KlussenKlussen

Hangtoilet plaatsen

Hangtoiletten zie je steeds meer. Ze zijn mooier en besparen ruimte op je toilet of badkamer. Daarnaast kan je er gemakkelijker onder schoonmaken wat voor meer hygiëne zorgt. Het ophangen lijkt lastiger dan het is. We maakten voor jou onderstaand stappenplan.

Wat heb je nodig

 • Een inbouwpakket voor een hangtoilet. Dit is inclusief aansluitmateriaal en bevestigingsmateriaal, een frame en de stelpoten daarvoor.
 • Een set schroefpluggen
 • Een stuk PVC pijp
 • Een geschikte sanitair lijm
 • Een mof
 • Een set knelfittingen
 • Een rol teflontape
 • Een sanitair kit
 • Een afvoer set
 • Een stel houten latten
 • Een timmermanspotlood
 • Een passende schroevendraaier
 • Een goede boormachine
 • Een waterpas
 • Een set steeksleutels
 • Een rolmaat
 • Een zaag voor metaal
 • Een decoupeerzaag
 • Een goed mes

Stap 1: Het bouwen van het frame

Ga je een hangend toilet plaatsen, dan doe je dit altijd met behulp van een speciaal frame. Dit breng je met stelpoten op de juiste hoogte, en je bevestigt het aan de achterwand. Een toilet is standaard 37 centimeter hoog, maar je kan die uiteraard nog aanpassen naar bijvoorbeeld 45 of 50 centimeter. Het frame stel je waterpas met de stelpoten. De boorgaten teken je af op de muur voor je verder gaat. Nu boor je de gaten in de muur. De pluggen plaats je in de boorgaten. Daarvoor kijk je op de gebruiksaanwijzing voor de juiste maten.

Stap 2: het plaatsen van de afvoerdelen en de muurplaat

Het frame wat je hebt gemaakt zet je even opzij. Nu is het tijd om de afstand te meten die tussen de afvoerbocht en de bestaande afvoer zit. Vervolgens zaag je een stuk PVC pijp op maat. Aan één kant schuif je er een mof op en je controleert of het geheel past. Daarna smeer je de delen van de afvoer met lijm in en je schuift de delen in elkaar. Het frame gaat nu weer op zijn plaats. De afvoerbocht steek je erdoor, en je plaatst het op de bestaande afvoer. Met de steeksleutel plaats je de vlotterkraan in het reservoir van het toilet. De plaats voor de muurplaat bepaal je nu en vervolgens boor je de gaten in de muur. De pluggen plaats je en de muurplaat schroef je vast. De waterleiding snijd of zaag je nu op maat. Met de knelfittingen bevestig je deze met de muurplaat.

Stap 3: het verbinden van de stopkraan en de vlotterkraan

Met de klok mee draai je 2 tot 3 lagen van het teflontape rondom de stopkraan. Die draai je daarna vast in de muurplaat. De draadeinden die zijn meegeleverd draai je in de correcte gaten van het frame zoals aangegeven. De knelfittingen gebruik je nu om de stopkraan en de vlotterkraan met een flexibele wateraansluiting te verbinden. De hoofdkraan van de waterleiding draai je nu open. Kijk goed of er nergens een lekkage zit in de leidingen. Voor de veiligheid plaats je een emmer onder de waterpijp.

Stap 4: Het bevestigen van de accessoires en het maken van het kader

Alle openingen en aansluitingen van het frame bescherm je met de accessoires die je in het inbouwpakket treft. Het bakje van piepschuim schroef je vast op de plek waar je later de bedieningsknop zal plaatsen. De toevoerbuis en de afvoerbuis sluit je af met plastic afsluiters. De draadeinden bescherm je met de beschermhulzen die zijn meegeleverd. Voor het inbouwen van het toilet maak je een houten kader wat de structuur vormt voor een valse wand. Zorg ervoor dat het kader exact gelijk komt te staan met de voorkant van het frame. Het frame schroef je nu in de muur vast. De poten stel je in, en vervolgens schroef je ze vast in de vloer.

Stap 5: het bekleden van de muur

Uit waterdicht multiplex of gipsplaat zaag je een frontpaneel wat je voor de stortbak plaatst. Teken de uitsparingen af voor de toevoer van water, de afvoerbuis van de WC, de draadeinden en voor het bedieningspaneel met een mal die je op de verpakking aantreft. De uitsparingen zaag je uiteindelijk uit met een decoupeerzaag. De frontplaat schroef je op het frame vast. De wand kan je met verf afwerken maar je kan deze ook met muurtegels, hout of laminaat bekleden. Na het afwerken van de wand zaag je de draadeinden af op maat met behulp van de ijzerzaag. Dit doe je na het uitharden van het tegewerk. Je mag hier gerust 24 uur voor uittrekken.

Stap 6: het bevestigen van het hangende toilet

De beschermingsmat en de toiletpot zelf schuif je over de draadeinden heen. Daarna zet je het toilet goed stevig vast waarbij je de moeren gebruikt die zijn bijgeleverd. Deze dek je daarna af waarvoor je de afdekkapjes gebruikt. De wanden die uitsteken snijd je af van de beschermingsmat. Tussen het hangtoilet en de muur zit een spleet. Die dicht je af met de sanitairkit. Het bedieningspaneel klem je vervolgens vast. Met de moeren en draadeinden plaats je tenslotte de toiletzitting op het toilet.

Als het toch niet zelf lukt

lukt het niet zelf om een hangend toilet te bevestigen, dan vraag je of een professionele loodgieter deze klus voor jou wil klaren. Daarvoor vraag je eerst offertes op met de onderstaande knop. Je ontvangt gelijk een aantal offertes om tevergelijken. Dat levert je bij goed vergelijken een voordeel op wat kan oplopen tot wel 20 procent.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen