Radiator aansluiten

Als u een radiator wilt toevoegen in een ruimte, of u wilt de huidige radiator vervangen, dan kunt u hier een loodgieter of een cv-installateur voor inhuren. Deze persoon kan de klus in een paar uur klaren en vraagt hier gemiddeld €40 per uur voor (exclusief onderdelen en btw). U kunt dit geld besparen door zelf de radiator aan te sluiten en als u wat doe-het-zelf ervaring heeft, dan is dit in principe goed te doen. Vooral als u hier het onderstaande stappenplan bij hanteert.

Wat heeft u nodig?

Het is geen goed idee om onvoorbereid aan uw klus te beginnen en een belangrijk onderdeel van uw voorbereiding is het inkopen van de materialen en gereedschappen. Uit het onderstaande lijstje kunt u aflezen wat u nodig heeft en hoeveel u daar gemiddeld voor betaalt bij uw bouwmarkt.

Tip: koop altijd wat meer in dan u zelf nodig dacht te hebben. De materialen en gereedschappen die nog ongeopend in de originele verpakking zitten kunt u binnen 30 dagen en met het bonnetje gewoon retourneren. U krijgt dan het geld dat u te veel betaald heeft terug en u weet zeker dat u tijdens het klussen niet zonder iets komt te zitten.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
Radiator €200 Klopboormachine €100
Thermostaatknop €10 Duimstok €10
Thermostaatkraan €17 Waterpomptang €20
Thermostaatventiel €17 Waterpas €20
Bevestigingsset €12,50 Schroevendraaier €10
Hennep €5 per 40 gram Steeksleutel €25 per set
Cv-buizen €2 per meter
Afdichtpasta €6 per tube
Pluggen €3 voor 50

Stap 1: bepalen waar de radiator moet komen te hangen

De meeste radiatoren bevinden zich onder het raam en daar is een goede reden voor. De warmte die de radiator namelijk uitstraalt gaat naar boven en een raam kan deze helpen met circuleren. De warme lucht wordt dan beter door de kamer verspreid en de koude lucht kan via de deur de kamer weer uit. Bepaal van tevoren wat de beste plaats is voor uw radiator door dit in overweging te nemen.

Stap 2: de plek van de beugels tekenen op de muur

De radiator wordt aan bijbehorende bevestigingsbeugels gehangen en deze bevestigingsbeugels dient u aan de muur te hangen. Allereerst is het belangrijk dat deze op de juiste hoogte komen en ten tweede is het belangrijk dat ze waterpas zijn. Gebruik daarom uw waterpas en teken eerst op de muur waar de radiator moet komen te hangen. Sommige beugels kunt u verstellen, zodat u ze eerst op kunt hangen en vervolgens op maat kunt maken.

Tip: het is belangrijk dat u de beugels op zo’n manier bevestigt dat deze minstens 10 centimeter van de vloer verwijderd zijn en ook minstens 10 centimeter van de vensterbank.

Stap 3: de beugels bevestigen

Heeft u de juiste plaatsing bepaald, dan tekent u met een potlood op de muur waar de boorgaten moeten komen. U boort gaten met een klopboormachine, brengt hier de pluggen in en u kunt vervolgens de beugels aan de muur schroeven met een schroevendraaier. Hierna kunt u ook de afstand tussen de radiator en de muur instellen.

Stap 4: de radiator ophangen

Nu is het vrij gemakkelijk om de radiator in de beugels te hangen. Aan de zijkant bevatten deze twee armen waarmee u de radiator kunt verankeren. Als deze eenmaal op zijn plek zit is het alleen een kwestie van het vastdraaien van alle schroeven.

Stap 5: de plek voor de aan- en afvoer en monteren

Het is belangrijk dat u de aan- en afvoer van het water door de radiator niet verwisselt. U kunt ze links of rechts aan de zijkant van de radiator bevestigen en u kunt de radiator ook omdraaien als dat nodig is. De plaatsing is afhankelijk van waar de buizen vandaan komen. Komen de buizen uit de vloer, dan heeft u een rechte koppeling nodig om ze te monteren en als ze uit de muur komen, dan heeft u een hoekkoppeling nodig.

Stap 6: aansluiting monteren

Pak de aansluiting en controleer of deze is opgeruwd. Is dit niet het geval, schuur deze dan licht. Wikkel een dunne strook hennep op de schroefdraad heen en doe dit tegen de draairichting in. Nadat het hennep op zijn plek zit kunt u dit insmeren met afdichtpasta. Vervolgens draait u de aansluiting in de radiator en trekt u dit aan met de juiste steeksleutel. Het is belangrijk dat u deze niet meer verwijdert, omdat dan ook het hennep los zal laten.

Stap 7: de thermostaatknop monteren

De thermostaatknop wordt gemonteerd door de thermostaatklep te nemen en deze net als de aansluiting met hennep en afdichtpasta te bevestigen. Deze draait u eerst met de hand en vervolgens met een steeksleutel aan totdat het bovenste gedeelte van het aansluitstuk naar boven wijst. Hierop bevindt zich een plastic dop en deze kunt u verwijderen. Daarin plaatst u de thermostaatknop.

Stap 8: de ontluchtingsdop bevestigen

Op de aansluiting van stap 6 bevestigt u vervolgens de ontluchtingsdop en alle andere aansluitopeningen in de radiator sluit u af met een blinde stop. Uw verwarmingselement is nu klaar om in gebruik genomen te worden. Controleer de eerste dagen wel even goed op lekkage rondom de aan- en afvoer en de afsluitingen.

Vergelijk offertes

Wilt u het aansluiten van uw radiator toch liever uitbesteden of wilt u weten hoeveel de plaatselijke vakmannen bij u hiervoor vragen? U kunt snel over een aantal offertes beschikken als u hier onze vergelijkingstool voor gebruikt. U bespaart dan veel geld en weet zeker dat u een specialist inhuurt.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen