Veelgemaakte fouten aannemer inschakelen

Een aannemer kan echt een uitkomst bieden. Vooral tijdens grotere en ingewikkelde verbouwingen is deze specialist onmisbaar. Een aannemer zal uw gehele project voor u leiden, van het bewaken van het budget en de planning tot het coördineren van de verschillende partijen. Met een aannemer kunt u zelf een stapje terug nemen en kunt u zich bezig houden met de belangrijke zaken omtrent de verbouwing. Als u op zoek gaat naar een dergelijke specialist, zorgt u dan wel dat u de onderstaande veelgemaakte fouten niet ook maakt.

Lui worden

Het is inderdaad mogelijk dat uw aannemer alles overneemt en dat u zich helemaal terugtrekt van uw verbouwing. Het is gemakkelijk om lui te worden, omdat een aannemer alles voor u doet. U betaalt deze persoon daar immers voor? Toch is het in uw eigen belang dat u nauw betrokken blijft bij uw verbouwing. Het is altijd goed om regelmatig voortgangsgesprekken te houden, om updates te vragen over het budget en om mogelijke problemen uit de wereld te helpen voordat ze op kunnen duiken. Ga ook regelmatig even met de aannemer naar de bouwplaats, zodat deze u door de voortgang kan lopen met zichtbaar bewijs. Alleen als u exact op de hoogte bent van de voortgang van de verbouwing kunt u de juiste beslissingen maken en kunt u tijdig ingrijpen mocht er iets mis dreigen te gaan.

Geen aannemers vergelijken

De enige manier waarop u een goede aannemer kunt vinden is door een vergelijking te maken. U vraagt dan bij verschillende bouwbedrijven en ZZP’ers een offerte op voor uw bouwproject en u legt deze naast elkaar. Een dergelijk marktonderzoek kan u helpen bij het vinden van de juiste prijs voor de aannemer en zo weet u altijd zeker dat u nooit te veel betaalt. Wij raden u dan aan minstens de volgende punten te controleren en te vergelijken.

  • Referenties: het is altijd leerzaam om naar referenties te vragen. Het beste zijn dit geen foto’s van de aannemer (omdat deze door hem of haar zelf zijn geselecteerd), maar echte projecten die u zelf kunt bezoeken.
  • Garanties: zorg ervoor dat de garantie die u krijgt van de aannemer in orde is. Ook al is deze persoon nog zo vakkundig, een foutje kan altijd worden gemaakt.
  • Keurmerken: er zijn een aantal keurmerken voor bouwbedrijven en aannemers waarnaar u op zoek kunt gaan. Dit zijn handige indicaties van kwaliteit en vakmanschap en daarbij vormen ze hier een waterdicht bewijs van.
  • Inschrijving: elke aannemer moet geregistreerd zijn. Daarnaast is het ook goed om te controleren of deze is ingeschreven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen of de Verzoeningscommissie Bouw. Dit is handig als het tussen jullie verkeerd gaat en jullie in een geschil belanden die jullie niet zelf kunnen oplossen.
  • Klantenrecensies: het is tegenwoordig erg gemakkelijk om klantenrecensies in te zien. Steeds meer bedrijven vragen hier naar en steeds meer voorgaande klanten vullen deze in. Hieruit kunt u aflezen hoe de klanten de samenwerking met de aannemer hebben ervaren.

Geen richtprijs afspreken

Als u in onderhandeling gaat met de aannemer, dan is het belangrijk dat u een duidelijke prijsafspraak maakt. Dit is namelijk niet zo gemakkelijk, omdat een aannemer niet exact kan inschatten hoeveel uren deze met uw project bezig zal zijn. Een goede manier om voor jullie beide een voordelige situatie te creëren is door een richtprijs af te spreken. Dit is een vaste prijs, alleen krijgt de aannemer van u dan een bepaalde marge waarmee deze overschreden mag worden. Stel, u spreekt een richtprijs af van €5000, maar de aannemer mag deze met 15 procent overschrijden, dan zal uw maximale budget dus €5750 zijn. Als de aannemer hier over dreigt te gaan moet deze tijdig bij u aan de bel trekken. De aannemer heeft zo wat bewegingsvrijheid en u heeft een bepaalde zekerheid omtrent de maximale kosten.

Geen duidelijke afspraken maken over de betalingen

Als laatste is het ook erg belangrijk dat u tijdens de onderhandelingen over de prijs met de aannemer afspreekt hoe deze betaald zal moeten worden. Ook hier moet u tot een overeenkomst komen die voor u beide gunstig is. Vraagt de aannemer voor een aanbetaling? Bij grote projecten is dit vrij normaal, maar zorg dat deze aanbetaling niet te veel is. Moet het totale bedrag in termijnen betaald worden of mag dit als alle werkzaamheden zijn afgerond worden voltooid? In de meeste gevallen zijn aanbetalingen erg gewoon, maar zorg dat u dit alles duidelijk op papier krijgt. U moet exact weten wanner u welke bedragen moet betalen en wat er dan nog als eindbedrag overblijft. Dit eindbedrag is dan de enige variabele omdat u een richtprijs heeft afgesproken. Het is belangrijk dat het betalingssysteem voor u duidelijk is en dat u ermee akkoord gaat.

Vergelijk offertes

Wij kunnen u offertes aanleveren van betrouwbare aannemers uit uw omgeving. Dit doet u door uw gegevens in te vullen in onze vergelijkingstool. U ontvangt dan snel een aantal offertes die u naast elkaar legt om de beste aannemer te kiezen voor de meest gunstige prijs.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen