KlussenKlussen

Hoe verwijder ik oude verflaag kozijnen?

Als uw kozijnen aan een renovatiebeurt toe zijn, dan zal u de oude verflaag van het hout moeten verwijderen. Zo krijgt u het beste resultaat en weet u zeker dat uw afgeleverde werk duurzaam en sterk zal zijn. Verf verwijderen is alleen niet erg gemakkelijk en soms kan de huidige verflaag erg hardnekkig zijn. Als u verf van uw kozijnen wilt verwijderen, dan kunt u hier het onderstaande stappenplan voor gebruiken.

In deze kluswijzer:

Wat heeft u nodig?

De benodigdheden voor deze klus zijn afhankelijk van de methode die u wilt gebruiken. Gebruikt u daarom de onderstaande tabel om een boodschappenlijstje samen te stellen en het stappenplan om te bepalen hoe u uw verf wilt verwijderen.

Materialen

Prijs

Gereedschappen

Prijs

Ontvetter

10 voor halve liter

Verfkrabber

8

Afbijtmiddel

15 per 750 ml

Verfföhn

50 of €14 per dag huur

Plamuurmes

7

Werkhandschoenen

10

Borstel

3

Veiligheidsbril

10

Masker

5

Stap 1: ontvetten

Het is erg belangrijk dat u uw kozijn eerst volledig ontvet. Dit vet kunt u anders tijdens de volgende stappen dieper het hout in brengen en dan zal de verf minder goed kunnen hechten. Los de aangegeven hoeveelheid ontvetter op in een emmer water en maak daar de kozijnen mee schoon. Was alles na met water en een spons.

Stap 2: losse verf verwijderen

Losse verf kunt u nu alvast verwijderen met een verfkrabber en een borstel. Probeer op deze manier zo veel mogelijk verf los te halen voordat u overgaat op een volgende stap.

Stap 3: een verfföhn gebruiken

Met een verfföhn kunt u verf erg gemakkelijk en op een milieuvriendelijke manier verwijderen. Deze apparaten kunt u kopen, maar omdat u deze misschien net zo snel opnieuw zou gebruiken is huren soms beter. U kunt dan de volgende stappen nemen.

 1. Trek uw werkhandschoenen aan, zet uw veiligheidsbril op en gebruik eventueel een masker om u te beschermen tegen de verfdampen die vrij komen.

 2. Verwarm de verf met de föhn. Doe dan stukjes van 10 centimeter lang per keer. Bescherm de ruit tegen de warmte met een wandtegel of een breed plamuurmes.

 3. De verf die verhit is kunt u nu direct wegkrabben met uw verfkrabber. Probeer het hout dan niet te beschadigen, want dat betekent later extra werk. Verwijder alle verf en herhaal deze stap voor een volgend stuk kozijn totdat deze geen verf meer bevat.

 4. Verzamel de krullen verf die u heeft verwijderd en breng deze naar uw klein chemisch afval.

Stap 4: afbijtmiddel gebruiken

In sommige gevallen is afbijtmiddel de enige oplossing. Het gebruik ervan wordt zoveel mogelijk afgeraden, omdat het een chemisch middel is dat slecht is voor het milieu. Op plaatsen waar een verfföhn niet toereikend is, heeft u soms echter geen keuze en kunt u dan het volgende stappenplan gebruiken.

 1. Doe uw werkhandschoenen aan, zet uw veiligheidsbril op en doe uw masker op.

 2. Gebruik een kwast om het afbijtmiddel gelijkmatig aan te brengen op het te behandelen oppervlak.

 3. Laat het afbijtmiddel 20 minuten inwerken.

 4. Gebruik een verfkrabber om de zachte en opgeloste verf van het hout te krabben.

 5. Blijf deze behandeling herhalen totdat het hout volledig kaal is.

 6. Pak een natte doek en een emmer water en maak het hout goed schoon.

 7. De afgekrabde verfresten brengt u naar het klein chemisch afval depot van uw gemeente.

Stap 5: schuren

De laatste kleine verfrestjes en oneffenheden schuurt u weg met een schuurmachine. Uw kozijn is nu klaar voor de rest van de werkzaamheden.

Vergelijk offertes

Heeft u klusjes in en om uw woning die waarvoor u op zoek bent naar een betrouwbare vakman? Deze kunt u dan vinden via onze vergelijkingstool. Als u uw opdracht doorgeeft dan ontvangt u automatisch offertes van specialisten uit uw eigen omgeving. Zo krijgt u meerdere aanbiedingen en kunt u zelf kiezen welke voor u het meest geschikt is.

KlussenKlussen

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen