Hoe kort ik mijn jaloezieën in?

Aluminium jaloezieën zijn een veel verkocht artikel om voor de ramen te hangen. Het is een raambekleding die u redelijk gemakkelijk op maat kan maken. Wat u daarvoor nodig heeft vertellen we u straks, en we hebben een praktisch stappenplan voor u opgesteld.

Wat heeft u nodig voor het inkorten van aluminium jaloezieën

  • Een ijzerzaag

  • Een rolmaat

  • Een lamellenknipper

  • Een schaar

Stap 1: koop uw jaloezieën niet veel te groot

Jaloezieën kunt u op maat maken. Dat hoeft echter nog niet te zeggen dat u de jaloezieën ook echt veel te breed moet kopen. U kunt immers een beperkt deel aan de zijkanten weghalen. U gaat door tot het eerste koord wat er doorheen loopt. Zorg er dus voor dat u binnen deze marge kunt werken.

Stap 2: de juiste maat aftekenen

Als u gaat inkorten zult u eerst de juiste maat in de breedte moeten zien te verkrijgen. Dat doet u door in de dag of op de dag te meten. In de dag wil zeggen dat het gordijn in het kozijn komt te hangen. Het hangt dan heel strak tegen het raam. Op de dag wil zeggen dat het gordijn van kant tot kant komt te hangen en dat u de clips van de jaloezieën op de muur bevestigt. U tekent de juiste maat af op de bovenrail van de jaloezieën en daarbij houdt u er rekening mee dat u zowel links als rechts een gelijk stuk moet gaan weghalen. Ook op de onderste rail tekent u in waar u de rail wil gaan inkorten.

stap 3: de sierdop verwijderen

De sierdop aan de bovenkant verwijdert u. Nu kunt u de rail aan beide kanten op maat gaan zagen. Dat doet u uiteraard met een ijzerzaag. Na het op maat zagen van de rail gaat u verder met het volgende gedeelte. U plaatst de sierdoppen weer terug.

Stap 4: de lamellen op maat maken

Deze klus voert u uit met de lamellenknipper. U houdt de lamel steeds tegen de bovenkant aan en vervolgens werkt u loodrecht naar beneden. Indien nodig tekent u nog een paar keer af hoeveel er per lamel moet worden verwijderd. De lamellen kort u op die manier allemaal in de breedte in tot u onderaan bent aangekomen.

stap 5: de onderkant op maat maken

Ook aan de onderkant haalt u de sierdop weg. Nu zaagt u de onderkant van de jaloezieën op maat op dezelfde breedte. Na het weg zagen kunt u de sierdop weer over zetten.

Stap 6: het inkorten van de lamellen

In principe kunt u jaloezieën zonder in te korten ophangen maar wanneer er veel lamellen onderaan blijven geeft dit geen mooie uitstraling. In dat geval verwijdert u een aantal lamellen.

Stap 7: kijk of er lamellen moeten worden verwijderd

Hang de jaloezieën helemaal van boven naar beneden. Nu kunt u uittellen of er daadwerkelijk lamellen moeten worden verwijderd. Wanneer dit zo is telt u hoeveel u er weg wil halen.

Stap 8: verwijder de sierdoppen aan de onderkant

De sierdoppen die onderaan de rail zitten verwijdert u waardoor u de onderroede van de lamellen kunt weghalen. Nu kunt u een aantal lamellen verwijderen.

Stap 9: het weghalen van de lamellen

Door het loshalen van de touwtjes uit de onderroede verwijdert u heel eenvoudig een aantal lamellen naar keuze. U kunt de lamellen eenvoudig van de touwladder verwijderen.

Stap 10: het ophaaltouw weer aanbrengen

Het ophaaltouw brengt u nu weer aan in de onderroede en u knoopt u de sierdoppen aan. Nu knipt u op een trede na de touwladder af. Het touw wat over is duwt u in de onderroede en de sierdoppen maakt u weer vast.

Garantie op uw jaloezieën

Op uw jaloezieën krijgt u doorgaans een aantal jaren garantie. Die garantie krijgt u vooral op het materiaal en de kleurechtheid. Wanneer u aan het mechanisme hebt gewerkt doordat u de breedte en mogelijk de lengte heeft aangepast kan het zijn dat deze laatste garantie komt te vervallen. Wanneer u de klus laat uitvoeren door een professional weet u zeker dat ook deze laatste garantie op het mechanisme intact blijft.

Jaloezieën op maat kopen

We gingen nu uit van standaard jaloezieën die u zelf op maat moet maken.

Het kan echter ook zijn dat u liever jaloezieën heeft die helemaal op maat worden aangeleverd. Deze kunt u ook bestellen. Op de prijs die u daarvoor betaalt valt flink te besparen door eerst offertes op te vragen. Dat doet u met de onderstaande button. U ontvangt gelijk meerdere offertes die u met elkaar kunt vergelijken. Dit kan u een prijsvoordeel oplopend tot wel 20 procent opleveren.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen