Hoe stuc ik een muur?

Mooie muren kunnen een kamer echt verrijken. Het geheel ziet er direct een stuk netter en verzorgder uit als de muren goed gestukt zijn. Als u met een renovatie bezig bent, u bent aan het verbouwen of u bent een nieuwe woning aan het bouwen, dan is het mogelijk dat u uw muren moet gaan laten stucen. Als u dit zelf doet, dan kunt u geld besparen. Met het onderstaande stappenplan bent u overal op voorbereid.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Wat heeft u nodig?

Een goede voorbereiding begint met een bezoekje aan de doe-het-zelf zaak. U kunt dan de onderstaande lijst meenemen om alles aan te schaffen wat u nodig heeft om uw muren te stucen.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
Stucloper €15 Plantenspuit €3
Ducttape €9 Blokkwast €4
Hoekbeschermers €3 per stuk Cementkuip €8
Voorstrijkmiddel €25 per 2,5 l Mixer huren €30 per dag
Stucmortel €10 voor 20 kg Raapbord €12
Pleisterspaan €10
Afrijlat €16
Spackmes €10
Troffel €9
Schuurspons k320 €2

Stap 1: de voorbereidingen

Allereerst moet u de kamer voorbereiden op de werkzaamheden. Stucwerk kan vrij veel spetteren en daarom is het belangrijk dat u de meubelen verwijdert of uit de weg zet en afdekt. De vloer dekt u af met een stucloper en deze zet u rondom de randen vast met ducttape.

Stap 2: voorstrijkmiddel aanbrengen

Als de kamer klaar is voor de werkzaamheden kunt u beginnen met het voorbereiden van de muur. Eerst maakt u deze schoon en verwijdert u al het stof. Gebruik een voorstrijkmiddel om de muur mee te behandelen. Dit doet u met een blokkwast. Het voorstrijkmiddel zorgt ervoor dat deze niet te veel water absorbeert uit de mortel. Bij sterk zuigende ondergronden zoals cellenbeton, baksteen of zandsteen kunt u het beste voorstrijk grondeer gebruiken. Andere niet zuigende ondergronden, zoals gips, hebben genoeg aan voorstrijk hechtlaag. Laat het voorstrijkmiddel drogen volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Stap 3: hoekbeschermers gebruiken

Als u tijdens uw stucklus met uitwendige hoeken te maken heeft, dan heeft u hoekbeschermers nodig. Dit doet u het beste minimaal 3 uur van tevoren.

Tip: als u van plan bent een dikkere laag dan 3 millimeter mortel aan te brengen, dan heeft u dikpleister hoekbeschermers nodig. Voor al het dunnere stucwerk zijn dunpleister hoekbeschermers voldoende.

Stap 4: mortel aanmaken

Volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking en maak de mortel aan. Het is dan in het begin beter om minder aan te maken dan meer, want stucmortel wordt binnen 45 minuten hard in de kuip. Op een gegeven moment krijgt u wel door hoeveel u zelf binnen die tijd kunt aanbrengen. Doe altijd eerst het water in de kuip en voeg het poeder daar aan toe. Laat dit even staan en pak een mixer om er een gladde pasta van te maken.

Stap 5: stucen

Als u rechtshandig bent begint u aan de linker kant van de muur en als u linkshandig bent begint u aan de rechter kant van de muur. Doe een beetje mortel op het raapbord met een troffel en gebruik een pleisterspaan om de mortel aan te brengen tegen de muur. Op dit moment zijn kleine verschillen in dikte geen probleem, maar het is wel belangrijk dat u het zo gelijk mogelijk aanbrengt. Doe dit ook zonder pauze, omdat het belangrijk is dat de muur gelijkmatig kan drogen.

Stap 6: reien

Direct nadat u de muur heeft afgewerkt pakt u een afrijlat en strijkt u de stuclaag vlak. Hiermee verplaatst u mortel van plekken waar wat te veel is aangebracht en brengt u het naar plaatsen waar te weinig mortel aanwezig is. Een half uur nadat u dit heeft afgerond herhaalt u deze stap, voor een zo glad mogelijk resultaat.

Stap 7: messen

Messen doet u met een spackmes en hier begint u ongeveer 20 minuten nadat u het reien heeft afgerond mee. U kunt kijken of het stucwerk klaar is voor het messen door te controleren of het bijna niet meer in te drukken is. Met een hoek van 45 graden plaatst u het spackmes tegen de muur, u begint bovenaan en u maakt alle gaatjes en oneffenheden dicht.

Stap 8: sponzen

Na het messen is het tijd om te gaan sponzen. Dit doet u ongeveer 30 minuten na het messen en het is de bedoeling dat de muur nog een beetje plakt als u hieraan begint. Pak de schuurspons en maak deze nat. Vervolgens schuurt u de muur op en hiervoor maakt u draaiende bewegingen tot er een klein sliblaagje op de muur ontstaat.

Stap 9: pleisteren

Wacht 5 tot 10 minuten. Dit keer gebruikt u wederom uw spackmes, maar zet u deze met een hoek van 30 graden tegen de muur. Maak de muur zo mooi glad en egaal. Wacht 20 tot 30 minuten, maak de muur vochtig met een plantenspuit en herhaal deze stap.

Stap 10: de muur laten drogen

Het is erg belangrijk dat u de muur goed laat drogen voordat u deze afwerkt. Dit doet u door voor elke millimeter mortel die u heeft aangebracht een dag droogtijd te rekenen, dus dat is 24 uur. Zorg dat de ruimte goed kan ventileren en dat er een constante temperatuur is van tussen de 10 en 20 graden Celsius. Als de droogtijd verstreken is en de mortel is egaal wit, dan kunt u beginnen met het afwerken van de muur.

Tip: als u gaat verven of behangen, gebruik dan diepgrond op uw muur om verf of lijm te besparen. Dit middel zorgt ervoor dat uw nieuwe stuclaag deze materialen minder goed zal opzuigen.

Vergelijk offertes

Stukwerk is niet gemakkelijk en het vergt enige oefening. Daarnaast is het zwaar werk dat u tegen de klok moet uitvoeren. Als u zeker wilt zijn dat het goed gebeurt dan kunt u hier in sommige gevallen het beste een stukadoor voor inhuren. Via onze onafhankelijke vergelijkingstool vraagt u daar gemakkelijk offertes voor aan en kunt u de beste deal aanwijzen.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen