KlussenKlussen

Hoe hang ik een zonnescherm op?

Het ophangen van een zonnescherm is gemakkelijker dan u misschien denkt. Door deze klus zelf uit te voeren kunt u geld besparen en snel een beschutte plek creëren waar u in de schaduw en de koelte tijd kunt doorbrengen. Zonneschermen kunt u kant en klaar en op maat gemaakt bestellen. Het onderstaande stappenplan kunt u dan gebruiken om deze mee op te hangen. Hier hebben we gekozen voor het ophangen van een knikarmscherm, maar het idee is soortgelijk voor de meeste zonneschermen.

Wat heeft u nodig?

Voor het ophangen van uw zonnescherm heeft u eigenlijk vrij weinig materialen en gereedschappen nodig. Als u een ervaren klusser bent, dan heeft u deze mogelijk al bij de hand. Daarnaast worden er bij uw zonnescherm waarschijnlijk al de nodige bevestigingsmaterialen geleverd, zodat u deze niet apart hoeft aan te schaffen. Het is wel verstandig om dit van tevoren te controleren. Raadpleeg ook altijd de instructies van de leverancier en combineer deze met ons stappenplan. Er zijn veel verschillende soorten zonneschermen die op verschillende manieren moeten worden gemonteerd. Kijkt u naar de onderstaande tabel met alle benodigdheden voor deze klus, zodat u kunt bepalen wat u nog moet aanschaffen.

Tip: de juiste afmetingen voor uw zonnescherm bepaalt u door de breedte van uw kozijn te nemen en hier aan beide kanten 30 tot 50 centimeter aan toe te voegen.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
Zonnescherm Vanaf €150 Klopboormachine €125
Klauwhamer €20
Set steeksleutels €25
Set steenboren €15
Potlood €1
Waterpas €20
Rolmaat €15
Huishoudtrap €75

Tip: het is belangrijk dat u de juiste dag uitkiest voor het plaatsen van uw zonnescherm. Het is belangrijk dat het windstil is en dat het niet regent. Dit is voor uw eigen veiligheid niet slim, maar ook niet voor het zonnescherm. Daarnaast heeft u een goede trap of ladder nodig die een meter uitsteekt boven het werkniveau dat u heeft gekozen. Plaats de ladder op een stabiele ondergrond en vraag of iemand deze kan vasthouden, zodat u niet kunt vallen.

Stap 1: de plaatsing van uw zonnescherm

Als u een knikarmscherm gaat plaatsen, dan zijn er enkele regels waarmee u rekening moet houden als u gaat bepalen waar aan de muur deze moet komen.

  • De voorzijde van het scherm moet, indien volledig uitgedraaid, minimaal 2 meter boven de grond hangen.
  • Om dat te realiseren moet de cassette van een scherm van 2,5 meter lang bijvoorbeeld minimaal 230 centimeter hoog tegen de muur worden aangebracht.
  • Uiteraard kunt u uw scherm ook hoger hangen, mocht u dit willen, maar lager is geen goed idee.

Tip: het is het beste om deze klus samen met iemand anders te doen. Zonneschermen zijn breekbaar en zwaar en voor uw eigen veiligheid zowel als de staat van uw zonnescherm is het beter als u hulp inschakelt. Het ophangen zal dan ook veel sneller gaan, zodat u eerder van een kopje koffie in de schaduw kunt gaan genieten.

Stap 2: de plek van de steunen aftekenen op de muur

Nu kunt u bepalen waar de steunen op de muur moeten komen en kunt u deze aftekenen. Gebruik een waterpas om er zeker van te zijn dat deze samen een loodrechte horizontale lijn vormen.

Stap 3: het boren van de gaten

Nu kunt u met een klopboormachine gaten gaan boren in uw muur. Gebruik hiervoor een steenboor of een betonboor van 12 millimeter.

Tip: boor geen gaten in de voegen, maar in de volle stenen of het volle beton. Voegen hebben een veel lagere draagkracht en zijn niet sterk genoeg om uw zonnescherm langdurig te dragen.

Stap 4: de beugels bevestigen

Met de bijgeleverde bevestigingsmaterialen plaatst u de beugels aan de muur. Draai ze nog niet vast met een steeksleutel, want u heeft nog wat bewegingsruimte nodig wanneer u de cassette plaatst.

Stap 5: de cassette ophangen

Hang de cassette aan de beugels. Vraag hulp van iemand, zodat u dit aan beide kanten tegelijkertijd kunt doen.

Tip: het is veel gemakkelijker om de cassette op te hangen als u het doek er eerst uit haalt. Daarnaast kan het doek dan niet vuil worden tijdens de montage,

Stap 6: het doek terugplaatsen

Nu kunt u het doek in de cassette terugschuiven.

Stap 7: de draaistang ophangen en het scherm afstellen

Pak de draaistang en plaats deze in de daarvoor bestemde haak. Nu kunt u het scherm naar boven of naar beneden afstellen. Als u tevreden bent draait u alle bouten goed vast met een steeksleutel en kunt u uw nieuwe zonnescherm in gebruik gaan nemen.

Vergelijk offertes

Wilt u het ophangen van uw nieuwe zonnescherm liever door een plaatselijke vakman laten doen? Dan kunt u onze vergelijkingstool gebruiken om hier offertes voor op te vragen. Gebruik van de vergelijkingstool is gratis en verplicht u niet tot aankoop. Door een vergelijking te maken kunt u uit alle offertes het beste aanbod uitkiezen.

 

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

1 reactie

Reactie plaatsen