Tips zodat je zelf een reparatie kunt uitvoeren

Je zult het altijd zien: net in de zomer wanneer veel bedrijven onderbezet zijn door vakanties gaat jou een van je dierbare elektrische apparaten stuk, die je net hard nodig hebt. Wachten is hierdoor geen optie, dus zit er niks anders op om zelf de mouwen op te stropen en proberen het apparaat te fixen. Dit blog zal je een aantal nuttige tips geven, zodat je eenvoudige reparaties zelf kunt uitvoeren.

Ken je eigen kunnen

Voor je besluit of je iets zelf wilt en kunt repareren, is het handig wat onderzoekwerk te verrichten op sites die gespecialiseerd zijn in reparatiehandleidingen voor de doe-het-zelvers. Voor jou kan het fijn zijn om zelf een reparatie uit te voeren, omdat je zo niet alleen kosten bespaart maar je leert ook hoe het apparaat in elkaar steekt. Hierdoor krijg je meer inzicht in en controle over de apparaten in je leven. Let wel altijd goed op of je ook echt in staat bent een handleiding tot in de puntjes uit te voeren. Er zijn namelijk apparaten, die je echt aan een deskundige moet overlaten, zoals je fornuis. Een foutief gerepareerd fornuis kan immers ernstige gevolgen hebben voor jou en je inwonenden. Analyseer dus van tevoren goed wat wel of niet verstandig is om zelf te doen.

Bestellen losse onderdelen

Bij een reparatie van een apparaat houd je je eigenlijk bezig met het vervangen van kapotte onderdelen. Een reparatie houdt in dit geval in dat je onderzoekt wat er stuk is en vervolgens deze onderdelen vervangt voor nieuwe. Online kun je losse onderdelen overal bestellen. Wanneer je een elektrisch apparaat repareert, richt je je op webshops volledig gespecialiseerd in zekeringen, schakelaars en grotere elektrische componenten. Weet je niet waar je moet beginnen, zoek je gewoon via een zoekmachine op het te vervangen onderdeel. Houd wel altijd de betrouwbaarheid van de webshops in de gaten. Let op betaalmogelijkheden. Let op klantenervaringen. En lees vooral altijd de voorwaarden van de webwinkel goed door over de verzending van je spullen, de retourprocedures en garantievoorwaarden.

Het juiste gereedschap in huis

Iedereen heeft wel een paar schroevendraaiers, inbussleutels, spijkers en schroeven in huis. Een elektrisch apparaat repareren, vergt echter vaak wat professionelere tools. Bekijk dus altijd, voordat je begint met je reparatie welke hulpmiddelen je nodig hebt. Niets is zo hinderlijk als wanneer je alles hebt opengedraaid erachter te komen dat je iets mist van gereedschap. Maak daarom eerst een inventarisatie van wat je nodig hebt.

Ook niet vergeten

Niet alleen de juiste gereedschappen in huis is bij een reparatie van belang, maar ook fatsoenlijk licht waarbij je de reparatie kunt uitvoeren. Werk onder een sterke lamp met helder licht of voer je reparatie bij daglicht uit.

De juiste mindset

Deze tip klinkt een beetje negatief, maar neem van tevoren afscheid van je apparaat. Ga er al vanuit dat je een nieuw apparaat zult moeten kopen en dat de reparatie niet lukt. Ben je er namelijk te erg op gebrand dat de reparatie moet lukken, dan begin je al met te veel druk en stress aan de reparatie, waardoor dit gedoemd is om te mislukken. Ga je met de reparatie aan de slag met de gedachte dat je je best nog doet om er iets van te maken, dan leg je jezelf niet zo’n druk op. Wanneer je dan slaagt met je reparatie, dan geniet je na afloop ook meer van je succes.

Veiligheid boven alles

Veiligheid boven alles is niet zomaar een leuze, wanneer het gaat om de reparatie van elektrische apparatuur. Trek dus altijd eerst je apparaat uit de stroom en zet hem op zijn minst uit. Werkt je apparaat op batterijen, verwijder deze dan ook als eerste. Wanneer er stroom op je apparaat staat, dan kan dit levensgevaarlijk zijn. Wanneer het apparaat zelfs aanstaat, kan dit weer nieuwe schade aan je product veroorzaken en dit wil je zeker niet. Bekijk ook het apparaat op verdere waarschuwingen. Zo mag je bijvoorbeeld niet zelf aan een magnetron sleutelen, want zelfs van het stopcontact af kan dit apparaat gevaar veroorzaken.

Onthoud hoe alles in elkaar zat

Een goed advies is om foto’s te maken van hoe je apparaat in elkaar zat. Label ook de losse onderdelen, zodat je altijd weet welke schroef waar moet. Als je zo bezig bent met je reparatie, weet je zonder geheugensteun al snel niet meer hoe je apparaat precies in elkaar zat en waar welke schroef moest komen. Het zou natuurlijk jammer zijn als je het apparaat door je reparatie weer kunt laten functioneren, maar vervolgens niet weet hoe je het ding weer in elkaar krijgt. Maak bijvoorbeeld ook gebruik van de knolling-methode, waarbij je de losse onderdelen naast elkaar legt op een stabiele ondergrond waarbij de onderdelen compact gesorteerd zijn. Dit geeft je overzicht en rust tijdens de reparatie.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons