KlussenKlussen

Hoe hang ik gordijnen met een plooiband op?

Gordijnen die u met een plooiband bevestigt hebben een mooi weelderig uiterlijk. U kunt ze voorzien van een plooi die in meerdere uitvoeringen kan worden gemaakt. De gordijnen ogen mooier dan gordijnen met ogen die u op een rail dient te bevestigen. Het ophangen van deze gordijnen lijkt lastiger dan het in werkelijkheid is. We hebben een stappenplan voor u opgesteld om deze klus te klaren.

Wat heeft u nodig voor deze klus

 • Kant en klare gordijnen met plooiband

 • Plooihaken

 • Spelden

 • Plakvlieseline

 • Een naaimachine of strijkbout

 • Gordijnrails

 • Stoppers

 • Schroeven

 • Pluggen

 • Accu boormachine

 • Betonboor

 • Runners

 • Stoppers

 • Gordijnhaken

Stap 1: de rails inmeten

Voor het ophangen van gordijnen met een plooiband heeft u gordijnrails nodig. Als deze in uw huis nog niet hangen zult u ze zelf moeten gaan plaatsen. U meet ze in door de breedte van het raam in te meten. Daarbij telt u aan beide kanten ieder 15 centimeter op. Dit wordt de breedte van uw gordijnrail. De rail moet wat breder zijn dan de ramen zelf omdat u anders een hinderlijke lichtinval krijgt in uw kamer van buiten. Zeker wanneer u een woning op het zuiden heeft is dit iets wat u moet voorkomen.

Stap 2: rails die in een bocht lopen

U kunt ervoor kiezen om de rails recht te laten lopen tegen uw muur maar ze kunnen uiteraard ook in een bocht lopen. Wanneer u het effect van een koof bij uw raam wil krijgen kunt u de gordijnrails aan de beide zijkanten een bocht naar het raam laten maken. Op die manier heeft u absoluut geen lichtinval vanaf de zijkant en geeft u de gordijnen bovendien een mooi origineel uiterlijk.

Stap 3: Rails die langs een hele muur rond lopen

Heeft u een muur die u liever aan het oog onttrekt dan kunt u ervoor kiezen om deze in zijn geheel te bedekken met een mooi gordijn. U laat in dat geval een heel lange rail langs het plafond lopen waar de gordijnen aan komen te hangen. Met een trekker aan de voorkant van de gordijnen kunt u voor een mooi weelderige aanblik zorgen.

Stap 4: rails op maat kopen

Gordijnrails kunt u in meerdere varianten kopen. U kunt gordijnrails kopen die exact de maat van uw raam plus aan iedere kant 15 centimeter hebben. Deze rails koopt u als een lang stuk waarna u de rail zelf op maat zaagt. Dit moet u doen met een ijzerzaag. Deze rails zullen wat goedkoper zijn maar het grote nadeel is dat u met behoorlijk wat resten rail blijft zitten waar u eigenlijk niets mee kan doen. U kunt ook kiezen voor gordijnrails die instelbaar zijn. Ze hebben een minimale en een maximale lengte. Met een telescoopsysteem trekt u ze zelf op maat.

Stap 5: de clips in uw plafond bevestigen

Teken een lijn op het plafond waar u de rails op wil bevestigen. Met een winkelhaak en een waterpas kunt u kijken of de lijn wel helemaal loodrecht is. Vervolgens maakt u de boorgaten waar de clips voor de rails moeten komen. Om de 50 centimeter maakt u een boorgat wat u gelijk met een plug afwerkt. Als u losse clips kreeg bij uw gordijnrails kunt u deze gelijk plaatsen.

Stap 6: de rails met clip en al bevestigen

Heeft u rails waar de clips al op zitten dan zorgt u ervoor dat deze om de 50 centimeter op de juiste plek komen te zitten. U schuift de clips simpelweg op maat voor u de rail aan he plafond bevestigt.

stap 7: de rail voorzien van runners en stoppers

Voor u de gordijnen gaat ophangen moet u eerst een stopper en een aantal runners bevestigen in de rail. Neem zoveel runners als u nodig heeft per gordijn. Denk er wel aan dat u aan de zijkanten één haak in de stopper steekt. Met twee gordijnen heeft u dus het aantal runners voor de haken minus twee stuks nodig. Na het plaatsen van de runners plaatst u de tweede stopper.

Stap 8: de gordijnen plooien

Voor het plooien van de gordijnen houdt u het onderstaande schema aan:

Gordijnbreedte

Hoeveel plooien

Welke breedte heeft de plooi

Afstand die tussen de plooien zit

100 centimeter

8

6 lussen

12 lussen

90 centimeter

10

6 lussen

9 lussen

80 centimeter

10

7 lussen

8 lussen

70 centimeter

10

8 lussen

7 lussen

60 centimeter

11

8 lussen

6 lussen


Stap 9: de plooihaken plaatsen

Voor het plaatsen van de plooihaken steekt u eerst één poot in de lus. U telt het aantal tussenliggende lussen en plaatst de tweede poot. Nu draait u de haak zodat er een haak ontstaat om door de runner heen te plaatsen.

Gordijnen met een plooiband op maat laten maken

u kunt ervoor kiezen om gordijnen met een plooiband in zijn geheel te laten maken op maat. U krijgt dan kant en klare gordijnen aangeleverd die u enkel nog op de rail hoeft te plaatsen. Er zijn leveranciers die ook dat gedeelte tegen vergoeding voor hun rekening nemen. Door offertes op te vragen kunt u prijzen vergelijken. Dit levert u gelijk een voordeel op wat kan oplopen tot wel 20 procent.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen