Deurbeslag kiezen welke soort

Wilt u uw deuren voorzien van nieuw deurbeslag? Dan kan het soms lastig zijn om te kiezen. Er is veel aanbod met betrekking tot materialen, kleuren, afwerkingen en groottes en het is goed mogelijk dat u het even niet meer ziet. Toch is het niet verstandig om overhaaste beslissingen te nemen, omdat uw nieuwe deurbeslag u vele jaren dienst moet kunnen doen. U kunt de onderstaande informatie gebruiken om tot een uiteindelijke beslissing te komen over uw deurbeslag.

Deurbeslag voor de buitendeur

De eerste vraag die u zichzelf stelt is of u deurbeslag nodig heeft voor een buiten- of binnendeur. Er is namelijk nogal wat verschil tussen de twee. Heeft u beslag nodig voor de buitendeur, dan moet dit weerbestendig zijn, maar het moet ook inbraakveilig zijn. U kunt dan letten op de volgende punten.

 • Veiligheidsbeslag: een schild voor een buitendeur zal ruimte bieden voor een cilinderslot en niet voor een traditioneel slot.
 • Dikte schild: het schild voor buitendeurbeslag is extra dik en de cilinder valt hier volledig in weg. Daardoor kan een inbreker de cilinder niet bereiken met een tang of ander gereedschap.
 • SKG-keurmerk: voor het beslag van een buitendeur staat veiligheid voorop. Schaft u dan altijd kwalitatieve materialen aan en beslag dat voorzien is van het SKG-keurmerk. Heeft dit drie sterren gekregen, dan weet u zeker dat het de beste score heeft behaald voor inbraakveiligheid.
 • Politiekeurmerk Veilig Wonen: u kunt ook op zoek gaan naar het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Dit keurmerk geeft aan dat u uw woning inbraakveiliger maakt met het product dat u aanschaft en dat het wordt meegerekend als u de politie vraagt uw woning op inbraakveiligheid te testen.
 • Brievenbus: als u nieuw beslag aanschaft, dan is het natuurlijk belangrijk dat u ook een bijpassende brievenbus neemt. Vergeet deze niet tijdens uw bezoekje aan de bouwmarkt.
 • De afwerking: en als u dan toch met de afwerking bezig bent, dan kunt u er ook aan denken om een mooie deurbel en een nieuw huisnummer te nemen. Als u deze allemaal in dezelfde stijl kunt vinden, dan maakt u van uw voordeur een mooi samenhangend geheel.

Deurbeslag voor de binnendeur

Gaat u op zoek naar deurbeslag voor een binnendeur, dan is veiligheid meestal niet de belangrijkste factor. Er zijn dan veel meer esthetische factoren in het spel en is het natuurlijk de bedoeling dat uw nieuwe beslag uw deuren en interieur verrijkt. Daarom heeft u bij deurbeslag voor de binnendeur een aantal belangrijke beslissingen te nemen.

 • Het materiaal: gangbare materialen voor deurbeslag op binnendeuren zijn staal, messing en ijzer. Ook aluminium komt veel voor. Deze materialen zijn zo gangbaar omdat ze niet snel beschadigen en erg sterk zijn. Ook zijn ze erg onderhoudsarm. Zoekt u echter iets anders en iets unieks, dan kunt u kiezen voor houten deurbeslag. Andere opties zoals glas of dunne vergulde materialen kunnen ook mooi zijn, maar dan moet u wel rekening houden met de krasgevoeligheid ervan. Daarnaast zullen glazen deurknoppen veel gemakkelijker afbreken dan deurknoppen van een metaal.
 • De kleur: als u weet welk materiaal u zou willen gebruiken, kunt u na gaan denken over de kleur. En deurbeslag kan in principe in elke kleur worden geleverd, al naar gelang uw persoonlijke wensen. De meest gangbare uitvoeringen zijn echter koper, goud, zilver of zwart. Deze keuze maakt u waarschijnlijk door te kijken naar de kleuren en de stijl van uw interieur.
 • De stijl: als u het materiaal en de kleur heeft bepaald kunt u gaan nadenken over de stijl. Uiteraard is het in klassieke woningen mooier om een authentieke stijl te kiezen en in moderne woningen is een minimalistische stijl beter passend. U heeft echter een groot aantal mogelijkheden en u kunt bijvoorbeeld deurklinken kopen met rozetten of met schilden, u kunt kiezen voor ronde- of rechthoekige vormen en u moet natuurlijk ook nog nadenken over de mogelijke vergrendeling. De stijl bepaalt u door te kijken naar uw eigen inrichting en naar hoe opvallend u het beslag wilt laten zijn.
 • De afmetingen: als laatste is het het gemakkelijkste als u uw nieuwe deurbeslag aanschaft met de afmetingen van het oude beslag. U kunt deze dan veel gemakkelijker vervangen en het nieuwe beslag simpelweg op de oude plaats terugzetten. Dit is echter geen vereiste. Wat wel een vereiste is, is dat het deurbeslag past en daarom kunt u het beste een aantal metingen uitvoeren die u gebruikt bij de aankoop.
  • De PC maat: de afstand van het midden van het profielcilinder tot het midden van het krukgat. Hiermee kunt u bepalen of het slot in de deur geplaatst kan worden.
  • De deurdikte: dit heeft u nodig om te bepalen hoe lang de schroeven moeten zijn waarmee u het beslag gaat vastzetten.
  • Het gatenprofiel: met het gatenprofiel kunt u er zeker van zijn dat u een passend frame aanschaft. U meet de afstand van de bovenste schroef tot het midden van het krukgat en van de onderste schroef weer terug naar het midden van het krukgat.

Met deze informatie en uw wensen kunt u vervolgens op zoek gaan naar het deurbeslag waar u zeker een aantal tientallen jaren van kunt profiteren en genieten.

Vergelijk offertes

Heeft u mooi deurbeslag gevonden en wilt u dit laten plaatsen door een specialist? Gebruikt u dan hier onze vergelijkingstool en u kunt in één keer verschillende vakmensen bereiken en vragen om een offerte. De offertes die u ontvangt legt u naast elkaar en u kunt de beste deal kiezen en de juiste vakman aanwijzen.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen