KlussenKlussen

Hoe ontstop ik wc?

Een verstopte wc komt altijd op een ongelukkig tijdstip. Het zal doorgaans gebeuren wanneer het ontstoppingsbedrijf dicht is in de avond of tijdens het weekend. Het is dan ook goed om te weten hoe u zelf uw wc kunt ontstoppen. We hebben voor u een heel simpel stappenplan opgezet.

Stap 1: niet te vaak doortrekken

Komt u tot de conclusie dat uw wc verstopt zit, dan doet u er goed aan om eerst een keer door te trekken. Het kan zijn dat u een mogelijk obstakel met die actie wegspoelt. Is dat niet het geval, gaat u dan niet nog een keer extra doortrekken. Aangezien er flink wat water door uw toilet heen spoelt is de kans groot dat er op dat moment een overstroming plaatsvindt.

Tip: Draag rubber handschoenen

Een toilet is niet de meest hygiënische plek om te moeten werken. Draagt u dan ook altijd rubber handschoenen terwijl u het toilet ontstopt. Ook wanneer u met chemicaliën te werk moet gaan zijn rubber handschoenen een vereiste.

Stap 2: kijk of u het obstakel kunt zien

Betreft het een verstopping nadat uw kind met het toilet heeft gespeeld, dan kunt u het obstakel mogelijk nog zien zitten. Draag rubber handschoenen en verwijder het object uit het toilet. Doe dit behoedzaam om het keramiek niet te beschadigen.

Stap 3: De vloer beschermen

Wanneer u de wc gaat ontstoppen zult u ervoor moeten zorgen dat de vloer niet beschadigd raakt en dat deze niet onderwater komt te staan. Legt u daarom een absorberende laag kranten of bijvoorbeeld oude handdoeken om de wc pot heen op de grond.

Stap 4: Sluit het kraantje af

Naast uw waterreservoir zit doorgaans een kraantje wat u kunt omzetten. Op die manier voorkomt u dat de badkamer of wc alsnog zal gaan overstromen tijdens de werkzaamheden. Vergeet u niet naderhand het kraantje weer te openen.

Stap 5: Zorg voor frisse lucht

Bij het ontstoppen van uw toilet gaat u mogelijk een chemische vloeistof gebruiken waarbij gassen kunnen vrijkomen. Zorgt u voor voldoende frisse lucht door een beluchtingsrooster of raampje open te zetten.

Stap 6: afwasmiddel wat de truc doet

Een scheutje afwasmiddel in de wc pot kan in veel gevallen een probleem verhelpen. U giet er een halve emmer heet kraanwater op. Dit moet geen kokend water zijn. Gewoon de heetste stand kraanwater is goed. U giet het water van een meter hoogte in. Op die manier ontstaat er meer waterdruk. Als het goed is kunt u na ongeveer een halfuurtje het obstakel wegspoelen omdat het zacht genoeg is geworden door het afwasmiddel.

Stap 6: de plopper gebruiken

Als u weet wat voor object er in het toilet klem zit kunt u dit loshalen met de plopper. Die maakt u eerst nat met heet water om het rubber zachter te maken. Gebruikt u een speciale plopper voor het toilet.

Tip: een metalen kleerhanger

Een metalen kleerhanger kunt u gebruiken voor objecten die klem zitten in het toilet en die u niet kunt doorspoelen. U vouwt de kleerhanger zo dat deze door de hals van het toilet heen kan en u probeert het uiteinde om het object heen te krijgen. Aangezien een scherpe punt uw toilet zal beschadigen beschermt u het uiteinde met tape. Wanneer u het idee krijgt dat het object niet kan doorspoelen belt u de loodgieter om te komen helpen.

Stap 7: de ontstoppingsveer

Sommige mensen hebben een ontstoppingsveer in huis. Indien dit bij u het geval is steekt u deze zo diep mogelijk het toilet in. U steekt en u draait tot u bij het object bent wat de verstopping veroorzaakt. U duwt het object verder het riool in.

Stap 8: zuiveringszout en azijn gebruiken

Heeft u geen ontstoppingsveer en hielpen andere middelen niet, dan gebruikt u zuiveringszout en azijn. Zuiveringszout heet ook wel baking soda. U giet een pak baking soda in het toilet en daarna giet u er een fles azijn overheen. Dit zal gaan bruisen en dat zorgt ervoor dat de verstopping wordt opgeheven. U giet er naderhand ter versterking van het werk 3 a 4 liter heet water overheen. Denk eraan dat er gassen vrijkomen bij deze manier.

Stap 9: Chemicaliën

Wanneer de bovenstaande stappen niet meer helpen doet u er goed aan om een fles met ontstopper te kopen bij de supermarkt of bij de bouwmarkt. Volgt u goed de voorschriften.

Tip: wanneer belt u de loodgieter

U past deze methodes niet toe op het moment dat u het water omhoog hoort borrelen in de douche of de wasbakken. In dat geval zit het object te diep in de afvoer waardoor u een overstroming krijgt. U belt in dat geval gelijk met de loodgieter om de verstopping te komen oplossen.

Een loodgieter vinden

Heeft u een loodgieter nodig, dan is deze doorgaans in het geval van een verstopping 24 uur per dag beschikbaar. U kunt met onderstaande button offertes opvragen. Op die manier betaalt u nooit teveel voor dit vervelende ongemak.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen