KlussenKlussen

Veelgemaakte fouten kunststof kozijnen

Als u nieuwe kozijnen nodig heeft, dan is het materiaal één van de belangrijkste keuzes die u te maken heeft. Kunststof is het materiaal dat vandaag de dag het meest in trek is, en daar zijn goede redenen voor. Het is goedkoop, veelzijdig, duurzaam, onderhoudsarm en sterk en daarbij heeft het een uitstekende isolatiewaarde. Als u voor kunststof kiest, dan kunt u ook van al deze voordelen profiteren. Het is dan wel verstandig om de volgende veelgemaakte fouten goed in de gaten te houden.

In deze kluswijzer:

Ventilatieroosters vergeten

Als u uw kozijnen uitkiest kunt u deze zelf samenstellen. U krijgt dan de optie om ventilatieroosters te laten toevoegen. Het is altijd een goed idee om hiervoor te kiezen, want uw kunststof kozijnen zullen waarschijnlijk veel luchtdichter zijn dan uw oude kozijnen. Dat betekent dat de lucht in die ruimte niet meer kan circuleren tenzij u de ramen openzet. Het is natuurlijk niet verstandig om altijd de ramen open te zetten, want dan verliest u de warmte die u met uw kunststof kozijnen juist tegen hebt weten te houden. Daarnaast leent het weer zich daar ook niet altijd voor. Als u ventilatieroosters laat plaatsen dan kunt u ervoor zorgen dat de lucht in de kamer altijd vers en gezond is zonder dat u te veel warmte verliest. Daarbij zal u veel minder last hebben van condensatievocht rondom uw kozijnen als u het water in de lucht een uitweg verschaft.

De kozijnen niet in het echt bekijken

Veel kozijnenleveranciers hebben een showroom, maar vaak ook een online webwinkel waar u uw kozijnen zelf kunt samenstellen en bestellen. Ook al is dit een erg gemakkelijke en snelle manier om aan uw nieuwe kozijnen te komen, het is altijd goed om de producten in het echt te bekijken in de showroom. Kunststof is namelijk een materiaal dat in veel verschillende kleuren en uitvoeringen geleverd kan worden. U heeft vaak de keuze uit alle RAL-kleuren en kunt deze ook met elkaar combineren. Daarnaast kunt u ook besluiten om uw kunststof met een houtlook te laten uitvoeren of juist met een metaallook, om hout en aluminium na te bootsen. Als u naar een showroom gaat kunt u al deze opties in het echt zien en kunt u beter beslissingen maken over andere dingen, zoals het hang en sluitwerk, de zonwering en de andere extra opties. Ook krijgt u dan de mogelijkheid met een medewerker te spreken en alle opties door te nemen voordat u uw kozijnen samenstelt.

Niet nadenken over het glassoort

De meeste kunststof kozijnen worden standaard uitgerust met HR++ isolatieglas. Dit is voor de meeste mensen een prima glassoort, maar u moet niet vergeten dat er honderden soorten glas zijn die voor uw situatie misschien beter passen. Het is altijd mogelijk om een ander glassoort te kiezen, bijvoorbeeld HR+++ als u een passiefwoning heeft of juist alleen dubbel glas als de kozijnen voor de garage of een andere onverwarmde ruimte bestemd zijn. U zou zelfs kunnen overwegen om de kozijnen zonder glas erin te bestellen en vervolgens een glaszetter in te huren om er een specialiteitsglas in te laten plaatsen. U kunt dan denken aan zelfreinigend glas als het raam op een moeilijk bereikbare plaats moet komen, inbraakwerend glas voor ramen op de begane grond of zonwerend glas als deze veel in de zon staan. Er zijn vele mogelijkheden, dus het is goed om hier goed bij stil te staan.

Niet nadenken over het hang en sluitwerk

Een ander belangrijk onderdeel van uw kozijnen is het hang en sluitwerk. Deze zorgen ervoor dat uw kozijn goed werkt en dat deze veilig is. Vooral als u kozijnen aanschaft voor de benedenverdieping en op een plek waar inbrekers vrij spel hebben is de kwaliteit van het hang en sluitwerk erg belangrijk. De meeste leveranciers van kozijnen laten dit door een andere fabrikant aanleveren en het kan dus zijn dat de kwaliteit verschilt. Ga daarom op zoek naar kozijnen met hang en sluitwerk dat een keurmerk heeft, zoals het Politiekeurmerk Veilig Wonen of het SKG Keurmerk. Kwalitatief hang en sluitwerk zal de levensduur van uw kozijnen ook verlengen.

De kozijnen niet periodiek (laten) onderhouden

Kunststof is een materiaal dat weinig onderhoud nodig heeft, maar het is niet onderhoudsvrij. Daarnaast zijn er andere onderdelen aan het kozijn die niet van kunststof gemaakt zijn die wel degelijk baat hebben bij onderhoud. U kunt besluiten dit zelf te doen, want het is niet moeilijk. U zorgt ervoor dat het kunststof mooi schoon is en dat u af en toe de aanslag verwijderd. Ook kunt u de scharnieren en de rubbers jaarlijks even smeren met een niet vet smeermiddel. De scharnieren zijn met een inbussleutel ook gemakkelijk af te stellen, zodat ze minder snel slijten. U kunt dit alles ook uitbesteden aan een onderhoudsbedrijf. Zij komen dan wanneer het nodig is langs om uw kozijnen te reinigen, smeren en af te stellen.

Niet naar een outlet of tweedehands markt gaan

Een laatste veelgemaakte fout is dat mensen vergeten dat er bij outlets of op tweedehands markten soms kozijnen worden aangeboden voor zeer interessante prijzen. Dit kan vooral gunstig zijn als u maar één kozijn nodig heeft. Bij outlets vindt u oude showmodellen of modellen uit een vorig seizoen die als nieuw zijn maar die niet meer voor de hoofdprijs kunnen worden verkocht. Tweedehands vindt u soms kozijnen die maar een paar jaar dienstgedaan hebben, maar die te koop worden gezet bijvoorbeeld omdat er verbouwd wordt of er wordt een schuifpui geplaatst in plaats van het raam. Het kan geen kwaad om deze opties toch even te bekijken voordat u uw kozijnen aanschaft.

Vergelijk offertes

Bent u van plan om nieuwe kunststof kozijnen te kopen? Dan kunt u geld besparen als u onze vrijblijvende vergelijkingstool gebruikt. U vraagt dan namelijk bij meerdere leveranciers tegelijk offertes op voor uw specifieke klus zodat u hier de beste leverancier en laagste prijs uit kunt kiezen.

KlussenKlussen

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen