KlussenKlussen

Hoe kit ik kieren en naden?

Als u regelmatig klust, dan heeft u ongetwijfeld met één of meerdere soorten kit gewerkt. Kit wordt in allerlei situaties gebruikt, bijvoorbeeld bij het dichten van kieren en naden. Er zijn dan ook verschillende soorten kit te koop, met verschillende doeleinden. Hier vindt u een stappenplan dat u kunt gebruiken als u kieren en naden wilt dichtkitten.

In deze kluswijzer:

Welke soort kit heeft u nodig?

Er zijn een aantal soorten kit die u kunt gebruiken voor het dichten van kieren en naden. Het is belangrijk dat u de juiste soort aanschaft voordat u aan het werk gaat. De onderstaande lijst kan u daarbij helpen.

  • Acrylaatkit: voor het dichten van naden, kieren, voegen en scheuren in een verscheidenheid aan oppervlakten, zoals kozijnen, muren, trappen en ramen. Het kan zowel binnen als buiten worden toegepast en kan worden overgeschilderd.
  • Siliconenkit: met siliconenkit kunt u gebruiken voor alle bouwafdichtingen. Het kan zowel buiten als binnen gebruikt worden en het krimpt niet.
  • Sanitairkit: sanitairkit wordt voornamelijk gebruikt in badkamers. U kunt er een waterdichte afdichting mee maken, bijvoorbeeld tussen het bad en de tegelmuur. Daarnaast is het schimmelwerend en kunt u het ook gebruiken tussen twee muren of tussen glas en kozijn.
  • Butyleenkit: met butyleenkit voegt u tussen twee houten delen. Het is bedoeld voor gebruik in statische voegen die weinig bewegen.

Wat heeft u verder nog nodig?

Behalve de kit zelf heeft u ook nog een aantal gereedschappen nodig voor het aanbrengen van de kit. De onderstaande tabel geeft u alle benodigdheden inclusief de prijs.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
Acrylaatkit €6 per 300 ml Hobbymes €7
Siliconenkit €8 per 300 ml Kitpistool €10
Sanitairkit €11 per 310 ml Kitspatel €5
Butyleenkit €7 per 300 ml Plakband €3
Spuitmond €2 voor 3

Stap 1: afplakken

Als u een zo net mogelijke kitnaad wilt realiseren, dan is het belangrijk dat u de zijkanten afplakt. Maak daarom eerst de ondergrond goed schoon, vet- en stofvrij en laat het drogen. Vervolgens plakt u aan beide kanten van de voegen een strook plakband. U kunt dan een tussenruimte van 6 millimeter aanhouden.

Stap 2: de kitspuit voorbereiden

Pak de kitkoker en snijd het topje ervan af met een hobbymes. Ga naar de spuitmond en snijd daar een deel vanaf zodat de opening zo breed is als de voeg die u moet kitten. Plaats de koker in de kitspuit en span deze aan zonder nog druk te zetten.

Stap 3: de kit aanbrengen

Probeer zo gelijkmatig mogelijk te werken en probeer niet te veel kit aan te brengen. Spuit een regel kit tussen de stroken plakband. Als u klaar bent drukt u op de ontspanklem, zodat er geen kit meer uit de spuit kan lopen.

Tip: als u per ongeluk wat kit heeft gemorst, dan verwijdert u dit het beste direct met een natte doek. Schoonmaken gaat lastig, vooral in het geval van siliconenkit. Dit is tegen alle oplosmiddelen bestand. Krijgt u kit op uw vingers of huid, verwijder dit dan direct en laat het niet zitten.

Stap 4: de naad gladstrijken

Er zijn verschillende manieren waarop u de gekitte naad glad kunt strijken. U kunt dit doen met uw vinger die u dipt in een beetje zeepsop. Een andere manier om een strakke naad te krijgen is door een kitspatel te gebruiken. Een alternatief als u deze spatel niet heeft is de achterkant van een theelepel.

Stap 5: het plakband verwijderen

Wacht een tijdje en controleer of de kit een oppervlaktehuidje heeft gevormd. U kunt nu de plakbandstroken verwijderen. Als u met een natte vinger de kitranden nogmaals glad strijkt heeft u ongetwijfeld een mooie strakke naad gemaakt.

Stap 6: drogen

Volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking en laat de kit goed drogen. Meestal staat hier 24 uur voor. Neem uw badkamer niet in gebruik totdat de droogtijd is verstreken.

Vergelijk offertes

Heeft u problemen om een goede specialist te vinden voor de werkzaamheden die u nog heeft liggen? Met onze vrijblijvende vergelijkingstool vindt u snel de juiste vakman en de beste prijs. Als u de offertes die u ontvangt naast elkaar legt kiest u zelf het mooiste aanbod uit.

KlussenKlussen

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen