KlussenKlussen

Hoe hang ik gordijnrails op?

Gordijnen kunt u kopen in meerdere varianten. Wanneer u gordijnen koopt met een plooiband zult u die zelf moeten ophangen aan gordijnrails. Dit is een klus die iedereen met een stappenplan gemakkelijk kan uitvoeren. We hebben een stappenplan, samen met een paar handige klustips, voor u opgesteld.

In deze kluswijzer:

Stap 1: weet welke rails u nodig heeft

Gordijnrails zijn er in meerdere soorten en maten. De meest verkochte soort is de gordijnrail die u thuis kunt ophangen. Het heeft runners die geschikt zijn voor standaard gordijnen die u in de winkel kant en klaar kunt kopen. Daarnaast zijn er gordijnrails die meer geschikt zijn voor in een caravan. Deze rails hebben andere runners. Het is dan ook goed om te kijken naar het type rails en runners wat u gaat aanschaffen.

Stap 2: de lengte van uw gordijnrails bepalen

De gordijnrails inmeten is redelijk gemakkelijk. U neemt de breedte van uw raam en daar telt u twee maal 15 centimeter bij op. U wilt immers niet dat er lichtval vanaf de zijkant van uw gordijnen is. Zou u de rail exact de breedte van uw raam geven dan is dit wel het geval.

Stap 3: de juiste uitvoering kiezen

Gordijnrails worden verkocht in meerdere uitvoeringen. U kunt kiezen voor gewone lange rails die u met de ijzerzaag op maat zaagt. Dit is de goedkoopste methode maar u houdt wel een stuk gordijnrail over naderhand waar u waarschijnlijk helemaal niets mee kan. U kunt ook kiezen voor de wat duurdere variant. Deze variant kunt u inschuiven tot de gewenste maat. U koopt rails die een bepaalde minimale tot maximale afstand kunnen overbruggen. Deze gordijnrails zijn wat duurder maar daar staat tegenover dat ze minder bewerkelijk zijn met het ophangen. Daarnaast zijn ze vaak wat steviger in het midden doordat ze daar van dubbel materiaal gemaakt zijn.

Stap 4: De clips die u nodig heeft

Gordijnrails hangt u meestal op met clips. Deze schroeft u eerst in het plafond of op de muur waarna u de rail er heel eenvoudig in kunt klikken. Deze manier zorgt ervoor dat u niet met een heel lang stuk rail en een boormachine aan de gang hoeft te gaan. Kijk vooraf of u de bevestigingsclips bij uw gordijnrail krijgt meegeleverd. Houdt u er anders rekening mee dat u om de 50 centimeter een clip in het plafond moet schroeven. Zorg ervoor dat u genoeg clips heeft om uw gordijnrails veilig op te hangen.

Stap 5: De clips in het plafond hangen

Teken af waar u de gordijnrails wil gaan ophangen in het plafond. Kijk vooraf of u een lijn hebt getekend die geheel waterpas is. Daarna boort u op de lijn met een geschikte boor een gat in de muur wat u voorziet van een plug. Op die manier kunt u straks de clips eenvoudig in het plafond plaatsen. Wanneer de clips op de juiste hoogte in een rechte lijn zitten geboord Kunt u de rails gaan plaatsen. Deze klikt u heel eenvoudig in de clips.

Stap 6: de rails klaarmaken

De rails maakt u klaar om de gordijnen te plaatsen. Dat doet u door een stopper op het einde van de rail te monteren. Vervolgens plaatst u voor het gordijn voldoende runners in de rail. U neemt daarvoor het aantal haken minus één per gordijn. Wanneer u met twee gordijnen werkt houdt u dus twee haken vrij. Deze komen naderhand in de stoppers te zitten.

Stap7: een systeem met vaste plafondrails

Heeft u een set gekocht waarbij de plafondrails vast zitten aan de clips dan schuift u de clips vooraf zo dat ze exact over de boorgaten in uw plafond vallen. Dit systeem komt u vaak bij kortere rails tegen.

Tip: rails die uw hele raam afschermen

Er zijn gordijnrails die u rondom uw raam kunt aanbrengen. In dat geval maakt u aan weerszijden van de rail een bocht die naar het raam wijst. Met koppelstukken zorgt u ervoor dat het een soepel verlopend geheel wordt. U voorkomt met deze techniek dat er lichtinval vanaf de zijkanten kan komen in uw huis.

Stap 8: gordijnen met een overlap

Heeft u twee gordijnen dan wilt u natuurlijk dat deze mooi op elkaar aansluiten. Dat kunt u doen door een speciale overschuifrunner te werken. Deze zorgt ervoor dat de twee gordijnen voor een deel over elkaar heen komen te hangen in het midden. |

Tip: uw gordijnen aan de zijkant mooi

Gordijnen met rails maar ook met roedes hebben nogal eens de neiging om langs de zijkant om te krullen waardoor het licht er doorheen komt. Dit kunt u voorkomen door de gordijnen aan de zijkant ook in een plooi te maken. Laat de buitenrand van het gordijn daarbij naar de muur wijzen.

Stap 9: Gordijnrails op de muur

Kunt u geen gordijnrails in uw plafond boren dan kunt u ze ook in de muur boven het raam plaatsen. Dat doet u met een speciale set beugels. Deze komen haaks te hangen. Voor de gordijnrail tekent u eerst met een potlood een dunne lijn op de muur. Met een lange waterpas kunt u controleren of de rail ook daadwerkelijk waterpas loopt.

Uw gordijnrails laten ophangen

Het ophangen van gordijnrails is iets wat u in principe zelf kan. Wanneer u tegen deze klus opziet kunt u de gordijnrails laten bevestigen. Veel leveranciers van gordijnen hebben een service die deze klus voor u uitvoert tegen betaling. Op die manier weet u zeker dat uw gordijnrails goed recht geplaatst worden en daarnaast

weet u ook zeker dat de gordijnen voor u worden opgehangen. U heeft er zelf geen omkijken naar. Met het opvragen van offertes vraagt u prijzen op. Door het vergelijken hiervan kunt u tot wel 20 procent besparen.

KlussenKlussen

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen