Gasleiding afpersen

Het is van belang dat de gasleidingen in je woning in goede staat verkeren. Deze transporteren gas, een bijzonder vlambaar middel en hiermee kan je cv-ketel werken en kun je koken. Daarom zal je af en toe werkzaamheden moeten laten verrichten aan je gasleidingen, zoals het onderhouden ervan, het repareren ervan en ook het vervangen ervan. Als er een leiding is die je niet meer gebruikt, dan kun je deze laten afpersen.

Wat is het afpersen van een gasleiding?

Als een gasleiding wordt afgeperst, dan wordt deze volledig afgesloten. De gasleiding wordt op zo’n manier afgeperst dat er nergens meer gas uit kan lekken. Dit is ook een manier om je gasleidingen te laten testen op lekkage. Het afpersen van de leidingen moet altijd gedaan worden door een specialist. Het is dan namelijk erg belangrijk dat het gas dat zich nog in de leidingen bevindt volledig wordt verwijderd. Een erkende monteur heeft hier alle apparatuur en al het gereedschap voor om dit veilig te kunnen doen. Na het afpersen kun je de leidingen weghalen of je kunt ze laten zitten. Beide opties zijn dan veilig.

Wanneer is het afpersen van een gasleiding nodig?

Er zijn verschillende redenen waarom je een gasleiding kunt laten afpersen.

  • Je gaat elektrisch koken en niet meer op gas.
  • Je hebt een warmtepomp aangeschaft en je hebt geen cv-ketel meer nodig.
  • Je hebt werkzaamheden verricht aan je leidingen en enkele leidingen zijn overbodig geworden.
  • Je wilt door een expert laten onderzoeken of jouw leidingen lekken.

Wat te doen na het afpersen van de leiding?

Als je de leiding die is afgeperst helemaal niet meer nodig hebt, dan kun je deze verwijderen. Dat doe je door eerst naar je meterkast te gaan en de desbetreffende leiding daar af te doppen. No kan er geen gas meer naar de leiding stromen. Nadat je de afgeperste leiding hebt afgedopt kun je deze veilig verwijderen.

Nederlandse woningen gasvrij in 2050

Het is de bedoeling dat alle woningen in Nederland tegen 2050 van het gasnetwerk zijn gehaald. Gas is een fossiele brandstof en bij het gebruiken ervan komt er veel CO2 vrij. Het is veel beter voor het milieu als we hier geen gebruik meer van maken. Daarnaast dreigen onze gasvoorraden op te raken en moeten we hier zuinig mee om gaan. Als jij je cv-ketel laat vervangen door een warmtepomp en in plaats van je gasstel een elektrische kookplaat gebruikt, kan jouw huishouden nu al gasvrij worden. De gasleverancier zal dan langskomen om je leidingen af te persen, de gasmeter weg te halen en de hoofdaansluiting te verwijderen. Je moet dan zelf nog je overige gasleidingen laten weghalen.

Gasvrije alternatieven

Er worden steeds meer gasvrije alternatieven aangeboden voor cv-ketels en voor gasstellen. Deze zijn dan vaak ook gesubsidieerd. Vanaf 2021 is het niet meer mogelijk om een nieuwe cv-ketel aan te schaffen, want deze worden dan volledig uit de handel gehaald. Ook de zuinige hr-ketel zal verdwijnen, omdat deze ook gas gebruikt. Dit is een eerste stap richting het plan om Nederlandse huishoudens gasvrij te maken. Als jij jouw huishouden wilt voorbereiden op de toekomst, dan kun je de volgende apparaten overwegen.

  • Gebruik een inductie kookplaat: als je een elektrische kookplaat gaat aanschaffen, kies dan voor een inductie kookplaat. Deze gebruikt namelijk 20 procent minder energie dan de keramische- en halogeenkookplaten.
  • Neem een warmtepomp: warmtepompen worden gezien als de toekomst voor het verwarmen van je woning. Deze apparaten gebruiken warmte die standaard in de aarde aanwezig is en dragen dit over op het water. Dit doen ze zonder gas te gebruiken en op een bijzonder energiezuinige manier. Zo kun je warmte gebruiken uit het grondwater, uit de grond of uit de lucht om je water mee te verwarmen. Warmtepompen zijn ideaal in combinatie met vloer- of wandverwarming en worden gesubsidieerd door de RvO.
  • Neem een zonneboiler: met een zonneboiler wordt het water verwarmd door de zonnestralen. Het wordt opgevangen in een zonnecollector waardoor een vloeistof stroomt die de warmte transporteert naar een vat. In dit vat wordt het door middel van een warmtewisselaar overgedragen op het water. Zonneboilers zijn ook gesubsidieerd.
  • Andere opties: er zijn nog enkele andere opties die je hebt om je water te verwarmen zonder gas. Denk dan bijvoorbeeld aan een kachel die brandt op pellets, dus afval van de houtindustrie. Zo kun je je water verwarmen en tegelijkertijd een gezellig vuurtje hebben in huis. Ook een biomassaketel is dan een optie zijn. Dit is een verwarmingsketel die werkt op een soortgelijke brandstof. Voor het aanschaffen en installeren van beide apparaten is een subsidie beschikbaar.

De Investeringssubsidie Duurzame Energie

Laat je je leidingen afpersen omdat je je woning gasvrij wilt maken? Dan ben je goed bezig om jouw huis en huishouden voor te bereiden op de toekomst. Als je een zonneboiler, warmtepomp, pelletkachel of biomassaketel aanschaft, dan kun je hiervoor een subsidie aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Deze loopt nog tot en met 31 december 2020. Uiteraard zijn er wel een aantal voorwaarden van toepassing, dus voordat je je apparaat aanschaft kun je deze het beste even goed doorlezen. Je kunt dan mogelijk 20 procent van het betaalde bedrag terugkrijgen, dus dat is zeker de moeite waard.

Vergelijk offertes

Wil jij een gasleiding laten afpersen en heb je hier een erkende specialist voor nodig? Dan kun je hier via onze website bij verschillende vakmensen en bedrijven uit jouw omgeving tegelijkertijd offertes opvragen. Open de vergelijkingstool, volg de instructies en je hebt de informatie snel in huis. Zo vind je de beste prijs en weet je zeker dat je alle opties hebt bekeken.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen