KlussenKlussen

Hoe hang ik vouwgordijnen op?

Mooie vouwgordijnen kunnen een sfeervolle en romantische toevoeging zijn aan uw interieur. Deze gordijnen zullen niet alleen het uiterlijk van uw woning verbeteren, maar ze kunnen ook de zon weren, het licht dimmen en de warmte binnenhouden. Vouwgordijnen zijn niet duur en u hangt ze gemakkelijk zelf op. U kunt de onderstaande informatie en het bijgevoegde stappenplan gebruiken bij het aanschaffen en ophangen van uw nieuwe vouwgordijnen.

De maten bepalen

Voordat u uw vouwgordijnen gaat bestellen, moet u bepalen welke maten u nodig heeft. Het gaat dan over de breedte en de lengte. Deze zijn dan weer afhankelijk van de manier waarop u uw vouwgordijnen wilt gaan ophangen. U heeft dan de keuze tussen twee methodes, en zoals u kunt lezen, hebben deze de voorkeur in verschillende situaties.

  • Montage op de dag: als u uw vouwgordijnen ‘op de dag’ monteert, dan hangt u ze boven en voor het kozijn. Dat betekent dat u grotere en langere vouwgordijnen nodig heeft en dat deze het kozijn volledig verbergen als ze gesloten zijn. Deze methode wordt aangeraden als u HR++ glas of HR+++ glas heeft. Het risico op een thermische breuk vermindert dan aanzienlijk, want er is een grotere afstand tussen het glas en de gordijnen. Is deze afstand te klein, zoals bij de volgende methode, dan zal het te warm kunnen worden tussen het gordijn en het glas, met een mogelijke thermische breuk als gevolg. Uiteraard kunt u ook voor deze methode kiezen als u geen hoogrendementsglas heeft, maar uit persoonlijke voorkeur.
  • Montage in de dag: de naam zegt het al, als u uw vouwgordijn ‘in de dag’ monteert, dan komt deze in het kozijn te hangen. Dit is de meest toegepaste keuze, omdat het kozijn zichtbaar blijft en omdat het geheel er net en strak uitziet. Het is alsof het gordijn deel uitmaakt van het kozijn.

Wat heeft u nodig?

Voor het ophangen van uw vouwgordijnen heeft u weinig materialen en gereedschappen nodig. De bevestigingsmaterialen worden waarschijnlijk al bij uw vouwgordijnen geleverd, dus deze hoeft u niet meer aan te schaffen. De gereedschappen die u nodig heeft, heeft u mogelijk al in huis. U kunt hier in ieder geval de onderstaande tabel voor raadplegen.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
Vouwgordijnen Vanaf €15 Boormachine €100
Schroefmachine (optioneel) €50
Schroevendraaier €12
Rolmaat €15
Potlood €1

Stap 1: de montagesteunen verdelen

Pak uw vouwgordijnen en leg ze op een platte ondergrond. Bepaal nu waar u de montagesteunen wilt gaan bevestigen. Het beste kunt u ze dan met gelijke tussenafstanden over de bovenbalk verdelen. Let erop dat u ze niet op de mechanische delen plaatst.

Stap 2: de plek voor de montagesteunen aftekenen op de muur

Teken nu de juiste plaats af op de muur voor waar u de montagesteunen wilt gaan plaatsen. U kunt dit aftekenen door de afstand met een rolmaat op te meten en over te nemen op de muur, of u kunt hier uw vouwgordijn als mal voor gebruiken. Zorg wel dat de steunen samen een loodrechte lijn vormen.

Stap 3: de steunen bevestigen

Nu kunt u de montagesteunen tegen de muur aan bevestigen. Hoe u dit doet is afhankelijk van het soort wand dat u heeft. Als u met hout werkt, boor de gaatjes dan enigszins voor, voordat u hier de steunen op schroeft. Werkt u met een stenen oppervlak, dan boort u de gaten helemaal voor en plaatst u hier pluggen in. Is uw wand gemaakt van gips, dan zijn er speciale hollewandpluggen waarmee u uw steunen erg stevig kunt bevestigen.

Stap 4: het vouwgordijn plaatsen

Nu de steunen zijn bevestigd kunt u het vouwgordijn gaan plaatsen. Dit doet u simpelweg door deze in de steunen te klikken.

Stap 5: de lengte van het koord bepalen

Trek uw vouwgordijn volledig op. Meet de afstand tussen de onderkant van uw vouwgordijn en de vensterbank op. Als u hier vervolgens 5 centimeter bij optelt heeft u de ideale koordafstand te pakken. Dit is een kindveilige en praktische lengte voor het koord van uw vouwgordijn. Zijn de koorden te lang en wilt u deze niet afknippen, dan kunt u bij de volgende stap lezen hoe u uw koordkikkers monteert.

Stap 6: de koordkikkers monteren

Koordkikkers zijn knopjes die u aan de muur monteert om het touw omheen te winden. Zo kunt u het veilig opbergen en zit het u niet in de weg. De eerste koordkikker tekent u af op 160 centimeter van de grond en de tweede 20 centimeter daar boven. Bevestig vervolgens de koordkikkers tegen de muur op een methode die past bij het soort muur dat u heeft. Nu kunt u uw nieuwe vouwgordijnen in gebruik gaan nemen.

Vergelijk offertes

Als u uw vouwgordijnen liever door een specialist laat opgangen, of als u andere werkzaamheden heeft liggen die u graag zou uitbesteden, dan heeft u hier onze vergelijkingstool ter beschikking. Gebruik van de tool is gratis en vrijblijvend, maar als u uw opdracht doorgeeft kunt u meerdere plaatselijke vakmensen tegelijkertijd bereiken. Zij sturen u vervolgens een op maat gemaakte offerte waarna u gemakkelijk het beste aanbod (en dus ook de laagste prijs) aanwijst.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen