Hoe repareer je beschadigd stucwerk in een aantal simpele stappen?

Er zijn verschillende soorten stucwerk. Dit is een methode om muren voor te bereiden voor afwerking bij bijvoorbeeld een schilderklus. Je kunt stucwerk echter ook als decoratie gebruiken, waarmee het stucwerk zelf de afwerking vormt. Stucwerk wordt meestal aangebracht door professionals, de zogenaamde stukadoors. Het kan echter voorkomen dat je na verloop van tijd een barst in je stucwerk ontdekt of er zijn gaatjes ontstaan door boorwerk. Ga je hiervoor meteen een stukadoor inschakelen of neem je de klus zelf onder handen?

De voordelen van een stukadoor

Het inschakelen van een professionele stukadoor heeft een aantal voordelen ten opzichte van zelf te klussen. Hieronder volgen deze voordelen op een rijtje:

  • Muren worden meteen recht getrokken, zodat je woning weer stabiele wanden heeft.
  • Draagmuren blijven hun stabiliteit behouden.
  • Wanden worden minder zuigend gemaakt.
  • Een stukadoor heeft de klus zo geklaard.
  • Een stukadoor kan meer voor je betekenen, dan alleen het repareren van stucwerk.
  • De stukadoor kan meteen je wanden isoleren.

Het nadeel van een stukadoor is dat hij veelal duurder is dan zelf de scheuren in je stucwerk te repareren. Tevens hebben goede stukadoors enorme wachttijden, waardoor je sneller bent als je zelf je reparatie uitvoert. Hieronder zal in een helder stappen plan volgen hoe je dit doet.

Voorbereidend werk

Het belangrijkste is dat je ervan op de hoogte bent welk stucwerk je moet repareren. Er zijn meerdere soorten stucwerk namelijk, zoals spackspuitwerk, behangklaar stucwerk, sausklaar stucwerk en sierpleister. Voor welke type stucwerk gekozen is, is afhankelijk van de stijlkeuzen en in welke vertrek het stucwerk geplaatst is.

Welke materialen heb je nodig?

Beschadigingen in bestaand stucwerk kun je eenvoudigweg zelf oplossen. Je hebt hiervoor alleen een goed vulmiddel nodig en een aantal simpele materialen. Hieronder volgt een lijst met benodigdheden:

Het vulmiddel bij reparaties

Voor elke beschadiging aan je stucwerk is er wel een aparte soort vulmiddel. De meest gebruikte is Roodband. Vulmiddel is vaak in een poedervorm verpakt. Hierbij doe je water tot je er een gipsmortel van kunt maken. De dikte die je pasta moet hebben is afhankelijk van wat je moet opvullen. Je kunt ook kant en klare vulmiddelen in de bouwmarkt kopen. Deze zijn vooral handig bij kleine scheurtjes en gaten.

Kleine reparaties uitvoeren

Kleine reparaties in je stucwerk kun je heel makkelijk opvullen. Denk hierbij aan zaken als haarscheurtjes in je pleisterwerk of boorgaatjes. Zo ga je in dit geval te werk:

  • Krab met je verfkrabber losse stukken weg.
  • Maak de ondergrond schoon met de borstel.
  • Maak de gipsmortel volgens de instructies op de verpakking.
  • Smeer met je plamuurmes de scheurtjes en gaatjes dicht met de gipsmortel.
  • Laat de mortel eerst goed drogen.
  • Schuur vervolgens je reparaties glad met fijnkorrelig schuurpapier.

Grotere schade repareren

Bij grotere beschadigingen in je stucwerk moet je iets anders te werk gaan. Je moet loszittend stucwerk grondig verwijderen. Hiervoor gebruik je de verfkrabber en het plamuurmes. Na het verwijderen van oud stucwerk, maak je de ondergrond grondig schoon. Maak een dikke pasta van het vulmiddel aan en begin te werken vanuit het midden. Werk dus van binnen naar buiten door met je plamuurmes het vulmiddel te verdelen over de scheuren en gaten. Tijdens het drogen, krimpt het vulmiddel, waardoor je vaak twee á drie lagen moet aanbrengen eer je het gewenste resultaat bereikt hebt. Je moet wachten met een nieuwe laag aanbrengen tot de vorige laag hard en droog is. Is elke laag gedroogd, dan schuur je overtollig vulmiddel weg met fijnkorrelig schuurpapier.

Hoeken repareren

De hoeken in je stucwerk kunnen ook beschadigd zijn geraakt. Deze kun je eveneens repareren, ofschoon dit wel wat moeite kost. Gebruik hiervoor een plankje dat je aan een zijde van de hoek met spijkers vast zet. Vul de beschadiging op en verplaats het plankje naar de andere zijde. Hierna vul je ook de spijkergaten even op.

Vochtschade fixen

Wanneer je pas vochtschade hebt gehad en de oorzaak van het vocht is reeds opgespoord en verholpen, dan kun je de vochtschade nu verhelpen met vulmiddel. Je wacht tot het vocht is opgedroogd, voordat je begint met de slechte plekken weg te krabben. Wanneer de steen in je muur ook is aangetast, vul je dit gat eerst op met puin, alvorens je het vulmiddel aanbrengt en verder afwerkt zoals hierboven is weergegeven.

 

 

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen