KlussenKlussen

Hoe maak ik mijn plisségordijnen op maat?

Plisségordijnen zijn een mooie toevoeging aan uw interieur. Niet alleen werken ze als zonwering, maar u kunt er ook inkijk mee tegenhouden en extra warmte bewaren in huis. Daarnaast zijn plisségordijnen natuurlijk vanuit een esthetisch oogpunt ook een goede keuze. Het mooiste resultaat krijgt u als u uw gordijnen exact passend kunt maken. Hier vindt u dan ook twee stappenplannen waarmee u de lengte en/of de breedte van uw plisségordijnen kunt inkorten.

In deze kluswijzer:

De plisségordijnen ophangen in de dag of op de dag

Voordat u gaat bepalen wat de exacte nieuwe breedte en/of lengte moet worden van uw plisségordijnen, moet u nadenken over waar u ze wilt hangen. Het is namelijk mogelijk om ze in uw kozijn te plaatsen, maar u kunt ze ook over het kozijn laten komen. Deze twee methoden worden respectievelijk ‘in de dag’ en ‘op de dag’ genoemd. In de dag is strakker en netter, maar als u HR++ isolatieglas heeft dan kan dit het glas te veel verwarmen. Omdat de warmte dan vast komt te zitten tussen het gordijn en het glas, kan dit leiden tot een thermische breuk in uw glas en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Bij isolatieglas kiest u daarom voor een lichtere kleur en gebruikt u de afmetingen om de plisségordijnen op uw kozijn te hangen. Misschien is inkorten in dat geval dan wel helemaal niet meer nodig.

Wat heeft u nodig?

Voor deze werkzaamheden heeft u weinig materialen nodig. Uiteraard zijn er de gordijnen zelf, maar daarbij worden de bevestigingsmaterialen al standaard geleverd. Voor het inkorten van uw plisségordijnen zijn wel de nodige gereedschappen nodig. Deze vindt u terug in de volgende tabel.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
Plisségordijnen Vanaf €20 Potlood €1
Plakband €3 Markeerstift €2
Schaar €5
Rolmaat €15
IJzerzaag €13
Scherp hobbymes €10

Stappenplan plisségordijnen inkorten via de lengte

Als u de lengte van uw plisségordijnen wilt inkorten, dan kunt u hier de volgende stappen voor volgen.

 1. Aan de zijkanten van de onderbalk van uw plisségordijn bevinden zich twee doppen. Deze verwijdert u en legt u weg op een veilige plek.
 2. Nu kunt u de onderbalk uit het stof schuiven.
 3. Markeer de plek van de touwstopper op het touw met een potlood of marker. Zo kunt u altijd terugzien waar deze zat.
 4. Nu kunt u de stopper verwijderen zowel als de plastic strip die zich in de onderste vouw van uw plisségordijn bevindt.
 5. Gebruik een rolmaat en bepaal exact tot welke lengte u uw plisségordijnen zou willen inkorten.
 6. Het touw haalt u nu uit de overbodige gaten in de stof, zodat deze uitkomt boven het punt tot waar u uw gordijnen wilt inkorten.
 7. Markeer de stof op de gewenste lengte met een loodrechte lijn.
 8. Pak een goede en scherpe schaar en knip de stof van uw gordijnen op de juiste lengte.
 9. Zet de plastic strip weer vast door het touw door de strip te halen en deze vervolgens door het onderste gaatje in de stof te rijgen. Het is de bedoeling dat de plastic strip tussen de laatste vouw van de stof van uw plisségordijn valt.
 10. Zoek de gemarkeerde positie op het touw en plaats daar de stopper weer terug.
 11. Vervolgens drukt u de stopper in de onderkant van het gordijn en plakt u deze goed af met een sterk stuk plakband.
 12. U kunt nu de onderbalk weer in het plisségordijn schuiven en vastzetten met de doppen aan de zijkant.
 13. Uw gordijn is nu klaar om opgehangen te worden en kan weer in gebruik genomen worden.

Stappenplan plisségordijnen inkorten via de breedte

Het inkorten van uw gordijnen via de breedte is wat lastiger, omdat u dan het ophangframe op maat moet maken. Toch kunt u ook dit prima zelf en het onderstaande stappenplan helpt u daarbij.

 1. Pak uw plisségordijn erbij en zorg dat deze volledig is ingeklapt.
 2. Verwijder de doppen van de zijkant van het gordijn.
 3. Neem een rolmaat en bepaal hoe breed uw plisségordijnen exact moeten worden.
 4. Teken deze lengte af op het frame.
 5. Schuif de stof opzij zodat u het frame zonder de stof te beschadigen kunt afzagen.
 6. Zaag het frame op de juiste plek af en zorg dat u dit netjes en haaks doet.
 7. Uiteraard zal de stof van uw gordijnen ook op maat gemaakt moeten worden. Teken daarom dezelfde afmetingen af op de ingeklapte stof die nu uitsteekt buiten het frame.
 8. Gebruik een scherp hobbymes en snijd de stof op maat. Dit gaat het gemakkelijkste als het gordijn is ingeklapt en als u het gordijn met 180 graden draait.
 9. Vergeet niet ook om de onderbalk op maat te zagen of snijden.
 10. Nu kunt u uw gordijn weer in elkaar zetten en de doppen weer terugplaatsen. Het gordijn kan worden opgehangen en in gebruik genomen worden.

Vergelijk offertes

Uiteraard kunt u dit soort werkzaamheden en andere werkzaamheden in en rondom uw woning ook uitbesteden aan een specialist. Dit doet u gemakkelijk als u hiervoor onze vergelijkingstool gebruikt. Met deze tool kunt u meerdere vakmensen bereiken tegelijkertijd en aan hen uw werkzaamheden voorleggen. Zij zullen u vervolgens een op maat gemaakte offerte sturen. Deze gebruikt u voor het vinden van de beste prijs en de meest vakkundige specialist.

KlussenKlussen

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen