KlussenKlussen

Hoe plaats ik plinten op mijn vloer?

Een vloer van laminaat of hout die u zelf heeft gelegd moet u mooi afwerken naar de zijkanten. Plinten zorgen ervoor dat uw vloer steviger blijft liggen en dat er bovendien geen stof kan ophopen langs de zijkant van uw vloer. Het plaatsen van plinten is een relatief gemakkelijke klus wanneer u het onderstaande stappenplan aanhoudt.

Wat heb ik nodig voor het leggen van plinten

Plinten die u zelf maakt
Plinten kunt u kant en klaar in de bouwmarkt kopen. Het wordt echter mooier wanneer u ze zelf maakt. Dit is niet alleen goedkoper; u kunt ze ook gemakkelijker verwerken wanneer er bijvoorbeeld in geboord moet worden.

Stap 1: de plinten in de grondverf en de lak
De plinten die u gaat gebruiken zet u in de grondverf voordat u er verder mee gaat werken. Daarna schuurt u ze licht op waarna u ze in de eerste laag lak zet.

Stap 2: De muur meten
De eerste muur in uw huis meet u waarna u de plint op maat zaagt. Denkt u eraan dat u het einde van de plint in een verstek zaagt.

Stap 3: de plint voorboren
Het is de bedoeling dat u de plint om de 30 centimeter gaat vastzetten. Daarom is het zaak dat u om de 30 centimeter een boorgat maakt in de plint. Houdt u er daarbij rekening mee dat de schroef moet kunnen verzinken in het hout. Met een verzinkboor bereikt u dit effect.

Stap 4: de boorgaatjes aftekenen
Teken met een potlood de boorgaatjes af in uw muur. Daarna boort u met een steenboor van 6 millimeter de gaatjes voor in uw muur. De plint monteert u met de pluggen en schroeven in de muur. Zorg ervoor dat de plint naderhand niet uitsteekt.

Stap 5: Als u niet wil boren
Boort u liever niet in de muur of heeft u liever montagekit dan gebruikt u dit middel. Met de kitspuit brengt u het aan. De lijm doet u in dotten of via rillen, waarbij er ongeveer 10 centimeter overblijft tussen de lijmdotten of de lijmrillen. Tijdens het drogen klemt u dan de plint tegen de muur waarbij u de houten latten gebruikt. Die zet u vast tussen de plint en een lat die tijdelijk op de vloer vaststaat. Met één tube montagekit haalt u ongeveer 1,5 tot 2 meter latten en regelwerk. Wanneer u minder kit nodig hebt kunt u een kleinere tube kopen. U kunt ook de tube of koker bewaren na het aanbreken voor gebruik in een later stadium.

Tip: los- vast verlijmen

Dit is een techniek waarbij u de plint na het lijmen aandrukt. Vervolgens haalt u deze gelijk weer los. De lijm kan nu 5 minuten drogen waarna u deze opnieuw aandrukt.

Stap 6: het maken van een buitenhoek
De lengte van muur A meet u en daarbij telt u de dikte van de lat. De plint A zaagt u onder een verstek van 45 graden. Dit loopt naar binnen toe. De plint plaatst u op de muur. Plint B zaagt u ook in verstek op maat onder een hoek van 45 graden waarbij het verstek naar buiten wijst.

Stap 7: het maken van een binnenhoek
Hierbij monteert u eerst plint A op de muur waarna u plint B positioneert waarbij deze strak tegen plint A stoot. U houdt een stukje plinthout tegen plint A en u neemt de contouren over op plint B. Deze zaagt u af op de lijn die u aftekende.

Stap 8: Schroefgaten afdichten
De schroefgaten plamuurt u dicht. Wanneer u kiest voor een transparante afwerking gebruikt u kneedbaar hout. De kier die zit tussen de plint en de muur mag u met acrylaatkit vullen wat u platstrijkt met een vinger. U kunt de plinten definitief aflakken na een half uur.

Plinten die snel klaar zijn
Heeft u geen tijd of zin om veel werk te besteden aan de plinten in uw huis dan voorziet u de vloeren van kant en klare plinten. Deze kunt u kopen in de kleur van uw vloer. Deze plinten hebben doorgaans een plakstrip die u gemakkelijk kunt verwijderen.

Plinten door een professional
Wilt u de plinten liever door een professional laten maken en plaatsen dan vergelijkt u eerst offertes. Dat doet u met onderstaande button. U vergelijkt een aantal offertes van lokale vakmannen waardoor u tot wel 20 procent kunt besparen.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen