Hoe leg ik een laminaatvloer?

Is je woning toe aan een nieuwe vloer? Dan is het verstandig om te investeren in een laminaatvloer als je een vrij goedkope optie zoekt waarbij het onderhoud gemakkelijk is en de vloer slijtvast en stevig is. Maar wat is de correcte wijze om een laminaatvloer te leggen? Ga door met lezen om meer te weten over de laminaatvloer, de zaken die komen kijken bij het leggen van een laminaatvloer en een handig stappenplan voor laminaatvloeren.

Wat is laminaat?

Laminaat kan het best worden omschreven als een kunststof, voorzien van een fotoprint van bijvoorbeeld steen, hout en dergelijke. Een laminaatvloer wordt gelegd door het gebruik van laminaat planken of door laminaat tegels, welke beiden uit 4 verschillende lagen zijn opgebouwd. Je hebt namelijk een beschermende toplaag, een decorlaag voorzien van een fotoprint, een laag van samengeperst plaatmateriaal en ten slotte een vochtwerende onderlaag.

Waarom kiezen voor een laminaatvloer?

Er zijn verschillende redenen te benoemen om te investeren in het leggen van een laminaatvloer. Een laminaatvloer is niet duur, vochtbestendig en slijtvast. Daarnaast is een laminaatvloer vrij gemakkelijk te leggen in vergelijking met andere vloersoorten. Je kunt verder kiezen uit een ruim aanbod aan stijlen en kleuren laminaat en het onderhoud van een laminaatvloer is vrij eenvoudig. Houd wel rekening dat laminaatvloeren gemakkelijk kunnen beschadigen bijvoorbeeld door vocht. Bij beschadiging is een laminaatvloer lastig en duur te repareren. Daarnaast voelt een laminaatvloer hard aan en is de vloer minder warm.

Kosten laminaatvloer leggen

Het leggen van een laminaatvloer hoeft niet veel te kosten. Je kunt uitgaan van gemiddeld €15 tot €50 per vierkante meter. Wat de exacte kosten zijn, hangen voornamelijk af van de kwaliteit van het laminaat, de grootte in vierkante meters en de arbeidskosten. In de meeste gevallen worden de kosten inclusief de btw en de arbeidskosten vermeld op de offerte.

Factoren die invloed op de kosten hebben

Bepaalde factoren spelen een grote rol bij het bepalen van de kosten. Deze factoren kunnen de kosten namelijk doen verlagen of juist verhogen, afhankelijk van je wensen en behoeften. Zo dien je na te gaan welk type laminaat je kiest, wat de staat is van de huidige ondergrond, de afwerking, de grootte van de vloer en de complexiteit van het legwerk.

Het verlaagd btw tarief

Ga je een laminaatvloer leggen, dan kan je de kosten flink verlagen door te profiteren van het verlaagd btw tarief. Om hiervan gebruik te kunnen maken dien je te kijken naar de leeftijd van het gebouw. Gaat het om een splinternieuw pand, dan betaal je het normaal tarief van 21% btw. Als het pand ouder dan 2 jaar is, dan mag je in plaats van 21% btw overgaan tot 9% btw op de arbeidskosten. Op de materiaalkosten betaal je het normaal btw tarief.

Zelf plaatsen of een specialist inhuren?

Als je een laminaatvloer wilt leggen in huis, dan heb je hierbij de keuze om zelf aan de slag te gaan als je over de juiste mate van ervaring en kennis beschikt. Daarnaast moet je ook de juiste gereedschappen in huis hebben en de correcte materialen zelf aanschaffen. Wil je verzekerd zijn van een correcte plaatsing, garantie krijgen op zowel het materiaal als het legwerk en veel tijd besparen door het werk aan een professioneel over te laten? Besteed het werk dan uit aan een ervaren vakman.

Stappenplan laminaatvloer leggen

Ga je een laminaatvloer leggen of heb je een specialist ingehuurd om dit te doen? Hieronder kan je nagaan wat de exacte stappen zijn om een laminaatvloer te leggen. De 8 stappen om een laminaatvloer te leggen zijn als volgt:

Stap 1: Poets de ondergrond goed en zorg ervoor dat deze droog en effen is. Het is ook verstandig om de deuren voorhand te verwijderen om het leggen van de vloer gemakkelijker te maken. Zorg er daarnaast voor dat het laminaat, nog verpakt, minimaal 2 dagen kan acclimatiseren in de kamer.

Stap 2: Rol eerst de ondervloer uit zodat je een goede basis hebt voor het laminaat. Zo wordt de ondergrond gelijk gemaakt, daarnaast geeft dit een isolerend en geluiddempend effect.

Stap 3: Gebruik een afkortzaag of een laminaatsnijder of het lipje van de eerste laminaatplank weg te snijden. Houd tijdens het leggen van de eerste rij laminaat met het uitzetten, dus leg het laminaat niet te dichtbij de wanten, deuren en de buizen van de verwarming door het gebruiken van afstandblokjes.

Stap 4: Ga door met de volgende rijen laminaat door te starten met het overschot van de vorige rij. Je kunt de laminaatplanken geschrankt plaatsen en vastklikken. Gebruik verder een hamer of een aanslaghoek om de planken in mekaar te tikken met een aanslagblok.

Plaats 5: Op moment dat de laatste rij laminaat geplaatst wordt, dien je eerst de planken van de laatste rij te zagen op maat. Het plaatsen van afstandblokjes is een slim idee om te voorkomen dat je de muur en vloer aanraakt. Op moment dat de vloer gelegd is kan je alle afstandblokjes verwijderen.

Stap 6: Plaats pluggen op de overgangsprofielen door boorgaten te maken.

Stap 7: Bevestig de plinten door ze eerst in verstek te zagen.

Stap 8: Indien nodig, kort de deuren in. Om dit na te gaan dien je eerst de afstand te meten tussen het hoogste punt van de laminaatvloer en de onderkant van het scharnier.

Onderhoud laminaatvloer

Het is essentieel om een laminaatvloer regelmatig te blijven onderhouden door een stofzuiger te gebruiken. Zorg ervoor dat de stofzuiger is voorzien van een zachte borstel. Vuil en stof kan je gemakkelijk verwijderen met een nat doekje en een schoonmaakmiddel dat speciaal ontwikkeld is voor laminaatvloeren. Het is niet verstandig om middelen als chloor, ammoniak of schuurmiddelen te gebruiken.

Ga je investeren in het leggen van een laminaatvloer? Dan is het slim om eerst te spreken met een ervaren specialist uit je eigen regio zodat je een beter beeld hebt van de mogelijkheden in je eigen geval. Vergelijk eerst offertes van meerdere specialisten om van een mooie besparing te profiteren.

 

 

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen