Hoe werk ik leidingen weg in muur?

Leidingen tegen de muur kunnen soms het interieur verstoren. Het zou veel beter zijn als deze leidingen niet meer zichtbaar waren en netjes konden worden weggewerkt. Het is echter een feit dat de leidingen tegen de muur aan gemonteerd zijn, maar dat betekent niet dat u ze niet uit het zicht kunt plaatsen. Het onderstaande stappenplan helpt u een horizontale koker te maken waarmee u de leidingen die over de badkamer of toiletvloer lopen netjes weg kunt werken.

Wat heeft u nodig?

Voor deze werkzaamheden zal u ongetwijfeld een bezoekje moeten brengen aan de bouwmarkt. U kunt dan het onderstaande lijstje met benodigde materialen en gereedschappen meenemen ter referentie.

Materialen

Prijs

Gereedschappen

Prijs

Plaatmateriaal

30 per plaat

Duimstok

15

RVS schroeven

15 voor 150

Schroevendraaier

8

Tegels

30 per m2

Boormachine

100

Tegellijm

23 per 25 kilo

Rubberen hamer

10

Voorstrijkmiddel

25 voor 2,5 l

Voegrubber

3

Voegmiddel

4,50 per 2 kg

Lijmkam

4

Sanitairkit

10 per bus

Schuurspons

0,50

Contactlijm

4 per tube

Verzinkboor en houtboor

4 per stuk

Montagekit

10 per bus

Doek

1

Tegelsnijmachine kopen

150

Tegelsnijmachine huren

35 per dag

Stap 1: opmeten van de koker

Gebruik een duimstok en kijk hoe ver de leidingen uitsteken. Tel hier de dikte van het plaatmateriaal dat u wilt gebruiken bij op en nog 1 of 2 centimeter extra. Dit is de breedte van de koker die u straks gaat plaatsen. De lengte van de koker is de lengte van de leiding plus de dikte van het plaatmateriaal plus 1 of 2 centimeter.

Stap 2: uitsparingen aanbrengen

Pak een strook plaatmateriaal en zaag deze op maat met de lengte en de breedte die u bij de bovenstaande stap heeft uitgerekend. Teken de uitsparing die u moet gaan weghalen (indien van toepassing) zodat de leidingen die aftakken hier doorheen kunnen gaan. Zaag de uitsparing uit het stuk plaatmateriaal en controleer of de leidingen hier netjes in passen en of deze op de juiste plaats zijn aangebracht.

Stap 3: het voorpaneel opmeten

Meet de hoogte op van uw leidingen en dus de hoogte van de koker zodat er niets meer van de leidingen te zien is. Tel hier ook 1 tot 2 centimeter bij op. Het is de bedoeling dat de koker mooi ruim om de leidingen heen valt.

Stap 4: het zijpaneel op maat maken en vastschroeven

Zaag een stuk plaatmateriaal af op maat van het zijpaneel en breng hier een aantal boorgaten in aan. Gebruik dan ook een verzinkboor, zodat de schroeven in het hout komen te liggen. Pak de strook met de uitsparing en schroef deze aan het zijpaneel vast. U heeft nu een koker die u horizontaal tegen uw leidingen kunt plaatsen en waarmee deze volledig worden afgedekt. Teken de bovenste lijn van uw koker af tegen de muur.

Stap 5: de zijkanten opmeten

De koker moet in sommige gevallen ook afgesloten worden aan de zijkant. Hiervoor neemt u de hoogte en de diepte van uw koker en u tekent dit af op uw plaatmateriaal. Boor de gaten voor en plaats de zijkanten op de plekken waar nodig tegen uw koker aan.

Stap 6: de bevestigingslatjes aanbrengen

Neem de dikte van het plaatmateriaal dat u gebruikt en gebruik deze afstand om een lijn te trekken onder de lijn die u al heeft getekend. Langs deze lagere lijn brengt u een aantal kleine latjes of klosjes aan van hout of multiplex zodat u hier straks uw koker op kunt vastlijmen. De afstand tussen deze latjes mag 25 centimeter zijn. Gebruik contactlijm en lijm de latjes vast tegen de muur. Doe hetzelfde op de vloer.

Stap 7: de koker bevestigen

Plaats montagekit op de latjes. Nu kunt u sanitairkit aanbrengen tegen de randjes van de koker en deze tegen de muur en de vloer aandrukken. Houd deze zeker een paar seconden helemaal stil.

Stap 8: voorstrijkmiddel aanbrengen

Behandel uw koker met voorstrijkmiddel en laat dit goed drogen. Raadpleeg hiervoor de gebruiksaanwijzing op de verpakking. In de tussentijd kunt u de tegels op maat snijden.

Stap 9: de tegels op maat snijden

Gebruik een tegelsnijmachine om de tegels alvast op maat te snijden. Vergeet dan niet ook rekening te houden met de breedte van de voegen.

Stap 10: de tegels aanbrengen

Als het voorstrijkmiddel gedroogd is brengt u tegellijm aan tegen de koker. Begin in de hoek en breng de tegels aan. Druk ze goed in de lijm en zorg dat ze allemaal even hoog komen te liggen. Gebruik eventueel een rubberen hamer om dit te corrigeren.

Tip: gebruik tegelkruisjes om de juiste afstand tussen de tegels te handhaven. U zet ze dan rechtop tussen de tegels in plaats van dat u de kruisjes in het mortel drukt. Dit is omdat u waarschijnlijk geen hele tegels gebruikt, maar alleen op maat gemaakte exemplaren.

Stap 9: de tegels voegen

Met een voegmortel kunt u vervolgens de voegen dichten. Haal dan eerst de tegelkruisjes weg en zorg ervoor dat de tegellijm goed is gedroogd. Hiervoor staat meestal 24 uur. Beweeg het voegrubber over de tegels totdat alle voegen goed zijn gevuld en maak de tegels schoon met een vochtige spons. Laat alles goed drogen en u bent klaar.

Vergelijk offertes

U kunt op deze manier een koker maken, maar natuurlijk is een verticale zuil ook erg mooi, bijvoorbeeld om leidingen onder een wastafel weg te werken. Via onze vergelijkingstool kunt u op een vrijblijvende manier achterhalen hoeveel u hiervoor zou moeten betalen als u de klus uitbesteedt. Kies de beste deal en u kunt geld besparen.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen