Hout schaven met een handschaaf

Benodigdheden bij hout schaven

Gaat u hout schaven, denkt u er dan aan dat u de volgende zaken in huis hebt voor u aan de slag gaat.

  • Een handschaaf
  • Een elektrische schaaf
  • Een slijpsteen voor de schaaf
  • Een wetsteen om de schaaf te prepareren
  • Een veiligheidsbril
  • Eventueel een boormachine voor het wegwerken van bramen
  • Een winkelhaak

Zaken waar u aan denkt bij hout schaven

Belangrijk bij het schaven van hout is dat u goed voorbereid. Met een schaaf die bramen heeft kunt u niet goed recht schaven. Het resultaat zal altijd ongelijk zijn. Denkt u er dus aan dat u de schaaf goed voorbereid, eventueel door met een boormachine de bramen weg te werken. Bij het schaven van hout is het van het grootste belang dat het materiaal goed is.

Voorbereiding bij hout schaven

Bij het schaven van hout op de hand is het goed dat het materiaal goed wordt vastgezet op de werkbank. Laat u het hout nooit los liggen terwijl u werkt; wanneer het materiaal wegschiet onder uw handen kan dit voor een gevaarlijke situatie zorgen. Zorgt u voor een goede stevige klem voordat u aan het werk gaat.

Materiaal aanschaffen of huren

Een handschaaf is een stuk gereedschap wat u in een aantal gevallen apart zult moeten aanschaffen. Heeft u geen handschaaf in huis maar wilt u deze werkzaamheden gaan uitvoeren, dan is het eventueel te overwegen om een handschaaf te huren. Dit is zeker prettig wanneer u de schaaf maar eenmalig nodig heeft. Houdt u er rekening mee dat een verhuurder niet altijd de schaafbeitel zelf erbij zal leveren. In een aantal gevallen moet u dit deel alsnog zelf aanschaffen. Wanneer u een handschaaf met beitel kunt huren moet u er rekening mee houden dat u tijd kwijt bent aan het prepareren van de beitel voor u aan het werk kunt gaan.

Handig zelf uw hout schaven

Hout schaven kunt u gemakkelijk zelf doen met een handschaaf. Dit is een klus die u met een beetje uitleg prima kunt voltooien. We hebben voor u een paar stappen op een rij gezet.

Stap 1: een strakke schaaf

Voor deze klus heeft u een strakke schaaf nodig. Dat wil zeggen dat er geen bramen in het schaafblad moeten zitten. Zijn die er wel, werkt u deze dan eerst met een boormachine en een wetsteen weg. Op die manier krijgt u een vlijmscherp schaafblad waarmee u gemakkelijk en veilig kunt werken.

Stap 2: Veiligheid boven alles

Gaat u met een boor of met een wetsteen een handschaaf scherpen, draag dan altijd een veiligheidsbril. Zo voorkomt u dat u scherpe metaaldeeltjes in uw ogen krijgt.

Stap 3: Bepaal goed de diepte

Met de dieptestelmoer kunt u bepalen hoe diep u gaat schaven in het hout. Kijkt u aan de zijkant of het schaafdeel recht loopt. Met de richthefboom op de handschaaf kunt u dit bijstellen.

Stap 4: Het schaven

Bij het schaven staat de schaaf ietwat in een hoek op het hout. Op die manier kunt u kracht zetten bij deze klus. Dat schaven doet u in lange banen waarbij u altijd met de nerf van het hout mee schaaft. Op die manier krijgt u het rechtste resultaat. De geschaafde banen moeten elkaar altijd wat overlappen waardoor u een mooi egaal resultaat krijgt.

Stap 5: De houtkrul

Door het schaven komt er een houtkrul los. Deze zal door de schaaf worden afgevoerd onder het handvat door. Het kan zijn dat er een stuk blijft steken; dit haalt u los door de ‘kikker’ even los te halen en daarmee de dekopening wijder te maken.

Stap 6: Controleer tussentijds

U kunt tussentijds controleren of het hout nog goed wordt geschaafd door vanaf de zijkant naar uw werk te kijken. Daarbij kunt u een stalen liniaal gebruiken. Verder kunt u met de winkelhaak kijken of u nog wel in een rechte lijn werkt.

Stap 7: Een kopse kant zagen

In dit geval stelt u de beitel zeer ondiep in. Plaatst u een steunlatje achter de plank om te voorkomen dat het werk aan het eind zal gaan splinteren.

Veiligheidstips

Wanneer u hout gaat schaven met de handschaaf is het aan te raden om dit niet te doen wanneer er bijvoorbeeld kinderen in uw werkruimte aanwezig zijn. Bij het prepareren van de schaaf kunnen er metaaldeeltjes rondvliegen maar ook tijdens het schaven van het hout zelf heeft u een scherp stuk gereedschap bij u staan. Voorkom ongelukken en werk alleen.

Zelf doen of toch liever uitbesteden

Wanneer u opziet tegen het zelf schaven van hout is het altijd mogelijk om deze klus uit te besteden. U kunt hiervoor een vakman inschakelen of u gaat ervoor naar de winkel toe waar u het hout heeft aangeschaft. In veel bouwmarkten heeft men een werkplaats waar men – eventueel tegen betaling deze werkzaamheden voor u zal uitvoeren. Het is goed om vooraf een afweging van de kosten te maken. Het laten uitvoeren van een paar werkzaamheden in de bouwmarkt kan voor u een stuk goedkoper zijn dan zelf het materiaal allemaal in huis halen.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen