze wel aan, dan zal u wat meer voorbereidingen moeten treffen voordat u het hek kunt overschilderen.

Stap 2: de oude verf verwijderen

U krijgt het beste resultaat als u de oude verflaag verwijdert. Gebruik dan eerst een staalborstel of een verfkrabber om de oude verf af te krabben. Als dit niet goed lukt, dan kunt u een afbijtmiddel gebruiken. Volg dan goed de instructies op de verpakking en draag een veiligheidsbril, een kapje en werkhandschoenen om uzelf te beschermen tegen de dampen die vrijkomen. U brengt het afbijtmiddel aan met een oude kwast, laat dit inwerken en met een staalborstel of verfkrabber verwijdert u de huidige verflaag gemakkelijk.

Stap 3: het hek schuren

Gebruik een schuurblokje of een schuurmachine met schuurpapier korrel 320, doe uw stofkapje op en schuur uw hek op. Maak het hek daarna stofvrij met een zachte borstel.

Stap 4: het hek repareren

Als u beschadigingen in uw hek heeft aangetroffen, dan kunt u deze wegwerken met plamuur en een plamuurmes. Dit is voor het algehele resultaat mooier. Laat de plamuur goed drogen voordat u verder gaat. Er is ook snelplamuur beschikbaar waarmee u deze stap versnelt.

Stap 5: het hek ontvetten

Verf hecht slecht op een vet oppervlak. Daarom is het belangrijk dat u deze goed ontvet met een ontvettingsmiddel. U kunt dit oplossen in een emmer water en aanbrengen met een doek of spons. Spoel het hek daarna af met water.

Stap 6: grondverf aanbrengen

Pak uw anti-roest grondverf en een ronde kwast. Nu schildert u hier het gehele hek mee en laat u de grondverf goed drogen.

Tip: berg uw kwasten tussen het aanbrengen van de verflagen door op door ze in aluminium te wikkelen en met de borstels naar beneden in een potje water te zetten. U kunt ze zo gemakkelijk een aantal dagen bewaren.

Stap 7: schilderen

Als u een hek heeft van een niet-ferro metaal en u wilt metaallak gebruiken (bijvoorbeeld omdat de alzinc-lak niet in uw gewenste kleur te krijgen was) dan zet u het hek eerst in de hechtprimer. Laat ook deze laag weer goed drogen voordat u verder gaat. Nu kunt u uw hek gaan schilderen. Beoordeel zelf of er een tweede verflaag nodig is en zo ja, raadpleeg dan de gebruiksaanwijzing op de verpakking om te beoordelen wanneer de huidige verf kan worden overgeschilderd.

Stap 8: metaalvernis aanbrengen

Voor een extra mooie afwerking kunt u een laag metaalvernis over uw hek aanbrengen. Deze lak is roestwerend en decoratief, maar is niet op alle metalen toe te passen. Lees daarom altijd goed de gebruiksaanwijzing door voordat u het aan gaat brengen. Kies een transparante vernis, meestal worden deze in een spuitbus geleverd.

Stap 9: drogen en opruimen

Nu moet uw hek goed kunnen drogen. Houd er rekening mee dat deze eerst nog niet volledig stoot- en krasvast zal zijn. Als u uw kwasten en rollers laat indrogen, dan kunt u ze gewoon bij het restafval gooien. Zijn uw kwasten nog nat en heeft u ook verfresten die u niet meer wilt bewaren, breng ze dan tezamen naar uw klein chemisch afval depot. Verf kunt u een jaar bewaren op een plek met constante temperaturen en in een luchtdicht afgesloten pot. Misschien is er iemand die u kent die u een plezier kunt doen met uw verfresten. Als u uw kwasten en rollers schoonmaakt kunt u ze nog een keer gebruiken.

Vergelijk offertes

Het is goed mogelijk dat u uw schilderklus het liefste uitbesteedt aan een betrouwbare schilder. U kunt deze vinden als u uw klus ingeeft in onze vergelijkingstool. De link vindt u op deze pagina. U ontvangt snel een aantal offertes en kunt zo het beste aanbod aanwijzen.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen