KlussenKlussen

Hoe frees ik hout?

Als u een gleuf wilt maken in een stuk hout, of u wilt een mooie profielrand creëren, dan kunt u hier een bovenfrees voor gebruiken. Frezen is echter geen gemakkelijke klus en het kan soms goed zijn om eerst even te oefenen op houtrestjes. U kunt allerlei soorten hout uitfrezen, zoals multiplex en MDF, maar ook eikenhout en kersenhout. Gaat u vurenhout frezen, dan zal het resultaat vaak wat minder strak zijn, omdat dat een vrij zachte houtsoort is. Wat ook uw doelstelling, we hebben hier een stappenplan samengesteld waarmee u zelf uw freesklus met een bovenfrees kunt uitvoeren. U vindt een stappenplan voor het maken van gleuven en voor het maken van een randprofiel.

Wat heeft u nodig?

U zal waarschijnlijk een bezoekje moeten gaan brengen aan de bouwmarkt. U heeft hout nodig ook verschillende gereedschappen. U kunt het onderstaande lijstje gebruiken om een boodschappenlijstje samen te stellen. We gaan ervan uit dat u het hout zelf aanlevert.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
Houten platen Variabel Boormachine €100
Schroeven €15 (assortiment 550 stuks) Bovenfrees €125
Freesjes €10
Rolmaat €15
Lijmklemmen €3 per stuk
Potlood €1
Winkelhaak €25
Werkbank €100

Stappenplan gleuf frezen

 1. Pak de plaat van hout waarin u wilt gaan frezen en leg deze op uw werkbank.
 2. Aan beide zijden van de plaat legt u twee stroken van hout. Deze gebruikt u om een mal mee te maken voor de bovenfreesmachine.
 3. Op deze stroken legt u haaks twee andere stroken hout. Deze komen dus op het hout te liggen dat u wilt gaan frezen. Het is belangrijk dat de afstand tussen deze twee stroken overeen komt met de breedte van de grondplaat van de machine.
 4. Gebruik een winkelhaak om te testen dat de planken echt goed haaks op elkaar liggen en schroef ze vervolgens aan elkaar vast.
 5. U heeft nu een mal die u kunt gebruiken voor uw freeswerken en deze kunt u op de juiste positie aan uw houtplaat vastklemmen met lijmklemmen.
 6. Pak een recht freesje en plaats deze in de freesmachine. Let er dan op dat deze de juiste breedte heeft.
 7. Gebruik de stelknop op de freesmachine om de diepte van uw sleuf in te stellen.

Tip: als u een diepe sleuf wilt frezen dan kunt u dit beter in fases doen. Zorg ervoor dat u bij de eerste keer een diepte van maximaal de helft van het freesje uitkiest. Zo belast u de frees niet te veel en zal u het hout ook niet verbranden. Frezen in meerdere etappes levert u een beter resultaat op.

 1. U kunt nu de freesmachine aanzetten en in de werkmal plaatsen. Vervolgens duwt u hem rustig door de mal en over het paneel totdat de sleuf af is. Deze twee stappen dienen vloeiend te verlopen.
 2. Als u meerdere gleuven wilt maken kunt u de lijmklemmen losmaken en de mal op een andere plaats op de houtplaat weer vastzetten.

Stappenplan profiel maken met een bovenfrees

 1. Pak een profielfreesje. Deze herkent u door de geleider aan de onderkant. Deze geleider zorgt ervoor dat het freesje de rand van uw houtpaneel netjes blijft volgen.
 2. Het resultaat is altijd beter als u een mal maakt, dus pak wederom een strook hout en zet deze op het te frezen paneel vast met lijmklemmen. Het is de bedoeling dat de grondplaat van uw freesmachine aan de ene kant recht langs deze strook hout kan lopen. De geleider van het freesje hoort dan langs de rand van het paneel te kopen.
 3. Laat de houtstrook minimaal 10 centimeter uitsteken, zodat u bij de volgende stap een beginstrook kunt plaatsen. Zorg er ook voor dat deze volledig parallel loopt met de te frezen rand.
 4. Monteer een kort stukje hout onder het uitstekende deel van de strook en schroef deze vast. Dit is de beginstrook en deze moet lijnen met de zijkant van het paneel dat u wilt gaan frezen. Zo begint u eerst op een stukje hout en niet direct op het originele paneel. Het begin zal hierdoor netter worden.
 5. Nu kunt u het profielfreesje op de machine zetten en de hoogte zo instellen dat de geleider langs de zijkant van het profiel loopt.
 6. Controleer nogmaals dat uw mal op de juiste plaats is aangebracht, dat deze parallel loopt met de te frezen rand en dat de freesmachine hier precies inpast.
 7. Doe de freesmachine aan en zet deze met de geleider tegen de zijkant van de beginstrook die u bij stap 3 heeft aangebracht.
 8. U kunt de machine nu rustig vooruit duwen en de lijnen van uw mal laten volgen. Als u de zijkant van uw paneel heeft gefreesd, kunt u deze stappen herhalen bij de andere kanten.

Tip: de richting waarop u de freesmachine duwt dient altijd de tegenovergestelde richting te zijn van de draairichting van het freesje.

Vergelijk offertes

Frezen is zeker niet gemakkelijk en ook een freesmachine is duur. Daarom kunt u de klus in sommige gevallen beter uitbesteden aan een specialist. Hier kunt u daar, ook als u nog twijfelt, alvast offertes voor opvragen en bij betrouwbare specialisten achterhalen hoeveel u voor uw werkzaamheden zou moeten betalen. U vindt zo ongetwijfeld de scherpste prijs voor uw freesklus.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen