Hoe maak ik een kast in een schuine wand?

Als u een zolderkamer heeft met een schuine wand, dan komt u problemen tegen met betrekking tot de inrichting. Want, de schuine wand is te laag om onder te kunnen staan en als u er standaard meubelen onder zet verliest u ruimte. Toch kunt u deze schuine wand in uw voordeel laten werken en gebruik maken van de knusse uitstraling van zolderkamers. Hier vindt u een stappenplan waarmee u gemakkelijk een kast in een schuine wand kunt maken om deze ruimte optimaal te benutten.

Wat heeft u nodig?

Het stappenplan hier helpt u bij het maken van een kast die bestaat uit losse elementen op wielen. U kunt er één basiselement mee maken, maar u kunt natuurlijk zoveel elementen samenstellen als u zelf nodig heeft of als past. Voor het maken van één element heeft u de volgende houten materialen nodig.

Item

Aantal

Afmetingen lengte x breedte x dikte

Toepassing

1

2

MDF panelen 91,4x60x1,8 cm

Bodem en middenplaat

2

2

MDF panelen 91,4×46,4×1,8 cm

Zijkanten

3

2

MDF stroken van 91,4x10x1,8 cm

Opstaande randen

4

1

MDF paneel 90x60x1,8 cm

Frontpaneel

5

1

MDF paneel 60×50,6×1,8 cm met remplaat

Bodem

6

1

Afhankelijk van de hellingshoek van uw kast

Achterwand

Tip: laat het hout door de bouwmarkt alvast op maat zagen. Dit scheelt u veel werk en er is altijd een kans dat u een foutje maakt. Bij een aantal bouwmarkten is dit zelfs gratis als u een klantenpas van ze heeft.

De rest van de benodigdheden

Naast het MDF heeft u natuurlijk ook nog andere materialen nodig en gereedschappen om het allemaal in elkaar te zetten. Gebruikt u de onderstaande tabel om te bepalen wat u verder nog aan moet schaffen.

Materialen

Gereedschappen

Houtlijm

Plamuurmes

Schroeven, 5 cm platte kop

Boormachine

Bolkopschroeven 2 cm

Verfbenodigdheden

Grondverf

Schroevendraaier

Verf, lak of beits

Potlood

Handgreep

Rolmaat

4 zwenkwielen

Houtboor 3 mm, verzinkboor

Handzaag

Hamer

Stap 1: het bepalen van de maten

Niet ieder dak is hetzelfde en verschillende daken hebben verschillende hellingshoeken. Om uw hellingshoek te meten neemt u een stuk karton en houdt u dit met de lange kant haaks tegen het dakbeschot. Gebruik een waterpas en laat deze loodrecht naar beneden wijzen langs de kartonnen plaat. Nu kunt u de hellingshoek op het karton aftekenen. Verder heeft u de afmetingen van de diepte en de hoogte van de kast nodig. Deze kunt u ook zelf bepalen, al naar gelang uw smaak, omstandigheden en behoeften. Hier gebruiken we een diepte van 91,4 centimeter, een hoogte van 90 centimeter plus de wielen en een breedte van 60 centimeter.

Stap 2: de zijpanelen op maat zagen

Pak de twee zijpanelen, item nummer 2, en zaag deze op de juiste hoek af. Aan de voorkant dient u dan een horizontaal stuk over te laten van 20 centimeter breed en aan de achterkant laat u een opstaand randje over van 7 centimeter hoog.

Stap 3: de zijpanelen monteren

Gebruik houtlijm en schroeven om de zijpanelen te bevestigen aan de middenplaat (item nummer 1). Gebruik hier eventueel een verzinkboor voor, zodat u de schroeven als u klaar bent netjes kunt wegwerken.

Stap 4: opstaande randen monteren

Nu kunt u de opstaande randen monteren aan de bodemplaat (item nummer 1 en items nummer 3). Doe dit weer met houtlijm en schroeven.

Tip: als u wat te veel lijm heeft aangebracht en u ziet lijmresten verschijnen, veeg deze dan niet direct weg. Als u even wacht tot de lijm wat harder is en vervolgens een hobbymes gebruikt om deze te verwijderen zullen er geen vlekken achterblijven.

Stap 5: de onderdelen verbinden

Nu kunt u beide onderdelen met elkaar verbinden. U pakt de achterwand (item nummer 6) en gebruik lijm en schroeven om ze aan elkaar te zetten. De bodem komt dan logischerwijs aan de onderkant van de achterwand en het middenpaneel bevestigt u aan de bovenkant. Dit is het gemakkelijkste als u alles even op de zij legt.

Stap 6: het frontpaneel bevestigen

Gebruik houtlijm en schroeven om het frontpaneel met item nummer 4 te bevestigen.

Stap 7: grondverf en lak aanbrengen

Zet de kast in de grondverf en plamuur alle schroefgaten dicht. Laat het plamuur en de verf goed drogen e schuur de kast helemaal op. Breng de eerste laag lak aan en als dit droog is schuurt u en lakt u de kast nogmaals.

Stap 8: de wielen aanbrengen

Gebruik bolkopschroeven om de wielen onderaan de kast vast te zetten.

Stap 9: de handgreep bevestigen

Bereken waar de middellijn van het frontpaneel loopt. De handgreep bevestigt u in het midden op 120 centimeter vanaf de onderkant. Uw kastelement is nu klaar. U kunt er spullen in kwijt via de zijkanten en via de bovenkant. Het heeft wel wat weg van een bibliotheekkarretje. U kunt nu zoveel elementen maken als u wilt, totdat de ruimte vol is of u de juiste hoeveelheid opbergruimte heeft gerealiseerd.

Vergelijk offertes

Wilt u ook een kast in een schuine wand, maar laat u de werkzaamheden liever aan een specialist over? Via onze vergelijkingstool vraagt u dan nu alvast een aantal offertes daarvoor op, bij betrouwbare specialisten. De offertes zijn gratis, vrijblijvend en kunnen u helpen een boel geld op uw klus te besparen.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen