Hoe kort ik mijn houten jaloezieën in?

Houten jaloezieën zijn een schitterende toevoeging aan uw interieur. U kunt er zon en licht mee weren, u kunt inkijk tegengaan en u kunt er zelfs warmte mee binnen houden. Maar naast deze praktische voordelen zijn houten jaloezieën ook een lust voor het oog. Ze worden dan ook vaak om esthetische redenen aangeschaft. Als u houten jaloezieën heeft, dan wilt u natuurlijk dat ze perfect passen in uw raam. Hiervoor heeft u de juiste breedte uitgekozen, maar soms is de lengte dan nog niet helemaal in orde. Te korte jaloezieën zijn niet langer te maken, maar als uw jaloezieën te lang zijn, dan kunt u ze met het onderstaande stappenplan gemakkelijk zelf inkorten.

Wat heeft u nodig?

Het inkorten van jaloezieën is zo gedaan en hier heeft u geen materialen voor nodig behalve de jaloezieën zelf. Wat betreft gereedschappen zijn er ook weinig benodigdheden en deze heeft u vast zelf al in huis. De onderstaande tabel kunt u gebruiken om te bepalen wat u voor deze klus voor de dag moet halen.

Materialen

Prijs

Gereedschappen

Prijs

Houten jaloezieën

Vanaf €40

Schroefmachine (optioneel)

60

Schroevendraaier

12

Schaar

6

Stap 1: de sierdoppen verwijderen

Laat uw jaloezieën volledig zakken en ga on de onderbalk op zoek naar de sierdoppen. Deze bevinden zich meestal onderaan de onderbalk. Gebruik een schroevendraaier of schroefmachine om deze te verwijderen. Leg de sierdoppen veilig weg, want deze heeft u later weer nodig.

Tip: onthoud goed hoe u de jaloezieën uit elkaar haalt. Want u moet ze zo meteen weer op exact dezelfde manier in elkaar zetten.

Stap 2: de onderbalk en overbodige lamellen verwijderen

Nu u de sierdoppen verwijderd heeft, kunt u de onderbalk loshalen. Zonder onderbalk wordt het ook mogelijk om de overbodige lamellen uit het touw te halen. Verwijder net zoveel lamellen totdat uw jaloezieën met de onderkant op uw vensterbank komen te liggen als deze volledig zijn uitgeschoven.

Stap 3: de onderbalk terugplaatsen

Als u tevreden bent over de lengte kunt u de onderbalk weer in de touwladder terughangen. Uiteraard plaatst u deze onder de laatste lamel die nog in de jaloezieën aanwezig is.

Stap 4: de touwladder op maat maken

De touwladder van uw jaloezieën steekt nu als het goed is een eindje onder uw onderbalk uit, omdat u enkele lamellen heeft verwijderd. Gebruik een schaar en knip dit touw op maat. U kunt deze dan onder de laatste trede doorknippen.

Stap 5: het ophaaltouw bevestigen

Nu kunt u uw ophaaltouw door de onderbalk halen en op de juiste plek vastknopen. U plaatst deze simpelweg terug zoals voorheen, alleen dan wordt het touw wat korter. Het overtollige stuk touw knipt u af.

Stap 6: de sierdoppen terugplaatsen

Als het goed is steekt er nu nog een stukje touwladder onder de onderbalk uit en dit werkt u weg met de sierdoppen. Plaats deze over het uitstekende stuk touwladder en schroef ze goed vast. Uw jaloezieën zijn nu ingekort en kunnen weer in gebruik worden genomen.

Vergelijk offertes

Als u werkzaamheden in of rondom uw woning wilt laten uitvoeren door een vakman, dan kunt u de eerste stap zetten door uw klus door te geven aan onze vergelijkingstool. U ontvangt dan snel enkele offertes waaruit u het beste aanbod uit kunt kiezen en u uw werkzaamheden snel kunt gaan inplannen. Zo bespaart u geld, moeite en vindt u de beste specialist voor de klus.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen