Veelgemaakte fouten houten kozijnen

Mensen met een woning in een traditionele, klassieke of landelijke stijl kiezen er vaak voor om houten kozijnen te laten plaatsen. Dit sluit inderdaad uitstekend aan bij de woning en hout is ook een erg mooi materiaal. Het wordt niet voor niets al eeuwen in de bouw gebruikt. Hout is natuurlijk, warm en sfeervol en geen enkele plank is hetzelfde. Als u met het onderhoud dat nodig is kunt leven, dan is hout voor kozijnen een uitstekende keuze. Zorgt u er dan wel voor dat u de onderstaande veelgemaakte fouten van uw voorgangers niet ook begaat.

Geen onderhoudscontract afsluiten

Houten kozijnen gaan aanzienlijk langer mee als ze goed onderhouden worden. In onbehandelde staat zal hout het niet lang overleven in de Nederlandse weersomstandigheden. Regen zorgt voor rot en zon zorgt voor uitdroging. Het is dus belangrijk dat u het hout te allen tijde tegen de invloeden van buitenaf beschermt. De mate van onderhoud dat uw kozijnen nodig hebben is afhankelijk van het houtsoort dat u kiest en de omstandigheden rondom uw woning. Beschutte kozijnen zullen bijvoorbeeld minder vaak onderhouden moeten worden dan kozijnen die pal in de zon of regen staan. U kunt er rekening mee houden dat u in ieder geval elke 5 jaar opnieuw moet schuren en verven. Hiervoor kunt u ook met een schilder een onderhoudscontract afsluiten. Dat is wel duurder, maar het scheelt u veel tijd en moeite. Ook hoeft u dan zelf niet in de gaten te houden wanneer het weer tijd is.

Niet stilstaan bij het soort hout

Het is erg belangrijk dat u goed nadenkt over het houtsoort voor uw kozijnen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen hardhoud en zachthout en voor buiten is een hardhout toch echt wel wenselijk. Alle houtsoorten worden onderverdeeld in klassen die aangeven hoe duurzaam het hout is en op welke plekken het kan worden toegepast. Hout met een lage duurzaamheidsscore (deze gaat van 1 tot 5) kan het beste tegen de weersomstandigheden. De toepassingsklasse geeft aan voor welke situaties het hout geschikt is en u kunt dan denken aan verwarmde ruimtes, beschutte plekken buiten of extreme blootstelling. De onderstaande tabel geeft aan hoe dit werkt en welke houtsoorten daarbij horen.

Toepassingsklasse

definitie

Duurzaamheid / toepassing score Houtsoort
1: verwarmde ruimtes 1 / alle toepassingen Afzelia, Robinie
2: onverwarmde ruimtes 2 / alle toepassingen Merbau, Meranti, Mahonie, Eiken, Robinie
3: beschut 3 / 1, 2, 3, 3.3 Meranti, Mahonie, Lariks
3.3: zware blootstelling 4 / 1, 2, 3, 3.3 Meranti, Vuren, Grenen, Lariks
3.3(e): extreme blootstelling 5 / 1, 2 Vuren, Grenen

Geen kunststof als alternatief overwegen

Er is natuurlijk niets dat kan tippen aan de warme en sfeervolle uitstraling van hout, maar er is een alternatief dat veel goedkoper is en dat zeker de moeite van het overwegen waard is. Kunststof kozijnen zijn de helft goedkoper en kunnen worden uitgerust met een houtlook. Deze houtlook is de laatste jaren aanzienlijk verbeterd en kan tegenwoordig nog nauwelijks van echt hout worden onderscheiden. Het grote voordeel van kunststof ten opzichte van hout is dat het onderhoudsarm is. U kunt het gemakkelijk schoonhouden met een vochtige doek. Overschilderen is niet nodig en kunststof zal lange tijd zijn kleur behouden. Daarnaast isoleert kunststof goed en is het sterk. Als u hierover twijfelt, gaat u dan even langs bij een showroom met kunststof kozijnen. U kunt dan in het echt zien hoe een houtlook eruit ziet en zo een beslissing maken. Een halvering van de prijs is natuurlijk bijzonder aantrekkelijk.

Geen aandacht besteden aan het soort glas

Momenteel bestaan er meer dan honderd glassoorten die u via een glaszetter kunt laten plaatsen. Uw houten kozijnen worden door de leverancier waarschijnlijk standaard uitgerust met HR++ isolatieglas, maar dit is niet altijd de beste keuze. Bij de bestelling kunt u vaak uw gewenste glassoort uitkiezen en de ene leverancier biedt dan meer opties dan de ander. Met zo veel soorten glas is het wel verstandig om hier even goed bij stil te staan. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor zonwerend glas als uw kozijnen op het zuiden staan en veel zon vangen. Ook inbraakwerend glas kan op sommige plaatsen in huis gewenst zijn en op lastig te bereiken plekken is zelfreinigend glas een grote uitkomst. Verder kunt u voor onverwarmde plaatsen in huis zoals de garage en de schuur een glassoort uitkiezen met een lagere isolatiewaarde en zal u in passiefwoningen juist een hogere isolatiewaarde willen toepassen. Denk hier dus goed over na, zodat uw kozijnen perfect aansluiten bij uw specifieke omstandigheden.

Geen aandacht besteden aan de kwaliteit van het hang en sluitwerk

Ramen zijn een zwakke plek in uw woning en de plek bij uitstek waar een inbreker zal proberen uw woning binnen te komen. Daarom is het erg belangrijk dat het hang en sluitwerk van goede kwaliteit is. Vaak wordt dit door een aparte leverancier geleverd en dat betekent dat de kwaliteit te wensen over kan laten. Als u op zoek gaat naar een keurmerk, kunt u hier zekerheid over krijgen. Het Politiekeurmerk Veilig Wonen is hier een goed voorbeeld van en ook het SKG Keurmerk geeft aan hoe inbraakveilig het slot is.

Vergelijk offertes

Wilt u nieuwe houten kozijnen aanschaffen en bent u benieuwd naar de prijs? Bij ons kunt u offertes aanvragen bij meerdere kozijnleveranciers tegelijkertijd voor al uw kozijn-gerelateerde vragen. Vult u daarom onze vergelijkingstool in en u zal aanzienlijk op uw nieuwe houten kozijnen kunnen besparen.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen