KlussenKlussen

Hoe maak ik een scheidingswand van gasbeton?

Als u een scheidingswand wilt plaatsen, dan heeft u verschillende opties met betrekking tot de materialen. Gips wordt dan veel gebruikt en ook gasbeton is en goede optie. Het voordeel van gasbetonnen blokken is dat ze groot zijn en dat u uw muur dus vrij snel kunt maken. Daarnaast heeft het een isolerende werking, dus houdt het warmte binnen en isoleert het geluid. Een scheidingswand van gasbeton kunt u ook zelf maken, als u daarvoor het volgende stappenplan gebruikt.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Wat heeft u nodig?

Allereerst zal u een bezoekje moeten brengen aan de bouwmarkt om uw gereedschappen en materialen aan te schaffen. Voor deze klus heeft u vrij veel nodig, maar een gedeelte ervan heeft u mogelijk al in huis. Bekijkt u het onderstaande lijstje om te bepalen wat u nog moet kopen om aan de klus te kunnen beginnen.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
Blokken van cellenbeton €3 per blok Boormachine €75
Stuc voor blokkenwand €12 per 10 kilo Potlood €1
Kozijnankers €5,50 voor 10 Cellenbeton zaag €20
Veerankers €5,50 voor 10 Rolmaat €15
Profiel €1,50 per meter Lijmkam €4
Profiellat €15 per stuk Klauwhamer €12
Rechte latten €2 per meter Troffel €10
Montagekit €10 per tube Stuckuip €9
Isolatieschuim €10 per bus Bouwemmer €2
Cellenbetonnagels €3,50 voor 60 Metselkoord €3 voor 50 meter
Waterpas €20
Gipsmixer €24
Mes €8
Zachte borstel €3
Lijmverdeler €6

Stap 1: de plaats van de muur bepalen

Controleer de vloer en kijk of deze stabiel is en waterpas loopt. Teken een loodrechte lijn van muur tot muur op de plaats waar u uw scheidingswand wilt hebben. Teken ook de plek van het deurkozijn als u deze ook wilt toevoegen aan uw wand.

Stap 2: plaats het deurkozijn

Als u een deurkozijn wilt plaatsen, zet deze dan in elkaar en fixeer de vorm met een hulp lat. Het is belangrijk dat het kozijn haaks blijft. U kunt ook wachten met deze stap zodat u het kozijn ergens kunt plaatsen waar het beter uitkomt met de lengte van de blokken en u minder hoeft te zagen.

Stap 3: latten voor het metselkoord plaatsen

Plaats een verticale lat tegen de muur en zet deze vast met schroeven. Gebruik afstandsblokjes om de latten een stukje van de muur te houden. Doe dit aan beide kanten van de muur. Deze latten gebruikt u om uw metselkoord tussen te spannen, dus het is belangrijk dat ze exact de lijn volgen van uw muur die u in gedachten heeft.

Stap 4: het metselprofiel plaatsen

Er zijn speciale profielen en profiellatten voor het metselen met cellenbeton. Plaats dit profiel op de grond zodat u rechte rijen kunt maken. Zorg dat deze exact passend is tussen de muur en het deurkozijn en zet deze vast langs de lijn die u op de vloer gezet heeft. Lijmen is dan het makkelijkste, maar laat de lijm goed drogen.

Stap 5: het eerste blok neerleggen en aftekenen

Leg het eerste blok cellenbeton op 1 centimeter afstand van de muur en plaats deze in het metselprofiel. Teken de maat van de rijen af op de latten. U neemt dan de hoogte van de blokken plus 2 tot 3 millimeter voor de voeg.

Stap 6: het metseltouw plaatsen

Span een lijntje met metseltouw tussen de twee latten die u tegen de muur heeft aangebracht en span deze op de hoogte van de eerste rij blokken. Controleer met een waterpas of uw lijn recht loopt en zorg dat deze strak staat.

Stap 7: blokkenlijm mixen

Gebruik een stuckuip, water en blokkenlijm en raadpleeg de instructies op de verpakking. Giet de juiste hoeveelheid water in de kuip en voeg de blokkenlijm rustig hieraan toe. Met een gipsmixer kunt u dit vervolgens mengen totdat u een mooie en egale pasta heeft gekregen, zonder klonten.

Stap 8: de eerste rij metselen

Breng lijm aan op de zijkant van uw tweede blok. Het eerste blok ligt als het goed is nog op de juiste plaats. Leg het tweede blok tegen het eerste blok aan en lijm deze goed vast. Maak zo de eerste rij af. Lijm die lekt kunt u met een troffel verwijderen.

Tip: cellenbeton kan soms een zuigende werking hebben en dat betekent dat uw lijm sneller zal drogen en minder goed zal hechten. Maak de kant van de blokken waarop u lijm plaatst daarom een klein beetje nat met een borstel en water.

Stap 9: het laatste blok plaatsen

Er is een kleine kans dat het laatste blok exact past, dus deze zal u op maat moeten maken. Gebruik hiervoor een blokkenzaag en houd 1 centimeter speling aan met de muur. De blokken rond het kozijn mogen wel gewoon aansluitend worden gelegd.

Stap 10: ankers plaatsen

U bevestigt vervolgens een kozijnanker tussen het kozijn en het laatste blok en een veeranker tussen het eerste blok en de muur. U kunt deze vastzetten aan de muur en het hout met schroeven en pluggen en met cellenbetonnagels in uw blokken.

Stap 11: verhoog het metselkoord

Nu kunt u het metselkoord verhogen naar de hoogte van de volgende rij cellenbeton blokken. Zorg ook weer dat deze waterpas is en strak gespannen staat.

Stap 12: de tweede rij metselen

Breng lijm aan op de top van de eerste rij blokken en strijk dit uit met een lijmkam. Begin aan de kant waar u de vorige keer geëindigd bent en breng de tweede rij blokken aan. Zorg ervoor dat de nieuwe blokken minstens de dikte van een blok verspringen, voor een zo stevig mogelijke constructie.

Stap 13: de hele wand bouwen

Op deze manier gaat u verder totdat u de gehele wand van cellenbeton blokken heeft gemaakt. Tussen het plafond en de top van de muur houdt u 1 centimeter speling over. Blijf gebruik maken van de kozijn- en veerankers en controleer regelmatig of u nog waterpas en recht aan het werken bent. Drie ankers per muur en kozijn is dan het minimum.

Stap 14: plafondaansluitingen plaatsen en kieren opvullen

Als laatste plaatst u de plafondaansluitingen en laat u de muur goed drogen. Daarna kunt u de hulplatten verwijderen, kunt u de kieren opvullen met bouwschuim en kunt u dit wegsnijden als het gedroogd is. Nu is het tijd om met de afwerking van de muur verder gaan.

Vergelijk offertes

Laat u uw muur liever door een specialist plaatsen? Gebruik dan onze vergelijkingstool om offertes op te vragen en de beste deal aan te wijzen.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen