Stappenplan zelf schilderen

Is je huis toe aan een schilderbeurt en wil je het schilderwerk zelf uitvoeren om te besparen op de kosten? Dan kun je natuurlijk zelf aan de slag met verven, maar het is wel van groot belang om precies te weten wat je allemaal nodig hebt en hoe je te werk moet gaan als je van mooi en correct schilderwerk uit wilt gaan. Wil je te weten komen wat de stappen zijn om zelf te gaan schilderen? Lees dan de tekst die hieronder volgt goed door.

 

Zelf in huis schilderen

In huis schilderen hoeft niet moeilijk te zijn, vooral niet als je precies weet wat je moet doen en wat je allemaal nodig hebt. Om zelf te schilderen heb je de juiste benodigdheden nodig en je moet volgens een goed stappenplan werken waarbij je alle instructies opvolgt. Zo voorkom je onnodige fouten tijdens het schilderwerk waardoor je alsnog een expert in moet gaan schakelen. De meeste mensen schilderen regelmatig hun binnen- en buitenmuren, de trap, deuren, kozijnen, plafonds en radiatoren.

 

Verf voor binnenschilderwerk

Voor het schilderen van ruimtes binnen in huis heb je ander soort verf nodig dan als je buiten wilt verven. Je kunt binnen het beste kiezen voor acrylverf, een verfsoort op waterbasis waar minder schadelijke stoffen in zitten. Je kunt acrylverf altijd met water verdunnen. Gaat het om de kozijnen of de deuren, dan is dampwerende verf de meest geschikte keuze. Bij vochtige ruimtes zoals de badkamer en de douche is alkydverf het beste. Twijfel je aan welke verfsoort je nodig hebt? Vraag dan om professioneel advies aan een schilder of aan een winkelmedewerker.

 

Voordelen en nadelen zelf schilderen

Er komen talloze voordelen kijken bij zelf aan de slag gaan met het schilderwerk, maar het is altijd verstandig om ook een kijkje te nemen naar de negatieve punten zodat je een wel overwogen beslissing kunt maken. Hieronder kun je nagaan wat de meest relevante voor- en nadelen zijn als je zelf gaat schilderen:

Voordelen Nadelen
Je bespaart flink op de kosten. Je kunt knoeien als je onzorgvuldig werkt.
Je hebt alle controle over het schilderwerk. Het eindresultaat kan er minder netjes uitzien.
Je kunt trots op het eindresultaat zijn.
Het gaat om vrij makkelijk werk.
Zelf schilderen neemt niet veel tijd in beslag.

 

Kosten

Wil je zelf gaan schilderen, dan betaal je slechts voor de materialen en hoef je dus geen schilder in te huren. Je betaalt in dat geval slechts voor de materialen en benodigdheden. Schakel je echter een vakkundige in, dan betaal je een uurtarief of een tarief per vierkante meter. Je kunt uitgaan dat het gemiddeld tarief voor het inschakelen van een schilder er als volgt uitziet:

Schilderstarief Kosten
Prijs per uur € 35 – € 55
Prijs per m2 € 30 – € 50

 

De kosten kunnen ook bepaald worden aan de hand van het soort schilderwerk. Je kunt hieronder een kostenindicatie vinden voor diverse soorten schilderwerken:

Schilderwerk Kosten
Muur binnen € 6 – € 15 per m2
Muur buiten € 20 – € 35 per m2
Plafond € 7 – € 17 per m2
Deuren € 75 – € 125
Trap € 400 – € 1.000

Vergeet niet dat je ook de kilometerkosten en de btw moet betalen.

 

Zaken die de kosten bepalen

We kunnen een tal van zaken onderscheiden die een rol spelen op de kostenbepaling. De hoogte van de kosten van schilderwerk hangt af van bepaalde zaken, waaronder of je een specialist inschakelt of zelf gaat schilderen, de verfmaterialen die je uitkiest, de staat van de huidige ondergrond, de oppervlakte die geschilderd moet worden, de bereikbaarheid van de ruimte en eventueel aanvullend materiaal zoals het inhuren van een steiger of een hoogwerker. Er wordt verder nog onderscheid gemaakt tussen binnenschilderwerk en buitenschilderwerk.

 

Btw op schilderwerk

Is je woning ouder dan 2 jaar en schakel je alsnog een erkend schildersbedrijf in voor het schilderwerk? Dan betaal je minder btw dan als je zelf het schilderwerk gaat doen. Je kunt namelijk profiteren van het verlaagd btw tarief, waarbij je slechts 9% btw betaalt in plaats van 21%. Om in aanmerking te komen voor het verlaagd btw tarief moet je kijken wat alle voorwaarden zijn.

 

Benodigdheden

Zelf schilderen kan best makkelijk zijn als je op tijd alle materialen en gereedschappen in huis haalt. Je gaat onder andere het volgende nodig hebben:

  • Muurverf
  • Primer of grondverf
  • Kwasten en rollers
  • Afplaktape
  • Schuurpapier
  • Afdekfolie of karton
  • Verfemmers

 

Voorbereiding

Jezelf goed voorbereiden is zeer belangrijk als je zelf aan de slag wilt gaan met het schilderwerk. Begin door alles klaar te zetten en door de ruimte af te plakken. Haal ook alle meubels in de ruimte die je gaat schilderen aan de kant voor extra bewegingsruimte en bedek de vloer goed om gespetter te voorkomen.

 

Stappenplan

Zelf schilderen hoeft niet moeilijk te zijn als je werkt volgens duidelijke instructies. Wij hebben een handig stappenplan gemaakt zodat je kunt nagaan hoe je te werk moet als je zelf wilt gaan schilderen. Je kunt het stappenplan hieronder vinden:

Stap 1: Plak de ruimte goed af en plaats eventueel afdekfolie of karton.

Stap 2: Maak de oppervlakte effen door gaten en scheuren op te vullen.

Stap 3: Verwijder houtrot en schuur de oppervlakte helemaal egaal.

Stap 4: Je moet de oppervlakte ook schoon, stofvrij en vetvrij maken.

Stap 5: Gebruik en primer of grondverf voor een optimale hechting en laat alles goed drogen.

Stap 6: Breng een eerste laag verf zo evenredig mogelijk aan.

Stap 7: Laat de verflaag goed drogen voordat je doorgaat met schilderen.

Stap 8: Nu kun je een tweede laag verf aanbrengen voor een betere dekking.

Stap 9: Verwijder de afplaktape wanneer de verf nog niet helemaal droog is.

Stap 10: Gooi alle lege potten en containers bij het huisafval.

 

Offertes vergelijken

Heb je alsnog besloten dat je een erkende schilder in gaat huren voor het schilderwerk? Dan wil je natuurlijk voor de beste deal gaan. Vergelijk daarom eerst een aantal offertes met elkaar en kies vervolgens voor de specialist die je de voordeligste prijs en de beste kwaliteit aanbiedt. 

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons