KlussenKlussen

Uurloon loodgieter

Als u de diensten van een loodgieter nodig heeft, dan zal u werkzaamheden hebben aan uw leidingnetwerk. Loodgieters werken met het riool, met centrale verwarmingsinstallaties en met sanitair en dat betekent dat ze vele klusjes voor u kunnen oppakken. Of u nu bezig bent met een badkamerrenovatie, u bent een nieuwbouwwoning aan het bouwen, u heeft een hardnekkige verstopping of u wilt een buitenkraan aanleggen, de loodgieter kan het voor u doen. Hier leest u over het gemiddelde uurloon van loodgieters in Nederland.

Het uurloon van loodgieters

De prijs die loodgieters vragen voor hun diensten wordt bepaald door een aantal factoren. Uiteraard is er het soort klus dat u kunt aanbieden. Vervolgens is er de ervaring van de loodgieter zelf en hier horen dan ook erkenningen en keurmerken bij. Een laatste belangrijke factor is het tijdstip waarop u de loodgieter inschakelt en de mate van spoed die erbij komt kijken. Het onderstaande schema vat dit verder samen.

Uitgave loodgieter

Gemiddeld uurtarief

Een beginnend loodgieter

35 – €40

Een loodgieter met 10+ jaar ervaring

40 – €45

Een erkende loodgieter met 15+ jaar ervaring

45 – €50

Voorbeeld: kosten lekkage verhelpen

70 – €80 in totaal

Toeslag tijdens het weekend, ’s avonds en bij spoed

Minimaal 25 procent

De factoren die het uurloon beïnvloeden

U kunt dus gemiddeld rekening houden met een uurloon van tussen de €40 en €45 voor een loodgieter. Uiteraard zal u voor grote klussen een totaalprijs of richtprijs afspreken en zal u voor een simpele klus gewoon een totaalprijs afspreken met de loodgieter. Als u weet welke factoren invloed hebben op het uurloon die de loodgieter vraagt, dan kunt u deze op die manier uitkiezen. U weet dan altijd zeker dat u het juiste bedrag betaalt voor de diensten die u ontvangt. De volgende factoren beïnvloeden het uurloon van de loodgieter het meeste.

  • De ervaring/erkenningen van de loodgieter: het is logisch dat u meer betaalt voor een loodgieter met ervaring, diploma’s en erkenningen dan een beginnend loodgieter. Vergeet niet dat loodgieter geen beschermd beroep is en dat iedereen zich dus loodgieter mag noemen. Het kan geen kwaad om de vakbekwaamheid van de loodgieter enigszins na te trekken voordat u iemand aanneemt.

  • Toeslag of geen toeslag: loodgieters worden regelmatig met spoed uitgeroepen. Als uw toilet op vrijdagavond verstopt raakt dan wilt u hier natuurlijk niet het hele weekend mee blijven zitten. De minimale toeslag voor weekenden is 25 procent, maar als u echt spoed heeft dan kan deze oplopen tot 50 procent en soms wel 70 procent.

  • De omvang van de klus: als laatste zal een loodgieter voor het plaatsen van een toilet als onderdeel van een groot project minder vragen dan wanneer dit de enige klus is waarvoor u hem of haar inhuurt. Als u de loodgieter een grote klus kunt aanbieden, dan zal deze de gemiddelde prijzen naar beneden halen. Dat komt doordat hij of zij dan efficiënter kan werken en een paar dagen of soms weken op hetzelfde adres kan werken.

Centrale verwarmingsmonteur en –installateur: een beschermd beroep?

Heeft u een loodgieter nodig om uw centrale verwarmingssysteem aan te leggen? Dan is het erg belangrijk dat u let op de ervaring en de kwaliteit van de loodgieter. Er zijn plannen om dit beroep in 2021 beschermd te maken, wat betekent dat niet zomaar iedereen aan uw centrale verwarming mag werken. Om zichzelf cv-monteur of –installateur te mogen noemen moet de loodgieter dan de juiste opleidingen en diploma’s hebben. Dit is belangrijk omdat gebleken is dat er te veel monteurs rondlopen die het werk niet naar voldoening uitvoeren. Totdat het beroep beschermd is geworden mag dus eigenlijk iedereen zich hieraan wagen. Daarom is het belangrijk dat u kijkt naar andere bewijsmaterialen voor kwaliteit en vakmanschap. De beste manier om dit te doen is door de diploma’s, de keurmerken en de erkenningen van de loodgieter na te trekken. De onderstaande tabel geeft u een idee van waar dan op te letten.

Erkenningen loodgieters

Diploma’s loodgieters

Keurmerken loodgieters

Een erkende loodgieter heeft de juiste diploma’s, is vaak lid van een vakvereniging en mag bepaalde keurmerken voeren.

Loodgieters kunnen een opleiding volgen op BBL of MBO niveau en er zijn cursussen die ze kunnen volgen.

Loodgieters mogen een keurmerk voeren als ze bewezen hebben te voldoen aan alle eisen van het keurmerk.

Voorbeelden vakverenigingen:

UNETO-VNI

KvINL

SEI

VLOK

Voorbeelden:

BBL: installatietechniek

MBO: allround loodgieter

Opleiding loodgieter privé

Cursus loodgieterswerk

Voorbeelden:

KOMO-keurmerk

BouwGarant keurmerk

VCA-certificaat

Keurmerk Kwaliteitsvakman

Gebruik geen zwartwerkers

Een laatste tip die we u willen meegeven met betrekking tot het uurloon van een loodgieter is dat u in geen geval een zwartwerker aanneemt. Deze mensen vragen een uurloon dat ver onder die van de legale loodgieters ligt, dus dat kan erg aanlokkelijk lijken. Het probleem met zwartwerkers is dat u geen enkele zekerheid heeft met betrekking tot de kwaliteit van het afgeleverde werk en als blijkt dat de zwartwerker er een potje van gemaakt heeft, dan heeft u geen garantieregeling om op terug te vallen. Mocht er iets gebeuren met de zwartwerker terwijl hij of zij bij u aan het werk is, dan heeft deze geen verzekering en bent u mede verantwoordelijk. Als laatste bent u door een zwartwerker voor meerdere dagen in te huren medeplichtig aan een strafbaar feit. U laat deze illegale ‘loodgieters’ dus het beste gewoon met rust.

Vergelijk offertes

Heeft u de diensten van een betrouwbare loodgieter nodig, dan kunt u onze vergelijkingstool gebruiken om geld te besparen. U vult uw werkomschrijving in en u ontvangt snel een aantal offertes die u kunt vergelijken en waar u de beste deal uit kunt kiezen.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen