Hoe maak ik een terrasoverkapping?

Een terrasoverkapping is voor veel woningbezitters een lang gekoesterde wens. Wanneer u een dergelijke overkapping wilt bij uw huis kunt u deze prima zelf plaatsen. Dat scheelt behoorlijk in de onkosten en u vermeerdert direct de waarde van uw huis. Het pakket voor een terrasoverkapping kunt u het beste bij een specialist kopen om te voorkomen dat u met inferieur materiaal moet gaan werken. We hebben voor u een stappenplan opgesteld voor het plaatsen van een terrasoverkapping.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Stap 1: controleer of er een vergunning nodig is

Dit is een stap waarvoor u nog geen pakket en materialen nodig heeft. Kijk op de website van uw gemeente naar de plaatselijke regels die er gelden voor het plaatsen van een aanbouw. In de meeste gevallen kunt u deze aan de achterzijde van uw woning vergunningsvrij plaatsen. Wilt u echter een aanbouw aan de zijkant of de voorkant van uw woning dan bent u aan meer regels gebonden. Zorgt u ervoor dat het papierwerk is geregeld voor u een terrasoverkapping aan uw woning gaat plaatsen.

Benodigdheden voor een terrasoverkapping plaatsen

Stap 2: bepaal de hoogte

Een bouwpakket kunt u op meerdere hoogten bouwen. Kies de hoogte van uw voorkeur. Denk eraan dat u uiteindelijk aan de voorkant van de overkapping lager uitkomt omdat het dak wat hellend is. Dit is noodzakelijk voor de waterafvoer op het dak. Het is belangrijk dat u naar de constructie van uw gevel kijkt. In het muurprofiel boort u met de gatenzaag om de 80 centimeter een gat. Dit doet u met de gatenzaag van 40 millimeter.

Stap 3: Bepaal de afstand van de staanders

Aan de hand van het frame van uw terrasoverkapping berekent u waar de staanders moeten komen te staan. Denk eraan dat u ze in een rechte hoek van het dakgootprofiel plaatst. Met een winkelhaak kunt u zien of het ook daadwerkelijk in een goede rechte hoek is geplaatst. Dit is noodzakelijk voor de stabiliteit. De staanders bevestigt u met de bijgeleverde schroeven.

Stap 4: Maak een driehoek met korte latjes

Die plaatst u rondom de staanders waardoor u deze gelijk kunt plaatsen. U kunt op deze manier de overkapping voor-monteren zonder dat deze gelijk helemaal afgemonteerd dient te worden. Daar waar u de staanders wilt gaan plaatsen zet u de stellage vast neer.

Stap 5: Monteer de profielen

Dit doet u door de hoekstijlen op de voor-gekromde flens te monteren van het muurprofiel en het dakgootprofiel. De hoekstijl duwt u door tegen de aanslag. De profielen monteert u vervolgens aan elkaar waardoor het frame geplaatst kan gaan worden.

Stap 6: Monteer de voetstukken

Aan de hand van de geleverde betonschroeven monteert u de voetstukken van de terrasoverkapping. Dit doet u met de 6 mm betonboor.

Stap 7: De panelen voorbereiden

De polycarbonaat panelen bereidt u nu voor. Aan een open eind van alle dakpanelen maakt u met een stanleymes een uitsparing van ongeveer 20 mm. Op de dakpanelen monteert u nu een streep van het vocht regulerende tape. Dit zorgt ervoor dat er geen condens kan worden gevormd in het dakpaneel.

Stap 8: Het monteren van de panelen

Op 60 centimeter afstand van de hoek plaatst u de eerste middenstijl. Het paneel plaatst u als eerst in deze stijlen. Aan de voorzijde zit een uitsparing. Dit is de kant waar het dakgootprofiel moet worden geplaatst. Het paneelprofiel plaatst u vervolgens hierop.

Stap 9: het afmonteren

Aan de beide kanten van het dakgootprofiel plaatst u de eindplaten. De sierkapjes dient u te gebruiken voor het wegwerken van de schroefkoppen. De eindplaten monteert u aan beide kanten op het muurprofiel. De afwerkpanelen plaatst u als laatste. Nu kunt u de terrasoverkapping in gebruik gaan nemen.

Tip: Na verloop van tijd kan er wat speling ontstaan op de geschroefde delen. Controleert u daarom om de paar maanden of de constructie nog net zo stevig is als toen u deze nieuw plaatste.

Garanties op een terrasoverkapping

De meeste pakketten voor een terrasoverkapping worden met een garantie van een aantal jaren afgeleverd. Het zal dan vooral gaan om de kleurechtheid van het materiaal maar niet zozeer om de constructie zelf. Wanneer u tijdens het monteren constructiefouten ontdekt dient u hiervan direct melding te doen bij de winkel waar u de terrasoverkapping heeft aangeschaft. Zeker wanneer u zelf de overkapping heeft gemonteerd kunt u later waarschijnlijk geen beroep meer doen op de leverancier van de terrasoverkapping.

Als het plaatsen lastiger is dan u dacht

Het plaatsen van een terrasoverkapping is een klus die in theorie gemakkelijk lijkt maar in de praktijk behoorlijk lastig kan zijn. Dit is zeker het geval wanneer u met een grote maat terrasoverkapping werkt. Het is in die gevallen aan te raden om een professional in te schakelen voor het monteren van een terrasoverkapping. U schakelt een professional in nadat u eerst offertes heeft opgevraagd. Dat doet u met de onderstaande button. U vergelijkt de prijzen van terrasoverkappingen en daarmee bespaart u gelijk tot wel 20 procent op het arbeidsloon.

Vergelijk offertes

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen