Stappenplan zelf kozijnen schilderen

Het schilderen van de kozijnen kan een geheel nieuwe uitstraling creëren. Je kunt zorgen voor een volledig opgefriste look als je je kozijnen een nieuw kleurtje geeft. De kozijnen in het verf zetten is echter iets wat veel mensen liever zelf doen om te besparen op de kosten van het inhuren van een specialist, maar dan moet je wel weten op welke manier je te werk moet gaan anders kun je beter een expert inschakelen voor het schilderwerk. Hieronder kom je te weten wat de stappen zijn die je moet nemen als je zelf de kozijnen wilt gaan schilderen.

 

Kozijnen schilderen

De kozijnen schilderen is een taal die veel mensen zelf uitvoeren. Het enige wat je nodig hebt is de juiste verfsoort en je gaat de ondergrond op de correcte manier moeten voorbehandelen. Daarnaast moet je alle benodigdheden op tijd in huis halen en voldoende tijd vrij maken voor de klus. Lukt het zelf niet of wil je liever van professioneel schilderwerk en deskundig advies verzekerd zijn, schakel dan alsnog een vakspecialist in om je kozijnen te schilderen.

 

Kozijnen binnen en buiten

Wil je de kozijnen binnen schilderen, dan heb je een andere verfsoort nodig dan als je de kozijnen buiten een kleurtje wilt geven. De verf buiten moet weersbestendig zijn en op een andere manier worden aangebracht. Je kunt daarnaast een onderscheid maken tussen een binnenschilder en een buitenschilder om je kozijnen te schilderen.

 

De meest ideale verfsoort

Voor het schilderen van de kozijnen ga je geschikte verf moeten zoeken. De meest geschikte verfsoort voor de kozijnen binnen is alkydverf op terpentinebasis. Deze verfsoort dekt optimaal en heeft daarnaast niet veel voorbereiding nodig. Het is wel noodzakelijk om de ruimte waar je gaat schilderen goed te ventileren als je alkydverf gebruikt. Je kunt ook acryllak gebruiken om je kozijnen te schilderen. Acryllak is milieuvriendelijk, stinkt niet en verkleurt niet makkelijk.

 

Kosten

Wat de totale kosten zijn voor het schilderen van de kozijnen hangt af van verschillende zaken. Ga je zelf aan de slag met het schilderwerk, dan hoef je slechts de materialen en gereedschappen in huis halen. Voor alle materialen betaal je gemiddeld € 40 tot € 50 en de gereedschappen kun je in huis halen voor € 10 tot € 25. Schakel je alsnog een expert in om het schilderwerk uit te voeren, dan kun je uitgaan van het gemiddeld kostenplaatje:

Schilder Kosten
Tarief per m2 € 25 – € 30 
Tarief per uur € 30 – € 40 

 

Zaken die de kosten bepalen

Verschillende factoren zijn van invloed op de hoogte van de kosten van het schilderen van de kozijnen. De meest relevante zaken die de kosten voor het schilderen van je kozijnen bepalen zijn als volgt:

 • Kozijnen binnen of buiten
 • Afmetingen kozijnen
 • Huidige staat kozijnen
 • Materiaal van de kozijnen
 • Bereikbaarheid van de kozijnen

 

De benodigdheden

Zelf de kozijnen schilderen hoeft niet moeilijk te zijn, maar het is dan wel essentieel om alle benodigdheden op tijd in huis te halen zodat niets je ontbreekt wanneer je wilt gaan starten. De meeste spullen zijn makkelijk te vinden bij vrijwel elke bouwmarkt of online speciaalzaak. De materialen en gereedschappen die je nodig hebt om de kozijnen te schilderen zijn als volgt:

 • Grondverf of primer
 • Lakverf/acrylverf
 • Schuurpapier of handschuurmachine
 • Ontvetter
 • Schilderstape
 • Plamuur
 • Houtrotvuller
 • Emmer en verfbakje
 • Verfkrabber 
 • Kitpistool
 • Plamuurmes
 • Beitel 
 • Kwasten en rollers
 • Roerhout

 

Voorbereiding

De juiste voorbereiding is zeer belangrijk als je de kozijnen wilt schilderen. De kozijnen moeten zich in goede staat verkeren. Je gaat dus moeten checken op houtrot en afgebladderde verfresten weg moeten krabben. Zijn de kozijnen beschadigd, dan moet je ze eerst repareren, schoonmaken, ontvetten en droog maken. Je kunt afgekrabde verf bij de gemeente inleveren als klein chemisch afval.

 

Stappenplan

Om zelf je kozijnen te schilderen ga je een stappenplan nodig hebben om te weten wat de correcte werkwijze is. Zo voorkom je dat je onnodige fouten maakt tijdens het schilderwerk. Hieronder hebben wij een aantal stappen voor je geplaatst die je kunt gebruiken:

Stap 1: Check de huidige staat van de kozijnen en repareer ze indien nodig

Stap 2: Maak de kozijnen goed schoon.

Stap 3: Ontvet de kozijnen, maak ze stofvrij en droog.

Stap 4: Verwijder afgebladderde verf en vul oneffenheden, naden en kieren op.

Stap 5: Schuur het kozijn.

Stap 6: Plak het raam en alle onderdelen die niet geverfd worden goed af.

Stap 7: Breng een laag grondverf aan en laat deze laag goed drogen.

Stap 8: Schuur de kozijnen weer op en ontvet ze opnieuw.

Stap 9: Breng de eerste laag verf aan en laat goed drogen.

Stap 10: Schilder de rest van de kozijnen.

Stap 11: Rol het kozijn na met de roller voor een mooi en effen eindresultaat.

 

Aandachtspunten

Bij het schilderen van de kozijnen kan er van alles mis gaan. Om te voorkomen dat je teveel fouten maakt die onnodig zijn, hebben wij hieronder een lijstje samengesteld met wat aandachtspunten:

 • Vergeet niet om een lokale schilder in te huren. Kies je voor een landelijke schilder, dan betaal je namelijk meer aan reiskosten. De reiskosten lopen op naarmate de afstand die de schilder moet reizen voor het schilderwerk meer is.
 • Check of de btw ook vermeld staat op de offerte. Zo voorkom je onnodige miscommunicaties wanneer je de eindfactuur van de schilder in handen krijgt.
 • Laat de pas geschilderde kozijnen goed onderhouden. Je kunt over een jaar of twee nagaan wat de staat is van het schilderwerk en vragen aan de schilder om de kozijnen van een verfbeurt te voorzien. Je kunt hier een onderhoudscontract voor aansluiten bij een schilder.

 

Offertes vergelijken

Ben je van plan om de kozijnen een nieuwe kleur te geven en wil je het schilderwerk alsnog overlaten aan een ervaren en erkende schilder? Dan kun je het beste starten door meerdere offertes aan te vragen zodat je hier een goede vergelijking mee kunt maken. Aan de hand van de vergelijking kun je vervolgens nagaan bij welke specialist je profiteert van de beste deal, namelijk de laagste prijs tegen de beste kwaliteit.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons