KlussenKlussen

Bad installeren

Een ligbad is heerlijk tijdens de koude wintermaanden. Daarnaast is het natuurlijk altijd fijn om even te kunnen relaxen in het warme water en als u kinderen heeft, dan is een ligbad helemaal ideaal. Als u graag een bad in uw badkamer wilt hebben, dan kunt u overwegen om deze zelf te plaatsen. In principe is het niet erg lastig, als u maar rekening houdt met de juiste aandachtspunten. Ons stappenplan kan u hier probleemloos doorheen loodsen.

In deze kluswijzer:

Wat heeft u nodig?

Allereerst een lijstje met alles wat u nodig heeft voor deze klus. De onderstaande tabel geeft u een idee van wat u zal moeten aanschaffen, inclusief de gemiddelde prijs.

Materialen Prijs Gereedschap Prijs per stuk
Ligbad €200 per stuk Boormachine €200
Badsifon €4 per stuk Gasbetonzaag €20
Blokkenlijm €7 per zak Hamer €10
Gasbetonblokken €2 per stuk Kitpistool €10
PVC lijm €6 per pot Steenboor €10
Afvoerpijp 40 mm €2,50 per m Tegelsnijder €40
Haakse bocht 40 mm €2 per stuk Waterpas €15
Sanitairkit €7 per stuk Voegrubber €3
Schuurpapier €2 Spons €1,50
Tegellijm €1 per kilo Houtboor €5
Tegels €30 per m2 Lijmkam €2
Tegel-paskruisjes
Voegmiddel €1 per kilo
2 vuren balkjes 44x44x210 cm €4 per stuk
Magneetsluitingen x2 €4

Stap 1: bepaal de exacte plaatsing van uw ligbad

Allereerst zal u moeten beginnen met het bepalen van de plaats van uw ligbad. Dit doet u simpelweg door de badkuip op de juiste plek te zetten en deze af te stellen. Uw bad heeft daar stelpoten voor en het is belangrijk dat u de badkuip waterpas maakt. Als u alles heeft afgesteld, dan kunt u de badsifon monteren, de afvoer op de juiste plaats monteren en afsluiten (let op: lijm de afvoer nog niet vast) en gooit u het beste even een emmertje water in het bad om te zien of dit goed wegloopt. Als u tevreden bent gaat u naar de volgende stap, anders stelt u het bad nog enigszins bij.

Stap 2: aftekenen en balkjes plaatsen

U tekent de randen van het bad af tegen de muur en ook op de vloer tekent u de breedte van de badkuip exact af. Langs de muren bevestigt u vervolgens de vuren balkjes en deze dienen exact onder de lijn die u getekend heeft te worden geplaatst. U doet dit door gaten in de muur te boren en de balken aan de wand te bevestigen met spijkerpluggen.

Let op: sommige baden hebben een opstaande rand. Houd hier rekening mee als u de latjes bevestigt en neem dan de afstand van de vloer tot de onderkant van de rand. Dit is dan niet exact de lijn die u getekend heeft op de muur.

Stap 3: een muurtje maken

Nu moet u de andere randen van het bad omringen met een muurtje van gasbetonblokken. Het is belangrijk dat de randen van dit muurtje binnen de buitenste zijden van het bad vallen. Ook zal u de binnenkant van het muurtje waarschijnlijk op maat moeten snijden, zodat het bad erin past. Zorg ervoor dat het muurtje exact even hoog is als de muurbalkjes die u bij de vorige stap heeft geplaatst. Laat op de hoogte van de afvoer een gat in het muurtje vrij voor het serviceluik. U heeft toegang nodig als u een keer een lekkage heeft.

Stap 4: het bad plaatsen

Op de bovenkant van het muurtje en de latjes brengt u een goede hoeveelheid sanitairkit aan en u kunt het bad in de daarvoor bestemde plaats laten zakken. U kunt nu ook direct de afvoer al aansluiten en de afvoerdelen aan elkaar lijmen.

Stap 5: een serviceluik maken

Van een stukje multiplex maakt u nu een serviceluik. U plaatst in het gat dat u heeft open gelaten een frame van latjes en daarop bevestigd u de magneten. Het serviceluik zaagt u op exact de juiste maat en u plaatst de metalen strips op de achterkant. Het deurtje kan nu gemakkelijk met magneten dichtgemaakt worden en u heeft altijd toegang tot de afvoer. Eventueel brengt u tegels aan op het serviceluik, zodat deze exact aan zal sluiten bij de tegels die om het bad heen komen.

Stap 6: betegelen

Het muurtje van gasbeton moet nog betegeld worden. Hier kunt u het onderstaande stappenplan voor gebruiken.

 1. Pak de tegellijm en breng dit aan op een klein oppervlak (tegellijm droogt snel) aan.
 2. Met de lijmkam maakt u hier horizontale groeven in. Zorg ervoor dat de lijm evenredig is verdeeld.
 3. U plaatst de eerste tegel links in de hoek en u drukt deze goed aan.
 4. Tegen de punt van de tegel rechts aan de bovenkant drukt u een tegelkruisje in de lijm.
 5. U plaatst de volgende tegel met de hoek in het tegelkruisje en zo kunt u vier tegels plaatsen.
 6. Op elke kruising van vier tegels moet een tegelkruisje aangebracht worden.
 7. Controleer regelmatig of de tegels nog waterpas zijn en breng tegels aan op het gehele muurtje.
 8. Als u klaar bent laat u alles 24 uur drogen.
 9. Nu kunt u gaan voegen. Laat eerst het bad helemaal vollopen.
 10. U brengt het voegmiddel met een voegrubber riant aan tussen de groeven. De tegelkruisjes kunt u gewoon laten zitten.
 11. U maakt de tegels schoon, laat het voegmiddel drogen voordat u het bad leegt en u bent klaar met tegelen.

Tip: als u liever niet betegelt, dan kunt u ook een badkuip aanschaffen met multiplex wanden en deze op een houten frame plaatsen.

Stap 7: de afronding

Als laatste pakt u de sanitairkit en kit u alle randen netjes af. Doe dit ook als het bad vol is met water en laat het bad pas weer leeglopen als de kit en het voegwerk goed droog zijn. Als u er zeker van bent dat alles voldoende is uitgehard kunt u het bad gaan gebruiken.

Vergelijk offertes

Heeft u offertes nodig omdat u het plaatsen van uw nieuwe ligbad misschien wilt uitbesteden? Dan kunt u hier alle informatie die u nodig heeft opvragen bij betrouwbare specialisten. Onze vergelijkingstool helpt u snel op weg.

KlussenKlussen

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen