Welke hemelwaterafvoer kies ik voor mijn tuin?

Steeds meer tuinen in ons land komen blank te staan wanneer er een keer een flinke regenbui overheen is getrokken. Met een goede hemelwaterafvoer in uw tuin voorkomt u dit probleem. Er kan worden gekozen voor een aantal opties wanneer u een hemelwaterafvoer wil aanbrengen. We keken voor u naar de mogelijkheden en naar de materialen die u nodig hebt voor een klus.

Stap 1: Wat voor systeem van hemelwaterafvoer kiest u

Hemelwater kunt u effectief afvoeren uit uw tuin. U kiest dan voor een drainage in uw tuin. U kunt er echter ook voor kiezen om het hemelwater te recyclen. Op die manier

hergebruikt u het regenwater wat op den duur ook nog geld bespaart.

Stap 2: Hemelwater recyclen

De bekendste methode om hemelwater af te voeren is een regenton. Dit heeft als groot voordeel dat u het hemelwater recyclet waardoor u minder kraanwater hoeft te gebruiken voor het sproeien van uw tuin in de zomer. Een regenton is een eenmalige uitgave, waar u jarenlang plezier van zult hebben. U koopt een regenton vanaf 45 euro. U kunt het verder zo duur maken als u zelf wil. Veel hangt in dit geval af van de inhoud van de regenton en het design wat ervoor is gebruikt. Een mooie design regenton kan doorgaans minder hemelwater bevatten en kost vanaf ongeveer 185 euro. Design regentonnen kunnen oplopen tot bijna 400 euro. U heeft dan wel gelijk een decoratieve verfraaiing van uw tuin.

Tip: koop niet alleen een regenton maar plaats deze op een verhoging. Dit is in uw voordeel wanneer u er van onderen een tuinslang op wil gaan aansluiten. Door de druk die goed naar beneden wordt verdeeld zal het regenwater eenvoudiger in de tuinslang stromen en de waterdruk zal ook hoger zijn.

Stap 3: Een effectieve drainage

We benoemden het al. Drainage is de manier om hemelwater effectief af te voeren zonder dat u er verder nog overlast van heeft. U kunt een drainage uitvoeren op meerdere manieren. We zullen ze kort voor u omschrijven.

Stap 4: drainage in een bestrating

Gaat u een bestrating aanleggen of heeft u een bestrating in uw tuin, dan is drainage via de voegen de ultieme oplossing. U brengt deze heel simpel aan door de voegen te voorzien van een zogeheten flexibele mortel. U kunt dit ook onder de tegels aanbrengen waardoor het vocht niet blijft staan op de bestrating, maar eenvoudig wordt weggevoerd. U betaalt voor dit middel niet de hoofdprijs. Voor ongeveer 8 euro koopt u een zak van 5 kilo voegmortel wat water afvoert. Voor 4,49 euro heeft u een zak van 2 kilo die hetzelfde effect heeft. Deze manier van drainage springt niet in het oog, en daarnaast is het een manier waarbij u gewoon uw tuin kunt bestraten.

Stap 5: Een infiltratiesysteem

Zijn er bepaalde plekken in uw tuin waar het water geregeld blijft staan, dan kunt u op die plekken een zogeheten infiltratiesysteem aanbrengen. Dit is een soort afvoerput die u heel eenvoudig ingraaft in uw tuin. Vervolgens zal het opgenomen vocht worden verspreid in de aarde. Het wordt dus sneller naar het grondwater toe getransporteerd. Dit systeem vergt een geringe verbouwing in uw tuin. U kunt het infiltratiesysteem na het aanbrengen afdekken waardoor het minder in het oog springt. Gebruikt u hiervoor een waterdoorlatende materiaal zoals bijvoorbeeld grind of tuinaarde. U kunt ook denken aan een goot die u in de grond verwerkt aan de rand van uw bestrating. Op die manier valt uw hemelwaterafvoer wel wat meer op, maar het effect zal sneller zijn bij een flinke regenbui.

Subsidies bij hemelwaterafvoer

Alhoewel wateroverlast in de Hollandse tuinen een steeds groter wordend probleem is wordt er nog geen overheidssubsidie op gegeven. Landelijke regelingen blijven uit waardoor u wellicht voor kosten wordt gesteld. Toch zijn er lokale gemeentes die subsidie geven op een hemelwaterafvoer die u zelf plaatst. Doordat het grondwaterpeil snel zal verbeteren is de gemeente erbij gebaat dat u een hemelwaterafvoer in uw tuin aanbrengt. Het is dus altijd aan te raden om bij uw gemeente te informeren of er een subsidie beschikbaar is voor hemelwaterafvoer. Wanneer u in een huurwoning woont kunt u bij de verhuurder informeren of er wellicht een mogelijkheid is dat men u tegemoet komt in de kosten van een hemelwaterafvoer.

Zelf doen of toch liever uitbesteden

Wanneer u een hemelwaterafvoer wil gaan plaatsen moet u altijd vooraf overwegen of u de klus zelf wil gaan uitvoeren. Zeker bij een bestrating komt het erop aan dat de mortel goed wordt aangebracht. Ook een extra drainerende ondergrond kan dan het beste door een vakman worden geplaatst. Een regenton kunt u daarentegen prima zelf plaatsen zonder dat u er een hoop expertise voor nodig hebt. Wanneer u hulp wil inschakelen voor een hemelwaterafvoer klikt u op de onderstaande button. U ontvangt dan gelijk een aantal offertes van bedrijven die voor u een hemelwaterafvoer komen aanbrengen. Zo bespaart u gelijk aanzienlijk op de kosten.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen