KlussenKlussen

Hoe hang ik mijn plisségordijnen op?

Een mooi plisségordijn kan uw interieur echt verrijken. Natuurlijk heeft dit gordijn zijn functionele voordelen en kunt u ermee verduisteren, kunt u zonnestralen tegenhouden, kunt u inkijk tegengaan en kunt u er zelfs wat warmte mee binnenhouden. Daarbij hebben plisségordijnen ook direct een esthetische functie en komen ze goed tot hun recht in een verscheidenheid aan woningen en interieurs. Heeft u plisségordijnen aangeschaft, dan kunt u deze laten ophangen. U bespaart echter geld als u dit zelf doen en, zoals onderstaand stappenplan snel duidelijk zal maken, dit is vrij simpel.

Uw plisségordijnen in de dag of op de dag ophangen?

Voordat u uw plisségordijnen gaat aanschaffen, zal u moeten weten welke afmetingen u nodig heeft. Dan heeft u de keuze te maken tussen het ophangen ‘in de dag’ of ‘op de dag’.

 • In de dag: gaat u uw plisségordijnen in de dag ophangen, dan betekent dit dat u ze in het kozijn plaatst. Dit levert een strak en net resultaat op. Daarbij blijven de kozijnen zo zichtbaar, wat een knusse sfeer creëert. Het stappenplan hier is voor het ophangen van plisségordijnen in de dag. Dit is echter niet in alle situaties geschikt.
 • Op de dag: als u uw plisségordijnen op de dag gaat ophangen, dan hangt u ze voor het kozijn en zal u dus bredere en ook langere gordijnen nodig hebben. Deze methode is de beste keuze als u HR++ isolatieglas heeft. Bij de in de dag methode kan de warmte tussen de gordijnen en het raam moeilijk weg en dit kan een thermische breuk veroorzaken in uw glas. Met deze methode verdwijnt uw kozijn als de gordijnen helemaal gesloten zijn en blijven alleen uw gordijnen zichtbaar. De methode die u kiest als u geen HR++ isolatieglas heeft zal gemaakt worden uit persoonlijke overwegingen.

Wat heeft u nodig?

Voor het ophangen van uw plisségordijnen heeft u wat betreft materialen weinig nodig. Er zijn uiteraard de gordijnen zelf, maar de bevestigingsmaterialen worden daar vaak al bij geleverd. Daarnaast zal u ook uitgebreide instructies ontvangen van de fabrikant over hoe u uw plisségordijnen het beste op kunt hangen. Wij raden u dan ook aan om zowel deze instructies te gebruiken als ons onderstaande stappenplan te volgen. U zal wel de nodige gereedschappen voor de dag moeten halen en uit de onderstaande tabel kunt u afleiden welke dit zijn.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
Plisségordijnen Vanaf €20 Potlood €1
Schroefmachine (optioneel) €50
Boormachine €100
Rolmaat €15
Schroevendraaier €12
Waterpas €20

Stap 1: het gordijn op maat maken

Het is mogelijk dat u uw plisségordijn nog op maat moet maken. Dit kunt u laten doen bij de leverancier, of u kunt een standaard plisségordijn aanschaffen en deze zelf aanpassen. Als u dit zelf doet, dan kunt u geld besparen omdat u uw plisségordijnen niet op maat hoeft te laten maken en de extra kosten daarvoor hoeft te dragen. Gaat u uw gordijnen op de dag ophangen, dan is het niet erg als deze iets groter zijn. Ze hoeven dan niet exact in het kozijn te passen.

Stap 2: de klemsteunen bevestigen

Het plisségordijn komt tussen twee klemsteunen te hangen. Deze bevestigt u of aan beide kanten van het kozijn. Als u meerdere gordijnen gaat ophangen, dan komt de tweede klemsteun op de breedte van het frame van uw plisségordijn.

 1. Meet de lengte van het frame van uw plisségordijn op met een rolmaat.
 2. Plaats de klemsteunen op de juiste plek en gebruik een potlood om de boorgaten af te tekenen.
 3. Pak een juiste boorkop en boor gaten in het kozijn op de plekken die u zojuist heeft afgetekend.
 4. Plaats pluggen in de boorgaten.
 5. Schroef de klemsteunen stevig vast aan het kozijn.

Stap 3: het plisségordijn op zijn plaats hangen

Hang het plisségordijn op zijn plaats en controleer of de lengte goed is. Eventueel kunt u de gordijnen inkorten. Kijk of de plisségordijnen goed werken en of het koord niet te lang is.

Stap 4: de koordkikkers bevestigen

Is het koord van uw plisségordijn wel te lang, dan kunt u koordkikkers aan de muur bevestigen waarop u ze kunt vastbinden. Dit levert een wat netter resultaat op en u heeft zo geen last meer van een loshangend lang koord.

 1. Teken de gaten van de koordkikkers af op uw kozijn of muur.
 2. De eerste koordkikker komt dan op 160 centimeter van de grond en de tweede koordkikker plaatst u exact 20 centimeter daar boven. Zorg dat ze recht op elkaar staan met een waterpas.
 3. Boor gaten op de plaatsen waar u de koordkikkers wilt hebben (optioneel).
 4. Plaats een plug in de boorgaten die u bij de vorige stap heet aangebracht (optioneel).
 5. Schroef de koordkikkers goed vast aan de muur of in het kozijn.
 6. Uw plisségordijn is nu klaar om in gebruik genomen te worden.

Vergelijk offertes

Bent u iemand die dit soort klusjes liever uitbesteedt of heeft u andere werkzaamheden in en rondom uw woning liggen waarvoor u een vakman nodig heeft? Dan kunt u hier met onze vergelijkingstool meerdere offertes opvragen voor alles wat u wilt laten uitvoeren en zo geld besparen op een specialist.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen