Stappenplan wandtegels leggen

In verschillende huishoudens zie je tegenwoordig unieke tegelwanden. Wandtegels zijn niet perse moeilijk te leggen, maar het gaat wel om een taak waarbij wat kennis en kunde vereist is. Het artikel hieronder geeft meer duidelijkheid over hoe je wandtegels moet leggen en wat de exacte stappen zijn die je moet nemen om zelf aan de slag te gaan.

 

De wand betegelen

Soorten wandtegels zijn er genoeg. Je kunt wandtegels kopen in diverse materiaalsoorten, afmetingen, designs en kleuren voor in de woonkamer, badkamer of toilet. Hierdoor vind je de ideale wandtegels voor je stijl en budget. De meest bekende soort wandtegels zijn keramische wandtegels en natuursteen wandtegels. Welbekende tegelvarianten voor de wand zijn Portugese tegels, Romeinse tegels, Marokkaanse tegels, mozaïek tegels, honingraat tegels en metro tegels. 

 

Voordelen en nadelen wandtegels zetten

Er zijn genoeg redenen om wandtegels te zetten, maar je moet ook naar de negatieve kant kijken voordat je een keuze maakt. Hieronder vind je een lijst van de meest relevante voor- en nadelen van wandtegels:

Voordelen Nadelen
Je geniet van een strakke en frisse uitstraling Wandtegels voelen koud aan
De tegels zijn hygiënisch en onderhoudsarm Het legwerk is vrij ingewikkeld
Wandtegels zijn duurzaam en gaan lang mee
Talloze mogelijkheden aan soorten en maten 
Je kunt uit verschillende legverbanden kiezen 

 

Zelf doen of uitbesteden?

Zelf een tegelwand plaatsen is niet perse moeilijk, maar het gaat om een taak waarbij ervaring en precisie vereist is. Kies je voor het inschakelen van een expert? Dan hoef je zelf het benodigde gereedschap niet in huis te halen en daarnaast krijg je vrijblijvend professioneel advies en garantie na de snelle en correcte plaatsing voor een duurzaam eindresultaat. Een expert ruimt overigens ook al het bouwafval op, verwijdert oude tegels en brengt vloerverwarming aan indien gewenst. 

 

De kosten

Wil je de wandtegels zelf leggen? Dan hoef je enkel te betalen voor de materialen. Daarnaast moet je bepaalde gereedschappen in huis hebben. Aan materialen ben je gemiddeld € 300 tot € 500 kwijt. De arbeidskosten komen te vervallen als je zelf aan de slag gaat. Als je de materialen hebt aangeschaft, maar je wilt alsnog een expert in huren voor het legwerk, dan betaal je het volgende aan arbeidskosten:

Arbeid vakspecialist Kosten
Per m2 € 45 – € 80
Per uur € 30 – € 55

 

De kosten kunnen ook bepaald worden aan de hand van de ruimte waar de tegelwand komt. Je kunt dan uitgaan van deze kosten als je een vakspecialist inschakelt:

Ruimte betegelen Kosten
Toilet € 200 – € 1.000
Keuken  € 550 – € 3.500
Badkamer € 1.200 – € 4.900
Woonkamer € 3.250 – € 9.900

 

Kies je voor speciale tegels, dan kunnen de kosten ook variëren onderling. Hieronder kun je nagaan wat je gemiddeld kwijt bent per tegelsoort:

Soort wandtegel Kosten
Natuursteen € 25 – € 175 per m2
Keramisch  € 10 – € 85 per m2

 

Factoren die de kosten bepalen

De kosten worden bepaald aan de hand van verschillende factoren. Het gaat om zaken als de soort wandtegels, de staat van de ondergrond, de afmetingen van de ruimte en van de tegels, het legverband en de vakspecialist. De kosten worden ook bepaald door de aanwezigheid van een sierrand. Kies je ook voor een adviesgesprek, dan betaal je hier gemiddeld € 50 voor.

 

Eerst wandtegels verwijderen 

Als de wand al reeds betegeld is en de tegels eerst verwijderd moeten worden, dan komen hier extra kosten bij kijken. Je kunt uitgaat dat je ongeveer € 40 tot € 55 betaalt per m2 om de wandtegels te verwijderen. Gaat het om een nieuwbouwwoning of een woning zonder wandtegels, dan hoef je de muur slechts effen, schoon en vetvrij te maken voordat je aan de slag gaat met het tegelwerk.

 

Direct ook vloerverwarming plaatsen

Bij het betegelen van een wand kun je direct ook overgaan tot het plaatsen van vloerverwarming. Wandtegels zijn namelijk zeer geschikt voor vloer verwarming aangezien tegels een niet-isolerende werking hebben waardoor de warmte goed wordt opgeslagen. Om vloerverwarming te leggen ga je gemiddeld € 750 tot € 2.000 betalen, afhankelijk van het aantal vierkante meters en de vakspecialist die je inschakelt.

 

Benodigdheden 

Je hebt natuurlijk de wandtegels zelf nodig, maar daarnaast ga je nog wat materialen en gereedschappen moeten kopen. Hieronder vind je een handige lijst van de benodigdheden om zelf een wandtegel te leggen:

 • Voegmiddel, voegkit en voegkruisjes
 • Tegellijm of tegelpasta
 • Voorstrijkmiddel/primer
 • Vulmiddel
 • Ontvetter
 • Staalspijkers en latten
 • Tegelzaag
 • Schuurblok, vijl of schuurmachine
 • Tegelsnijtang, tegelkniptang en tegelsnijmachine
 • Boormachine of tegelboor
 • Spons
 • Rubberen spaan, mengkuip en menggarde
 • Profielaftaster
 • Plamuurmes
 • Lijmkam
 • Schoonmaakdoek 
 • Troffel
 • Rubberen hamer
 • Blokkwast
 • Waterpas 
 • Rolmaat 
 • Verfkrabber
 • Zuignap 

 

Stappenplan

Hieronder kun je een handig stappenplan vinden die je kunt gebruiken om wandtegels op de correcte wijze te plaatsen:

Stap 1: Controleer de ondergrond. Repareer en maak de grond egaal, waterdicht, schoon en droog.

Stap 2: Breng een primer of voorstrijkmiddel aan en laat de laag volledig drogen.

Stap 3: Gebruik een kimband om de ruimte waterdicht te maken. Knip de kimband op maat en denk aan de hoeken, de wand en de vloer.

Stap 4: Bepaal hoe je de wandtegels op de wand gaat verdelen.

Stap 5: Snijd tegels op maat op de mooie kant.

Stap 6: Maak de tegellijm of tegelpasta aan zoals op de verpakking aangegeven.

Stap 7: Breng de tegellijm aan voor de eerste rij wandtegels.

Stap 8: Begin met het betegelen van de wand met een lijmkam.

Stap 9: Verwijder lijmresten meteen van de tegel en gebruik een zuignap voor het opnieuw plaatsen van tegels.

Stap 10: Check regelmatig of de tegels recht liggen.

Stap 11: Voeg de wandtegels om vochtproblemen te voorkom en. Laat alles goed uitharden.

Stap 12: Maak de wandtegels schoon met een vochtige spons.

Stap 13: Boor eventueel tegelgaten voor het leidingwerk en slijp alles goed uit.

Stap 14: Werk de hoeken netjes af en maak de tegelwand goed schoon.

 

Offertes vergelijken

Ga je alsnog een expert inschakelen? Vergelijk dan eerst offertes met elkaar en ga voor de deal met de goedkoopste prijs en de beste kwaliteit als je van een optimale besparing wilt profiteren. 

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons