Binnendeur inkorten: hoe doe je dat?

Als u werkzaamheden heeft laten uitvoeren aan uw vloer, dan kan het zijn dat deze daarna hoger is komen te liggen. Misschien heeft u de vloer laten isoleren of heeft u vloerverwarming geplaatst? In dat geval zal het nodig zijn om uw deur in te korten, zodat deze ook is aangepast aan de nieuwe vloerhoogte. Met het onderstaande stappenplan kunt u deze klus ongetwijfeld zelf.

Wat heeft u nodig?

Controleer uw oude scharnieren even voordat u naar de bouwmarkt gaat. Als deze nog goed zijn, dan kunt u ze gewoon opnieuw gebruiken. De onderstaande tabel geeft alle materialen en gereedschappen aan die u mogelijk nodig heeft, inclusief de prijs. Als u een ervaren doe-het-zelver bent, dan heeft u het grotendeel hiervan waarschijnlijk al gewoon in huis.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
Deur (stomp) €75 Potlood €1
3 scharnieren €3 per stuk Rolmaat €10
Schroeven €4 per 200 Steekbeitel €8
Grondverf €25 per 750ml Hamer €10
Lak €20 per 750 ml Wig €2,50 per stuk
Boormachine €100
Schaaf €15
Decoupeerzaag €75

Stap 1: de nieuwe afstand opmeten

Het goede nieuws is dat u al weet dat uw deur in de breedte de juiste afmetingen heeft. Tenzij u hier niet tevreden over bent, hoeft u die dus niet te veranderen. De lengte van de deur zal wel moeten worden aangepast. De nieuwe lengte bepaalt u door de afstand tussen de vloer en de onderkant van de bovenste kozijnsponning op te meten. Dit doet u aan beide zijden van het kozijn. Trek hier 6 millimeter van af en u weet hoe lang uw deur moet zijn. Zorg ervoor dat de deur nooit meer dan 10 millimeter korter is dan het kozijn, want dan krijgt u mogelijk te maken met veel tocht.

Stap 2: de nieuwe afmetingen tekenen op de deur

Nu kunt u deze lengte aftekenen op de deur. Uiteraard meet u dit van de bovenzijde. Zorg ervoor dat de lijn aan beide kanten van de deur de juiste lengte heeft en verbind deze met een horizontale lijn. U weet nu exact hoeveel u van de deur moet verwijderen.

Stap 3: de deur op maat brengen

Als u een werkbank heeft, leg de deur hier dan op zodat deze op een stevige ondergrond komt te liggen. Nu kunt u het afgetekende deel van de deur afzagen. Met een decoupeerzaag is dit het gemakkelijkste. Als u de deur op de juiste maat heeft gebracht kunt u de zaagsnede nog even netjes glad afwerken met een schaaf en met schuurpapier.

Tip: als u van plan bent om de deur ook een nieuw likje verf te geven, dan is dit het moment. Het is veel gemakkelijker om een deur te schilderen die nog niet is opgehangen. Wilt u ook het beslag gaan vervangen, verwijder het oude beslag dan voordat u gaat verven zodat u met een kale deur kunt werken. Hierdoor zal het resultaat extra egaal en strak zijn.

Stap 4: onderhoudsbeurt scharnieren stappenplan.

Gebruikt u de oude scharnieren om de deur weer mee op te hangen, dan kan het geen kwaad om deze even en onderhoudsbeurt te geven. Een beter moment dan deze zal u hier niet voor vinden. U kunt daar het volgende stappenplan voor gebruiken.

  1. Verwijder de scharnieren en haal ze uit elkaar.
  2. Maak de scharnieren goed schoon. Verwijder verf en roest.
  3. Maak de scharnierpennen schoon, schuur deze op en vet ze in.
  4. Controleer de schroefgaten. Als deze wat zijn uitgesleten, dan kunt u beter schroeven die 1 centimeter langer zijn gebruiken bij het opnieuw plaatsen van de scharnieren. Eventueel brengt u een beetje sneldrogende plamuur of kit aan in het schroefgat zodat de schroeven goed vast komen te zitten.

Stap 5: de deur ophangen

Als u de lak goed heeft laten drogen kunt u de deur weer ophangen. Het is het gemakkelijkste als u hier de oude plaats van de scharnieren voor gebruikt. Als de scharnieren nog goed zijn, dan kunt u deze gewoon laten zitten, maar als ze aan vervanging toe zijn, dan is het beter om ze te verwijderen en nieuwe scharnieren te plaatsen. Hang de deur weer op zijn plek, gebruik eventueel wiggen om deze vast te houden en plaats de scharnierpennen.

Tip: gebruikt u nieuwe scharnieren, wacht dan even met het bevestigen van het middelste scharnier in het kozijn. Het is veel gemakkelijker om de deur op twee scharnieren te hangen, te controleren of deze goed zit en vervolgens het laatste scharnier op het kozijn aan te brengen en de pen erin te stekken..

Stap 6: de deur afwerken

Vervolgens kunt u eventueel het andere beslag vervangen voor nieuw, kunt u een slot aanbrengen in uw deur, kunt u overwegen om een deurveer te plaatsen en kunt u uw deur volledig afwerken totdat u tevreden bent. Nu kunt u weer gebruik maken van uw nieuwe en ingekorte deur.

Vergelijk offertes

Besteedt u de klus liever uit? Dan bent u niet de enige. Er zijn voldoende vakmensen uit uw omgeving die uw deur graag voor u inkorten en deze kunt u bereiken met onze vergelijkingstool. Zo zal u altijd de scherpste prijs vinden en kunt u de meest vakbekwame specialist aanwijzen voor uw klus.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen