KlussenKlussen

Hoe maak ik een houten verbinding met een schuine las?

Als u twee balken met een gelijke breedte met elkaar via de lengte met elkaar wilt verbinden, dan kunt u dit doen door middel van een schuine las. Het is een subtiele en esthetisch mooie verbinding en daarom is het prima te gebruiken op plekken die in het zich komen te staan. Als u een schuine las wilt gaan gebruiken voor het verbinden van uw balken, dan kunt u daar het onderstaande stappenplan voor gebruiken.

In deze kluswijzer:

Wat heeft u nodig?

Voor deze klus heeft u vrij weinig nodig en de balken heeft u als het goed is al. Daarnaast is het handig als u investeert in de volgende gereedschappen en materialen.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
Houtlijm €5,50 per potje Boormachine €100
Lenskop schroeven €5 per 40 Handzaag €20
Houtboor €5
Verzinkboor €5
Potlood €1
Winkelhaak €20
Lijmklem €8

Stap 1: haaks afzagen

Pak de kanten van de balken die u wilt verbinden. Het is belangrijk dat deze volledig recht wordt afgezaagd en vaak is dat niet zo als u ze aanschaft. Gebruik daarom een winkelhaak en zaag de kopse kanten van uw balken volledig haaks af.

Stap 2: de breedte opmeten

Meet de breedte van de balken op. Het getal dat hier uitkomt is uw leidraad voor het aftekenen van de schuine las verbinding op de balken.

Stap 3: de zaaglijn aftekenen

Leg de balken naast elkaar en bereken 2,5 keer de breedte van uw balken. Teken op deze afstand van de kop van de balk een loodrechte lijn. Dit is de zaaglijn. U kunt ook direct bepalen hoe diep deze moet worden, want dat is namelijk 1/7 van de breedte van uw balken. Teken dit ook af op uw balken.

Stap 4: de rest van de lijnen aftekenen

Aan de onderkant van de balk tekent u ook een haakse lijn en deze loopt exact op 1/7 van de breedte van de onderkant. De lijn hoeft niet lang te zijn, want hij geeft aan waar op het einde van de balk uw diagonale zaaglijn moet eindigen. U trekt een schuine lijn van het einde van de zaagsnede tot deze lijn op de kop van de balk. De schuine lijn moet dus exact aan het uiteinde van uw balk eindigen, 1/7 van de breedte van de balk van de onderkant verwijderd. U tekent deze lijn door op de kop van de balk.

Stap 5: de lasverbinding uitzagen

U kunt de balken vervolgens uitzagen. Begin dan aan de kopse kant en volg de diagonale lijn die tot de onderkant van de zaagsnede loopt. Als u de zaagsnede ook verwijdert dan ziet u als het goed is een puntig stuk met aan beide kanten een kleine rand.

Stap 6: de stukken vastlijmen

U kunt de twee houten balken nu in elkaar leggen en vastlijmen met houtlijm. Dit doet u door een balk te nemen en deze op een vlak oppervlak te leggen. U legt de balk met de schuine kant naar boven en smeert dit in met houtlijm. De andere balk legt u hier dan gemakkelijk in. Het geheel zet u vast met lijmklemmen.

Stap 7: voorboren en schroeven vastzetten

Boor twee schroefgaten door de bovenste balk en schroef de twee balken aan elkaar vast. Laat de houtlijm volledig uitharden voordat u er mee verder gaat. Meestal duurt dat ongeveer 24 uur.

Tip: als u een verzinkboor gebruikt voor het boren van uw schroeven, dan kunt u deze netjes wegwerken in het hout. Als u de boorgaten daarna dicht plamuurt en het hout schildert, dan ziet u er helemaal niets meer van.

Vergelijk offertes

Wilt u de werkzaamheden liever door een specialist laten uitvoeren? Dan kunt u hier offertes opvragen voor deze klus. Onze vergelijkingstool kan deze aanleveren en ze verplichten u verder nergens toe. Wat u wel kunt doen is de offertes die u krijgt naast elkaar leggen en hier vervolgens het beste aanbod uit kiezen. U bespaart zo geld en u kunt de eerste stap zetten richting het inplannen van uw werkzaamheden.

KlussenKlussen

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen