Een waterleiding aanleggen

Bij het verbouwen van een badkamer of een keuken zal je de waterleidingen doorgaans moeten verlengen. Dit is een klus waar je uiteraard de loodgieter voor kan bellen. Deze zal jouw waterleiding op de juiste plek komen aanleggen in je badkamer of keuken. Je kan er echter ook voor kiezen om het zelf te doen. We keken voor je naar de stappen van het aanleggen van een flexibele waterleiding. We verzamelden ook een lijst van punten waar je op moet letten wanneer je een professionele loodgieter gaat inhuren.

Weet waar je voor betaalt bij een loodgieter

We vroegen bij meerdere loodgieters offertes op. Men stuurde ons de volgende prijsopgaven toe.

Wat voor product of dienst neem je af bij de loodgieter Omschrijving van het product of dienst Hoe komt de prijs tot stand Wat is de prijs
De voorrijkosten De kosten voor het klaarmaken van de werkplek en het inkopen/aanvoeren van de materialen Prijs is eenmalige post Vanaf 50 euro
Uurloon De prijs per uur van de loodgieter Prijs is flexibel. Uren worden afgerond naar boven. Minimaal aantal uren afnemen Tussen 45 en 50 euro
Kilometerkosten De prijs van het aantal afgelegde kilometers Prijs is afhankelijk van de vestiging van de loodgieter Tussen 0,75 en 1,50 euro per kilometer
Materiaalkosten De gemaakte kosten voor het materiaal berekent de loodgieter door aan jou Prijs is afhankelijk van de klus die geklaard moet worden

Stap 1: een ontwerp van je badkamer of keuken op schaal.

Als je zelf een flexibele waterleiding gaat leggen moet je weten waar de leidingen heen moeten lopen. Daarna maak je een overgang die loopt van koper naar flexibel. De waterleiding sluit je uiteraard af bij de hoofdkraan voor je gaat beginnen. Het koper zaag je nu door en de flexibele buis bevestig je. Daarvoor gebruik je een overgang sok om lekkage te voorkomen.

Stap 2: het uitrollen van leidingen

Rol de leidingen uit naar de plek toe waar de nieuwe aansluiting moet gaan komen. De stap die daarop volgt is het meten van de lengte van je leidingen. Je knipt ze af met een speciale kniptang. Die kniptang zal ervoor zorgen dat het uiteinde mooi rond blijft. De koppeling kan je er dan nog gemakkelijk in krijgen. Het wordt dan ook afgeraden om een zaag of een gewone tang te gebruiken.

Stap 3: de leidingen ontbramen

De leidingen ontbraam je en dat doe je zowel aan de binnen- als aan de buitenkant. Dit is een vorm van schuren. Zou je dit niet doen dan is er een grote kans dat de leidingen niet goed aansluiten. Dit zorgt op termijn weer voor lekkages.

Stap 4: De koppeling vastzetten

Met een inbussleutel zet je de koppeling weer vast. Wanneer het rondje op de koppeling wit is weet je zeker dat de koppeling juist bevestigt is. Wanneer je weer eens de indeling van je badkamer of keuken wil aanpakken draai je de koppeling eenvoudig weer los waarna je hem op een andere plek vast zet. Een overgang met koper die netjes is aangesloten bevestig je aan de muurplaat. Met een rode en een blauwe tape markeer je wat voor buis voor het warme en het koude water aanvoert.

Stap 5: de T-stukken monteren

De eerste grote stap heb je gezet wanneer je de leidingen met een koppelstuk aan de muurplaat van de thermostaatkraan hebt gemonteerd. Daar vandaan kan je verdere aftakkingen gaan maken met behulp van T-stukken. Kijk daarbij wel waar het water vandaan moet gaan komen. Houd rekening met warmwaterleidingen die niet naar je wc hoeven te leiden.

Stap 6: een foto of tekening

Nu maak je een foto of een tekening waarmee je aangeeft hoe de leidingen precies lopen. Wanneer de vloer of de muur dicht is weet je waar de leidingen lopen zodat je er niet per ongeluk in zal gaan boren of timmeren.

Hier denk je aan wanneer je een loodgieter inschakelt voor jouw klus

Laat je een loodgieter komen voor het verleggen van je waterleidingen dan sta je voor een bepaalde kostprijs. Denk daarbij aan de volgende zaken:

  • Een minimaal aantal uren. Huur je een loodgieter in dan hanteert die doorgaans een minimaal aantal uren voor jouw klus. Dat doet hij omdat hij anders voor allemaal kleine klussen van het ene adres naar het andere moet rijden. Het minimum is doorgaans op 2 uur gesteld wanneer je een zogenaamde 24-uurs loodgieter inschakelt. Houd er rekening mee dat de loodgieter, wanneer hij eerder klaar is met jouw klus, alsnog die twee uur berekent.
  • Een uurloon wat wordt afgerond. De loodgieter berekent zijn loon per uur. Werkt hij bijvoorbeeld een uur en drie kwartier aan jouw klus dan zal hij het tarief naar boven afronden. Zo compenseert hij de tijd die hij onderweg is naar een volgende klant. Hij zal in dit geval dus 2 uur berekenen.
  • De voorrijkosten van de loodgieter. Hij zal dit in de vorm van een vast tarief op de rekening zetten. Onder de voorrijkosten vallen onder andere de kosten van het klaarzetten van de werkplek en het aanvoeren van de materiaalkosten.
  • De kilometerkosten. Dit zijnde kosten die de loodgieter berekent om bij jouw huis te komen. Hij zal deze kosten in rekening brengen per kilometer die hij heeft moeten afleggen om bij jouw huis te komen. De loodgieter werkt vaak met een bepaald aantal vrije kilometers. Alles wat hij extra aflegt wordt berekend.

Offertes voor de duidelijkheid

Het beste vraag je eerst offertes op bij meerdere loodgieters. Dat doe je met onderstaande button. Je ontvangt gelijk meerdere offertes die je kan vergelijken. Dat vergelijken kan je een voordeel oplopend van 15 tot wel 20 procent opleveren en is dus de moeite waard.

 

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen